Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOKÁNYOK 7

2019.10.08

TOKÁNYOK

Borsos tokány fehérbabbal
Hozzávalók:
40 dkg fehérbab, 80 dkg sertéscomb, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cukkíni, olaj, pirospaprika, só, frissen őrölt szemesbors, 1 dl vörösbor, 5 dkg füstölt tarja.

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott babot puhára főzzük. Olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a csíkokra vágott húst. Zsírjára lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük, és megsózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk, közben szükség szerint megkavargatjuk, és pótoljuk az elpárolgott levet. Amikor már majdnem teljesen puha a hús, rátesszük a feldarabolt cukkínit, bort öntünk rá, és borssal fűszerezzük. Együtt kb. 10 perc alatt készre pároljuk.
Tálalás előtt a tokányt összekeverjük a leszűrt, forró babbal, és metéltre vágott füstölt tarjával díszítjük.
JÓ TANÁCS:
A babot sótlan vízben főzzük, csak amikor már puha, akkor sózzuk meg.
Tálalásig hagyjuk a főzővizében, hogy átjárja a só, és ne hűljön ki.

Borsos tokány Nyimből
Ennek a fogásnak az elkészítése roppant egyszerű, talán ezért is ezt választották. Bár a falunapokon a férfiak mindig bebizonyították, hogy számukra a bonyolult ételeknek az elkészítése sem okoz gondot.

Elkészítése:
A tokányhoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára olvasztjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és együtt megpirítjuk. Ezt követően pirospaprikát teszünk bele, majd jöhet a sertéscombból csíkokra vágott hús. Ezt együtt a zsírjára pirítjuk, majd egy kis vizet öntünk alá, és megpároljuk. az ételt sóval és borssal ízesítjük.
Köretnek pedig a nyimi férfiak párolt rizst szoktak hozzá készíteni.

Borsos zúzatokány
Hozzávalók:
40 dkg csirkezúza, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj.

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megfonnyasztom, majd a megtisztított és feldarabolt zúzát rátéve, hirtelen lepirítom. Meghintem a borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a vegetával, azután aláöntök 3 dl vizet. Fedő alatt jó puhára párolom, végül tálalás előtt közvetlenül belekeverem a tejfölt.
Párolt rizzsel vagy galuskával kínálom.

Böllértokány
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú uborka, 15 dkg gomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 fej hagyma, só, bors, kakukkfű, 1 dl olaj.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajban üvegesre pároljuk. A húst keskeny csíkokra vagdaljuk, a hagymával kis ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, az apróra szeletelt gombát. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és a kockára vágott uborkát.
Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés ideig ezzel is pirítjuk, beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, és forrón tálaljuk.

Budai hétvezér tokány
Hozzávalók:
50-50 dkg marhalábszár, borjúlapocka és sertéslapocka, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 3-4 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, fél csomó snidling, 7 dl tejföl, 1 liter csontleves, só, pirospaprika

Elkészítése:
A húsokat külön-külön kockákra v. csíkokra vágjuk. A zsír felmelegítjük, és az apró kockákra vágott szalonnát félig átpirítjuk benne. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megdinszteljük, megszórjuk paprikával, majd kevés csontlével felengedjük. Zsírjára sütjük, belekeverjük a marhahúst, sózzuk, és lefedve pároljuk. Mikor félig puha, beletesszük a sertéshúst, tovább pároljuk, majd következik a borjúhús. Párolás közben az elvesztett folyadékot a csontlével pótoljuk. Ha minden hús megpuhult, zsírjára sütjük, beleadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a felkarikázott zöldpaprikát.
Tovább pároljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és jól kiforraljuk.
Tetejét vágott snidlinggel megszórjuk.

Buda-környéki svábos marhatokány
Hozzávalók:
50 dkg marhacomb, 1 fej vöröshagyma, 15-15 dkg gépsonka és csemegeuborka, 2 dl fehérbor, 2 dl tejföl, liszt, olaj, majoránna, só

Elkészítése:
A marhahúst csíkokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, és olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, és lefedve pároljuk. A bort apránként öntsünk alá. Amíg puhul, a sonkát és az uborkát is felcsíkozzuk, majd a majdnem puha húshoz adjuk.
Megszórjuk majoránnával, majd készre főzzük.
Ha megpuhult, tejfeles habarással sűrítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A TOKÁNYOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

belubi@citromail.hu

(belubi, 2019.10.09 21:59)

Tokányok szeretője vagyok. Minden formában, marhahus, sertéshus, csirkezuza vagy esetleg valami másból kitűnő eledel. Jó pikánsan és főleg rizzsel szeretem. Ugye igy van kedves barátom Vectra?