Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - TOKÁNYOK 5.

2018.10.02

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Borsos tokány 2.
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús, 1 nagyobb fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 1 dl fehérbor.

Elkészítése:
A húst és a szalonnát felcsíkozzuk, a szalonnát kisütjük, zsírjában a hagymát lepirítjuk. A hagymás zsírba beletesszük a húst, és kevergetve átsütjük. Felengedjük vízzel, és kevés lében pároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a héjától megtisztított paradicsomot, a felkarikázott paprikát, késhegynyi törött borsot, és a bort (ez el is maradhat). Lefödve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, s hozzáadjuk a szalonna darabokat. Pár percig még sütjük, majd kevés vizet ráöntve forraljuk kb. 10 percig, míg a leve be nem sűrűsödik.
Párolt rizs, törtkrumpli, vagy galuska a köret. (Változata az erdélyi borsos tokány. Ugyanúgy készül, mint a sima, de! Ha zsírjára sült, meghintjük kb. 1 deka liszttel, megpirítjuk, és mártássűrűségűre felengedjük. Felfőzzük, és tálalás előtt 1 dl tejföllel felengedjük.
Lehet pár csepp ecettel és kevéske cukorral ízesíteni. Körítése:
szalonnatepertővel megszórt puliszka.

Borsos tokány 3.
Elkészítése:
Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.
Tört burgonyát vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.

Borsos tokány 4.
Hozzávalók:
1,40 kg marhahús, zsír, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, törött bors, fokhagyma, paradicsompüré, 2 dl fehérbor.

Elkészítése:
A vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sóval, fokhagymával és törött borssal ízesítjük. Kevés vízzel vagy csontlével felengedjük, és ismét zsírjára sütjük, újból felengedjük. Szakaszosan pároljuk, hogy sűrű maradjon a leve. Mikor majdnem kész, paradicsompürét adunk hozzá és rozsdabarnára pirítjuk, majd felöntjük fehérborral és egy kevés vízzel.
Ha szükséges, újból ízesítjük.
Párolt rizst vagy sós burgonyát adunk hozzá.

Borsos tokány 5.
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, 3 közepes paradicsom, só, őrölt bors, liszt

Elkészítése:
A húst vékony, hosszúkás csíkokra összevágjuk, megmossuk.
A szalonnát hasonlóan daraboljuk, majd saját zsírjában kiolvasztjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és együtt megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal rátesszük a húst, hogy a paprika meg ne égjen. Zsírjára lepirítjuk, majd mindig egy kevés vizet öntve alá rövid lében pároljuk, pörköljük. Hozzátesszük a meghámozott, kis darabokra vágott paradicsomot, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és fedő alatt, többször megkeverve készre pároljuk.
Mielőtt levesszük a tűzről, őrölt borssal pikánssá tesszük.
Párolt rizzsel körítjük, paradicsommal, paprikával, petrezselyemzölddel díszítjük.
Jó tanács:
A tokány leve tartalmas legyen, de ne túl sűrű.
Ha túl híg lenne, mire megpuhul a hús, lisztszórással besűríthetjük.

Borsos tokány 6.
Hozzávalók:
80 dkg bárányhús, hagyma, margarin, majoránna, 1 ek paradicsompüré, 2 dl tejföl, bors, só

Elkészítése:
A húst ujjnyi vékony metéltre vágjuk, leforrázzuk, majd lecsepegtetjük a vizet. A margarinon megpirítjuk a hagymát, beletesszük a húst, kicsit megpirítjuk, majd fűszerezzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és fedő alatt pároljuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a húst ellepje. Ha a hús megpuhult ráöntjük a tejfölt, azzal újra felfőzzük.
Puliszkával, vajas burgonyával tálaljuk.

Borsos tokány 7.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg bélszín vagy lábszár, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 4 dkg paradicsompüré, kevés fokhagyma, őrölt bors, majoránna, só, zöldpaprika, paradicsom

Elkészítése:
A húst fél cm vastag és 6 cm hosszú csíkokra vágjuk, és jól megmossuk. Az apróra vágott hagymát sárgára pirítjuk, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét kevés vízzel felöntjük, és 2-3 percig főzzük. Beletesszük a húst, megsózzuk, borssal, majoránnával meghintjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem főtte. Ezután kevés vizet adva hozzá fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy ne főjön, csak rövid lében párolódjon.
Ha a hús félig puha, hozzá tesszük a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk.
Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy főtt rizst adunk mellé, valamint savanyúságot.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - TOKÁNYOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.