Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOKÁNYOK 6.

2019.07.07

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Borsos tokány fehér babbal
Hozzávalók:
40 dkg fehér bab, 80 dkg sertéscomb, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cukkini, olaj, pirospaprika, só, frissen őrölt szemes-bors, 1 dl vörösbor, 5 dkg füstölt tarja.

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott babot puhára főzzük.
Olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a csíkokra vágott húst.
Zsírjára lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük, és megsózzuk.
Fedő alatt puhára pároljuk, közben szükség szerint megkavargatjuk, és pótoljuk az elpárolgott levet.
Amikor már majdnem teljesen puha a hús, rátesszük a feldarabolt cukkinit, bort öntünk rá, és borssal fűszerezzük.
Együtt kb. 10 perc alatt készre pároljuk.
Tálalás előtt a tokányt összekeverjük a leszűrt, forró babbal, és metéltre vágott füstölt tarjával díszítjük.

JÓ TANÁCS:
A babot sótlan vízben főzzük, csak amikor már puha, akkor sózzuk meg. Tálalásig hagyjuk a főzővizében, hogy átjárja a só, és ne hűljön ki.

Borsos tokány Nyimből
Elkészítése:
Ennek az elkészítése roppant egyszerű, talán ezért is ezt választották.
Bár a falunapokon a férfiak mindig bebizonyították, hogy számukra a bonyolult ételeknek az elkészítése sem okoz gondot.
A tokányhoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára olvasztjuk.
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és együtt megpirítjuk.
Ezt követően pirospaprikát teszünk bele, majd jöhet a sertéscombból csíkokra vágott hús.
Ezt együtt a zsírjára pirítjuk, majd egy kis vizet öntünk alá, és megpároljuk. az ételt sóval és borssal ízesítjük.
Köretnek pedig a nyimi férfiak párolt rizst szoktak hozzá készíteni.

Borsos zúzatokány
Hozzávalók:
40 dkg csirkezúza, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj.

Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megfonnyasztom, majd a megtisztított és feldarabolt zúzát rátéve, hirtelen lepirítom.
Meghintem a borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a Vegetával, azután aláöntök 3 dl vizet.
Fedő alatt jó puhára párolom, végül tálalás előtt közvetlenül belekeverem a tejfölt.
Párolt rizzsel vagy galuskával kínálom.

Böllértokány
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú uborka, 15 dkg gomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 fej hagyma, só, bors, kakukkfű, 1 dl olaj.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajban üvegesre pároljuk.
A húst keskeny csíkokra vagdaljuk, a hagymával kis ideig pirítjuk.
Hozzáadjuk a szalonnát, az apróra szeletelt gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és a kockára vágott uborkát.
Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés ideig ezzel is pirítjuk, beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, és forrón tálaljuk.

Budai hét-vezértokány
Hozzávalók:
50-50 dkg marhalábszár, borjúlapocka és sertéslapocka, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 3-4 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, fél csomó snidling, 7 dl tejföl, 1 liter csontleves, só, pirospaprika

Elkészítése:
A húsokat külön-külön kockákra v. csíkokra vágjuk.
A zsír felmelegítjük, és az apró kockákra vágott szalonnát félig átpirítjuk benne.
Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megdinszteljük, megszórjuk paprikával, majd kevés csontlével felengedjük.
Zsírjára sütjük, belekeverjük a marhahúst, sózzuk, és lefedve pároljuk.
Mikor félig puha, beletesszük a sertéshúst, tovább pároljuk, majd következik a borjúhús.
Párolás közben az elvesztett folyadékot a csontlével pótoljuk.
Ha minden hús megpuhult, zsírjára sütjük, beleadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a felkarikázott zöldpaprikát.
Tovább pároljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és jól kiforraljuk.
Tetejét vágott snidlinggel megszórjuk.
Körítése: szalonnatepertővel megszórt puliszka.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A TOKÁNYOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.