Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FASÍROZOTTAK, STEFÁNIÁK 11.

2020.01.18

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

LÚDMÁJ LEPÉNY
Hozzávalók:
50 dkg lúdmáj, 7 dkg vaj, 4 tojás, 2 zsemle, 1 kisebb fej hagyma, 1 csésze tej, 1 ek morzsa, 1 cikk fokhagyma, majoránna, só, bors, borsmenta, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A lúdmájat szitán áttörjük.
Habosra keverjük a vajat, belekeverünk két tojást, két tojás sárgáját, két, lereszelt héjú, tejbe áztatott zsemlét, apróra vagdalt zöldpetrezselymet, vöröshagymát, kis majoránnát, késhegynyi borsmentát, sót, törött borsot és morzsát.
A lúdmájjal jól összekeverjük, közé vegyítjük a két felvert tojásfehérjét, és kivajazott tepsibe öntjük.
Megsütjük, majd kockákra vágva tálba tesszük, és tálaláskor levet öntünk reá.

MAGYARÓVÁRI VAGDALT HÚS
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús 30 dkg darált marhahús, 2 db zsemle, 1 csomag újhagyma, 4 db tojás, 2 dl tej, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db savanyú uborka, 20 dkg óvári sajt, só, törött bors, szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, zsemlemorzsa, olaj, 2 db főtt tojás, 1 kiskanál pirospaprika, 1 csomag zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A darált húsokat keverőtálba helyezzük, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük porított kakukkfűvel, gyömbérrel, kevés szerecsendióval, pirospaprikával, és elkeverjük.
A zsemléket tejben megáztatjuk, a főtt tojást, a sajtot, uborkát apró kockákra, az újhagymát vékony karikára vágjuk.
A zsemléket jól kinyomkodjuk, szétmorzsolva hozzáadjuk a tálban lévő anyaghoz, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd jó alaposan összegyúrjuk.
Henger alakúra formázzuk, megforgatjuk a hengert a zsemlemorzsába, és kizsírozott tepsibe helyezzük.
Tetejére elosztjuk a hajszálvékonyra vágott szalonnát, leöntjük egy kevés forró zsiradékkal, majd előmelegített sütőbe helyezve, közepes lángon szép pirosra sütjük.

MAJONÉZES FASÍRTOK
(ELŐÉTEL)
Hozzávalók:
4 nagy hagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, 1,5 dl ecet, 3 dl víz, 30 dkg hús, 20 dkg főtt burgonya, 1 egész tojás, 1,5 dl majonéz, 1 dl joghurt, 1 evőkanál mustár, babérlevél, só, bors, vegeta, 1 gerezd fokhagyma, tárkony, 1 evőkanál édes ketchup, zsemlemorzsa a fasírtok beforgatásához, olaj a sütéséhez

Elkészítése:
A hagymákat, sárgarépát, zellert vékonyra szeleteljük, kuktában az ecettel, vízzel és babérlevéllel fövéstől még 20 percig főzzük takarékon.
Leszűrjük és lehűtjük.
A húst a főtt burgonyával ledaráljuk, a tojással, fokhagymával, sóval, borssal, vegetával jól összedolgozzuk.
Apró kis fasírtokat (koktél paradicsom nagyságú) formálunk, majd beleforgatjuk zsemlemorzsába és bő, forró olajban ropogósra kisütjük.
A majonézt a mustárral, ketchuppel, joghurttal, tárkonnyal, sóval összekavarjuk, majd beleforgatjuk a kihűlt, főtt zöldséget és a ropogós fasírtokat.

MAMA HÚSGOMBÓCA
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús, 1,5 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1/4 teáskanál szerecsendió, 1 csipetnyi gyömbér, 2,5 evőkanál burgonyaliszt, 2 dl tej

Elkészítése:
A darált húst dolgozzuk össze a fűszerekkel és a burgonyaliszttel, a tejet apránként adjuk hozzá.
A kész masszából formáljunk gombócokat, majd kevés vajon pirítsuk meg őket, végül körülbelül 10 perc alatt főzzük puhára egy fazék vízben.
Köretként főtt burgonyát, zöldborsópürét vagy kelkáposztafőzeléket tálalhatunk hozzá.

MATRÓZKOLBÁSZ
Hozzávalók:
40 dkg levesben főtt sertéshús (csont nélkül), fél citrom reszelt héja, kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 db egész tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanálnyi csípős pirospaprika, ugyanennyi édes pirospaprika, fél dl sör, mokkáskanálnyi törött fekete bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése:
A főtt húst a megtisztított vöröshagymával és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk.
Ezután összedolgozzuk a habosra felvert tojással, a sörrel, a mustárral, a szardellapasztával és a többi fűszerrel.
Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól alakítható masszát kapjunk.
Vizes kézzel kis kolbászkákat formázunk belőle.
A kolbászkákat meghempergetjük a zsemlemorzsában, amit rá is nyomkodunk a húsra.
Ha a morzsa átnedvesedett és már nem pereg le, a 180 fokra felhevített olajba tesszük. 3-4 perc alatt pirosra megsütjük, leszűrjük, majd a fölösleges olajat le is itatjuk.
Sült burgonyával és salátával tálaljuk, de bármilyen főzelék mellé is adható fasírt helyett.
Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.

MARHAFASÍRT MAJONÉZZEL
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 szál sárgarépa, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál majonéz, só, őrölt bors

Elkészítése:
A felkockázott marhahúst darálja le.
Adja hozzá a feldarabolt vörös- és fokhagymát, valamint a sárgarépát.
Így együtt darálja át még egyszer. Sózza, fűszerezze, tegye bele a tojást.
Alaposan dolgozza össze.
Formázza az egészet cipóvá, tegye tányérba, majd ezt (letakarva) helyezze 10-15 percre gőz fölé.
Ismét gyúrja át, ha kell, adjon még hozzá egy tojást.
Készítsen a keverékből golyókat, forgassa bele a zsemlemorzsába, végül forró, bő olajban süsse aranybarnára.
Majonézzel meglocsolva kínálja.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - FASÍROZOTTAK, STEFÁNIÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.