Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FASÍROZOTTAK ÉS STEFÁNIÁK 15.

2020.07.23

 HÚSEVŐK LEXIKONJA

ORSI-VAGDALT
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, 1 dl tej, 1 zsemle, 1 tojás, só, 1 késhegynyi törött bors, 1 csipetnyi kakukkfű, 2 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A darált húst összedolgozom a tejben áztatott, jól kinyomkodott zsemlével, a tojással, sóval, törött borssal, kakukkfűvel és a kevés zsírban megfuttatott, apróra vágott vörös- és fokhagymával.
Vizes kézzel kisebb pogácsákat formálok úgy, hogy a hús közepébe mélyedést nyomok.
Vékonyan kikent jénai tálban vagy tepsiben, a sütőben majdnem készre sütöm.
Reszelt sajtot szórok a fészkekbe, és annyi időre visszateszem a sütőbe, hogy a sajt éppen csak ráolvadjon.
Burgonyakörettel tálalom, és formára vágott uborkával díszítem.

ÖSSZE NEM ZSUGORODÓ TÁRSASÁGI HÚSOS KENYÉR
(fasírt, 8 személyre)
Hozzávalók:
1.5 kg darált vörös hús (strucc), fél sárga harangpaprika (apróra vágva), fél zöld harang paprika, fél piros harang paprika, 16 db zöldhagyma apróra vágva, fél tk szárított kakukkfű, fél tk szárított majoránna. 1 tk petrezselyem, 1 tk fokhagymás só, 1 tk őrölt fekete bors, 1 1/2 fűszerezett só, 2 tojás, 2 ek olíva olaj, 1 ek. Worcestershire szósz, liszt, 2 ek vaj, 2 bögre zsemlemorzsa, 12 db sós keksz összetörve

Hozzávalók a mártáshoz:
3 ek kukoricakeményítő, 1 krém konzerv csirke-, marha-, vagy zöldségleves

Elkészítése:
A kenyérhez valókat mind összekeverjük, és kenyérformára alakítjuk.
Hintsük meg liszttel és vajazzuk meg a tetejét. Tepsiben, 180 C fokon sütjük kb. két óra hosszat, amíg nem pirul meg.
Ha már másfél órát sütöttük, öntsünk 2 bögre vizet a tepsibe és folytassuk a sütést még fél órát.
Amikor megsült, felszeleteljük, tálaljuk.
A tepsiben lévő folyadékot, a krém levessel felöntve tovább melegítjük közepes hőmérsékleten, addig, míg nem lesz buborékos.
Majd serpenyőbe öntjük és felengedjük a kukoricakeményítővel és 3/4 bögre vízzel.
Tegyük vissza a sütőbe közepes hőmérsékleten, és addig melegítjük, amíg buborékos és közepes sűrűségű nem lesz.
A mártást a hús kenyérrel tálaljuk.

ŐZCÍMERBŐL VAGDALT
Hozzávalók:
1800 g őzcomb, színhús, só, 150 g vaj, citromhéj, szerecsendió-virág, sáfrány, 2 db tojás, 2 db tojássárgája

Elkészítése:
Az őzcombot besózzuk, és vajjal sütőben megsütjük.
Ebből szép, szabályos szeleteket vágunk, a többit (kb. a felét) finom lyukú darálón ledaráljuk.
Vajas mártást készítünk, belekeverjük a darált húst, reszelt citromhéjjal, szerecsendióvirággal, sáfránnyal ízesítjük, végül hozzákeverjük a tojásokat, tojássárgákat.
Egy megfelelő formát vajjal kikenünk, és a combszeletek egy részével kirakjuk.
Erre tesszük a sűrűre, befőzött vagdalt húst, és vízgőzben készre pároljuk.
Egy tálra kiborítjuk, körberakjuk a megmaradt őz-szeletkékkel és kapri mártással körülöntjük.

PARADICSOMOS HÚSGOMBÓCOK
Hozzávalók:
40 dkg darált, sovány marhahús, 1 tojás, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi törött bors, fél üveg ketchup, 3 evőkanál liszt, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A darált húst összedolgozzuk a nyers tojással, a sóval, a fűszerekkel, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, majd dió nagyságú gombócokat formálunk belőle.
Lisztben megmártjuk, és a felforrósított olajban addig sütjük, amíg szép színe lesz.
Az olajból kivesszük, és lábosba rakjuk.
Ráöntjük a ketchupot meg 1 dl vizet, és befedve főzzük néhány percig.
Hagyjuk kihűlni, és jó hidegen tesszük az asztalra.

Forrás:
FASÍROZOTTAK, VAGDALTAK, FELTÉTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.