Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FASÍROZOTTAK, STEFÁNIÁK 12.

2020.02.28

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

MARHAHÚSKENYÉR
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg darált marhahús, 20 dkg kétszersült vagy száraz zsemle, 4 tojás, 10 dkg ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 leveskockából hűsleves

Elkészítése:
A levesbe beáztatjuk a zsemlét, és hozzákeverjük a darált húst.
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt szerecsendióval.
Hozzáadunk egy tojást és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük.
A másik három tojást keményre főzzük, megtisztítjuk.
Megvajazunk egy akkora darab alufóliát, amelybe a húst be tudjuk tekerni.
Rátesszük a keverék felét, a közepére a tojásokat, majd befedjük a hús másik felével.
Lezárjuk a fóliát úgy, hogy kicsit laza maradjon, forró sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük.
Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit állni, hogy szépen szeletelhessük.
Tálaljuk tartármártással és sült burgonyával.

MÁJVAGDALT
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg marhamáj, 13 dkg darált sertéshús, 2 szem héjában főtt burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A májat ledaráljuk, és összekeverjük a sertéshússal.
A sárgarépát lekapargatjuk, és finomra reszeljük.
A burgonyát meghámozzuk, és káposztareszelőn lereszeljük.
A megtisztított hagymát nagyon apróra vágjuk.
Összekeverjük a húsféléket a zöldségekkel, a tojással, a fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyemmel.
Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, majd ellapítjuk.
Forró olajba helyezzük, majd közepes tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Burgonyapürével, nyers zöldségekkel és ananász karikákkal kínáljuk.

„MEGLEPETÉS” VAGDALT
Hozzávalók 5 személyre:
70 dkg harcsafilé, 7,5 dkg teavaj, 2 db tojás, 20 dkg fehér kenyér, só, bors - ízlés szerint

Elkészítése:
A harcsafilét húsdarálón kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, jól elkeverjük és ebből a töltelékből lepénykéket készítünk.
Minden egyes lepény közepére kis darab hűtött teavajat teszünk, a lepénykék szélét összefoglaljuk, és vagdaltat formázunk belőle, amelyet nyers tojásban kétszer megnedvesítünk, és zsemlemorzsával panírozzuk.
A vagdaltakat nagy mennyiségű zsírban kisütjük.
A vagdaltakat pirított fehér kenyér szeletekre helyezzük és köretként sült krumplit adunk melléje.
Paradicsomszeletekkel, petrezselyem zöldjével díszítjük.

MEXIKÓI VAGDALT
Hozzávalók:
60 dkg felsál, 1 doboz paradicsompüré, só, chillipor, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt hagyma, 1 dl olaj, Vegeta, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A húst egészen finomra, kétszer átdaráljuk.
Hozzátesszük a paradicsompüré felét, két tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt hagymát, kevés sót, egy mokkáskanál Vegetát, egy mokkáskanál chilliport.
Vizes kézzel pogácsákat formálunk belőle, ellapítjuk kicsit, és olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
A maradék paradicsomot 1 dl vízzel felhígítjuk, adunk hozzá egy gerezd fokhagymát, egy mokkáskanál chilliport, kevés sót, és elkeverjük, majd ráöntjük a pogácsákra.

MITITEI
(ROMÁN ÉTEL)
Hozzávalók:
500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítése:
A megdarált húshoz hozzáadom a sót, a borsot, a zúzott fokhagyma felét, a húslevest, a szódabikarbónát, és összegyúrva, 4-5 órára, hidegre teszem.
Vizes kézzel 10 cm-es kolbászkákat készítek belőle.
Roston sütöm meg mindkét oldalát, miközben olajba mártott tollal kenegetem.

Forrás:
FASÍROZOTTAK, VAGDALTAK, FELTÉTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.