Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - TOKÁNYOK 4

2018.08.20

HÚSEVŐK LEXIKONJA

Boros marhatokány
Hozzávalók:
50-60 dkg marhalábszár, 2 dl száraz vörösbor, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 összetört szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbérpor, őrölt csípős paprika, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A marhahúst lehártyázom, a felesleges zsírt levágom róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágom. A felforrósított olajon, erős lángon lepirítom. Felöntöm a vörösborral, megsózom, rászórom a fűszereket és fedő alatt, elfőtt levét apránként pótolva (vízzel vagy vízzel hígított borral), puhára párolom.
A liszttel elkevert tejföllel besűrítem, felforralom és pirított tarhonyával kínálom.

Borsos marhatokány
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, 1-2 teáskanál ételízesítő vagy só

Elkészítése:
A meghámozott hagymát finomra vágjuk, és a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről félrehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát és a borsot. Ráöntünk 2 evőkanál vizet és paradicsompürét. Addig pirítjuk, amíg a paradicsompüré a zsírjára sül, majd ismét ráöntünk 2 evőkanál vizet.
Visszatesszük a tűzre. Rátesszük a közben vékony csíkokra vágott húst. Kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként pótoljuk kevés forró vízzel.
Sűrű, de kevés lének kell maradnia alatta.
Tarhonyával tálaljuk.

Borsos tokány 1.
Elkészítése:
1/2 marhafelsált megtisztítunk, megmosunk, és apró darabokra vágjuk. 1 jó nagy kanál zsírt lábasba teszünk, 2-3 hagymát felszeletelve megpárolunk benne. A húst beletesszük, megsózzuk, 1 késhegynyi törött borsot teszünk bele, befedjük, és gyakran kevés meleg vizet öntünk rá mindaddig, míg puha nem lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK - BORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.