Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FASÍROZOTTAK, STEFÁNIÁK 13.

2020.03.27

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

NORVÉG HALGOMBÓC
Hozzávalók:
75 dkg hal 25 dkg húsos szalonna, 5 db főtt burgonya, 1 hagyma, só, bors, kapor, 5 dkg gomba, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 30 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldpaprika

Elkészítése:
A halat, 10 dkg kisütött szalonnát, gombát, hagymát kétszer megdaráljuk.
Megsózzuk, megfűszerezzük, és belekeverjük a lisztet meg a nyers tojásokat. Kis gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük.
A maradék szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, hozzátesszük a főtt zöldborsót, és az apróra vágott zöldpaprikát, és ezzel körítjük a halgombócokat.

ÖTTEVÉNYI VAGDALT
Elkészítése:
A nyers burgonyát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A füstölt szalonnát apróra vágva zsírjára olvasztjuk és összedolgozzuk a levétől kinyomkodott krumplival, darált hússal, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 1 tojással, köményporral, pirospaprikával ízesítjük.
Kenyér alakúra formázzuk és kizsírozott tepsiben, forró sütőben, saját levével locsolgatva megsütjük.
Sütéskor tehetünk mellé zöldpaprikát, paradicsomot és kockákra vágott, nyers burgonyát is. Ilyenkor ezt adjuk köretként.

NÁPOLYI HÚSGOMBÓC
Hozzávalók:
20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, kevés só, bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 4 evőkanál olaj
A mártáshoz:
1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, 2 zeller zöldje, 1 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 1 nagyobb paradicsom, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál paradicsompüré, 5 dl vörösbor
A tálaláshoz:
35 dkg spagetti, reszelt sajt, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Összegyúrjuk a 2 féle darált húst, hozzáadjuk a fűszereket, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, és az egészet jól összedolgozzuk.
Megszórjuk petrezselyemmel, és tizenhat húsgombócot formálunk belőle, majd forró olajban megsütjük őket.
Az olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és a kis kockákra vágott sárgarépát.
Amikor a hagyma megpuhult, vigyázzunk, ne barnuljon meg, hozzáadjuk a babérlevelet és a lisztet, a meghámozott kis kockákra vágott paradicsomot, a szétmorzsolt húsleveskockát, belekeverjük a paradicsompürét, és ráöntjük a bort.
Amikor forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat, levesszük a lángot, és az edényt lefedve, lassú tűzön 30 percig főzzük.
Közben a sós vízben kifőzzük a spagettit, öblös edénybe tesszük, ráhelyezzük a húsgombócokat, ráöntjük a levét, s kevés reszelt sajttal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

NÁPOLYI VAGDALT HÚS
Hozzávalók:
60 dkg kétszer darált sertéshús, 3 zsemle, 2 dl tej, 1 kiskanál reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, kakukkfű, bazsalikom, 1 kiskanál paprikakrém, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 dl húsleves, 1 dl vörösbor, 1 mokkáscsésze feketekávé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 babérlevél, 2-3 szem borókabogyó, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt

Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a tejben áztatott jól szétmorzsolt zsemlékkel, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal, egy csípet bazsalikommal, egy csípet kakukkfűvel, a paprikakrémmel, 2 tojással.
Pogácsákat formálunk belőle, majd bő forró olajban mind két felét pirosra sütjük.
A húslevest, a bort, a kávét elkeverjük a porcukorral, a babérlevéllel, a borókabogyóval, és fölforraljuk.
Beletesszük a húspogácsákat, és 15 percig pároljuk, fedő alatt.
Ezután levesszük a fedőt, és még 15-20 percig pároljuk, amíg a mártás be nem sűrűsödik.
A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, a mártásba öntjük, és forrón tálaljuk.

Forrás:
FASÍROZOTTAK, VAGDALTAK, FELTÉTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.