Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSEVŐK LEXIKONJA - SERTÉSPÖRKÖLTEK 3.

2018.08.16

HÚSEVŐK LEXIKONJA

Sertéspörköltek
Sertéspörkölt 01.

Hozzávalók:
1/2 kg sertéshús, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom vagy 1 kanál lecsó, pirospaprika, só, köménymag.

Elkészítése:
A húst megmossuk, lecsepegtetjük, és kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a felhevített zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, egy kevés vízzel felengedjük, elkeverjük és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben többször megkeverjük, és ha a levét elfőtte, hozzátesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot vagy a lecsót. Kevés vizet öntünk alá, és készre pároljuk. A pörkölt alatt mindig legyen lé. Galuskával vagy tört burgonyával tálaljuk.
Bármilyen savanyúságot adhatunk hozzá.

Sertéspörkölt 02.
Hozzávalók:
40 dkg sovány lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy mirelit, félkész lecsó), 3 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
A megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatéve, ráteszem a közben kis kockákra vágott húst. Addig kevergetem a lángon, amíg minden húsdarabka megfehéredik.
Ekkor megsózom, és apránként aláöntök másfél pohár vizet; mindig csak annyit, hogy a hús le ne égjen, de azért pörkölődhessen. Fedő alatt puhára párolom, ezután belekeverem a felkarikázott zöldpaprikát és a szeletekre vágott paradicsomot. Még további 10 percig párolom, ezután tálalom.
Galuska, tarhonya, főtt tészta vagy sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.

Sertéspörkölt 03.
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb, 3 ek. étolaj, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, só, pirospaprika, köménymag

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon világosra pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vizet öntünk rá. Beletesszük az összevágott húst, megsózzuk, köménymagot szórunk bele, és majdnem puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, pirospaprikával ízesítjük, és készre pároljuk.

Forrás:
SERTÉSPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.