Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A TOKÁNYOK 2.

2017.01.23

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Babos tokány fehér babbal
Hozzávalók:
40 dkg fehér bab, 80 dkg sertéscomb, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cukkini, olaj, pirospaprika, só, őrölt bors, 1 dl vörösbor, 5 dkg füstölt tarja

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott babot puhára főzzük. Olajban megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, és hozzáadjuk a csíkokra vágott húst. Megszórjuk pirospaprikával, és zsírjára pirítjuk. Felöntjük kevés vízzel, ízlés szerint fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a feldarabolt cukkinit, ráöntjük a bort, és készre pároljuk. Összekeverjük a főtt babbal, végül egyet forralunk rajta.
A csíkokra vágott füstölt tarjával díszítve tálaljuk.

Bácskai sertéstokány
Hozzávalók:
1,4 kg sertéslapocka (színhús), 150 g sertészsír, 300 g vöröshagyma (makói), 3 gerezd fokhagyma, 30 g édes-nemes fűszerpaprika, 5 dl csontlé vagy húsleves, 300 g csemegepaprika, 100 g csemegeparadicsom, asztali só.

Elkészítés:
A húst csíkokra vágjuk. Félretesszük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és a felhevített sertészsírban megfonnyasztjuk, fűszerpaprikával meghintjük, gyorsan elkeverjük benne, és csontlével vagy vízzel felengedjük. Míg az alap zsírjára pirul, a megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, és jól elkeverjük benne, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, megsózzuk, és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg levét elfövi, zsírjára pirul. Ekkor egy kevés csontlevet vagy húslevest adunk hozzá, fedővel letakarjuk, és mérsékelt tűzön pároljuk. Rövid lében, szinte csak a saját gőzében és zsírjában párolódjék, pörkölődjék. Mikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzátesszük az időközben egyenletes darabokra vágott csemegeparadicsomot és csemegepaprikát. Utána sózzuk, és annyi csontlét öntünk hozzá, hogy mire megpuhul, jó, tartalmas, pörkölthöz hasonló leve legyen.
Azonnal forrón tálaljuk.
Az előmelegített tál egyik oldalára felhalmozzuk a köretet - ez lehet párolt rizs, galuska, sós vízben főtt petrezselymes burgonya -, majd a tokányt ízlésesen mellé tesszük, és levével meglocsoljuk.

Bélszíntokány Sztroganov módra
Hozzávalók:
60 dkg bélszín (vagy hátszín), 6 dkg vaj, só, 1 késhegynyi törött bors, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl, 20 dkg uborka, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, kevés petrezselyemzöld

Elkészítése:
Serpenyőben fölforrósítom a vajat. Az egyforma csíkokra vágott húst erős tűzön 4-5 perc alatt megpirítom, megsózom, megborsozom, és a serpenyőből kivéve félreteszem. A serpenyőben maradt vajban megpirítom az előzőleg megtisztított, szeletekre vágott gombát, hozzáadom a tejfölt, a csíkokra vágott nyers uborkát, és erős tűzön 1-2 percig főzöm. Sóval, borssal, citrommal és mustárral fűszerezem. A félretett húst visszateszem a serpenyőbe, és a gombás-uborkás raguval még egyszer fölforrósítom, megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és azonnal tálalom.
Hasábburgonyát vagy burgonyapürét adok hozzá, valamint vörös bort.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
A TOKÁNYOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.