Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSPÖRKÖLTEK 4.

2019.05.29

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Sertéspörköltek
Sertéspörkölt 04.

Hasonlóan készítjük, mint a marha- és borjúpörköltet. Az eltérés a hús összetételének megfelelő erőteljesebb pirításban és bátrabb fűszerezésben van.
Pörköltalapot készítünk.
A zsírosabb és soványabb húst, amely tartalmazhat bőrkés részeket is, kockára vágjuk, és jól megmosva beletesszük a pörköltléte. Sózzuk, kevés zúzott fokhagymával és köménymaggal fűszerezzük. A párolás alatt többször zsírjára pirítjuk, és mindig kevés vízzel engedjük fel. A párolás végén darabokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, valamint kevés erős paprikát teszünk bele. Tálaláskor előmelegített mélyebb tálba tesszük a pörköltet, ügyelve arra, hogy egyformán jusson a zsírosabb és soványabb húsokból.
Karikára vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.
Külön tálaljuk a köretet: ez lehet galuska, tarhonya vagy petrezselymes burgonya.

Sertéspörkölt galuskával
Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg sertés lapocka, 8 dkg zsír, 15 dkg vörös hagyma, 1 db paradicsom, vagy 2 ek. paradicsompüré, 1 kk. só, 1 kk pirospaprika, 1 mk őrölt köménymag, 1 gerezd fokhagyma,

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, meghintjük pirospaprikával. Fél gerezd fokhagymához hozzáadunk 1 dl vizet, majd fedővel letakarva puhára pároljuk. Időnként megnézzük, ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
Galuskát, vagy párolt rizst, vagy kockaburgonyát (sós burgonyát) adunk hozzá.

Szalonnás sertéspörkölt
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús, 2 fej közepes hagyma, 1 evőkanál konzervlecsó (vagy paprika, paradicsom), 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika

Elkészítés:
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, kisütjük és leszűrjük. A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd meghintjük pirospaprikával, és beletesszük az apróra vágott húst. Megsózzuk, és annyi vizet teszünk rá, hogy háromnegyed részig ellepje. Amikor puhulni kezd, hozzáadjuk a lecsót (vagy paprikát és paradicsomot összevágva).
Tálalás előtt belekeverjük a füstölt szalonna kockát.
Főtt burgonyával tálaljuk.

Szegedi pörkölt
Hozzávalók:
400 g sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 alma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 500 g savanyú káposzta, 1 l húsalaplé, 1 pohár száraz fehérbor (100 ml), só, frissen őrölt fehér bors, őrölt paprika, édes-nemes, 1 késhegynyi cukor, 125 g tejföl

Ehhez a pörkölthöz burgonyapürét vagy sós burgonyát kínálunk. Ha babérlevelet és köményt is adunk hozzá, ez a viszonylag olcsó húsétel egészen különös jelleget kap.
Elkészítés:
Éles késsel lefejtjük a húsról a felesleges zsiradékot, majd kis, de egyforma darabokra vágjuk. A hagymát és az almát megtisztítjuk, illetve meghámozzuk, majd mindkettőt hasonlóan finomra szeleteljük.
Az olajat nagyobb átmérőjű lábosban felforrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, megolvasztjuk, majd a húst minden oldalról 3 percig megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és még 2-3 percig. pirítjuk tovább.
A savanyú káposztát az almával együtt a sertéshúshoz adjuk.
Beleöntjük a húsalaplét és a bort.
A pörköltet sóval és borssal, paprikával és cukorral ízlés szerint megfűszerezzük.
Lefedve 25 percig pároljuk; amíg a hús meg nem fő.
Ekkor belekeverjük a tejfölt, majd újraízesítjük a fűszerekkel.
A pörköltet levesestálba töltjük és azonnal tálaljuk.

Forrás:
SERTÉSPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.