Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÖRKÖLTRECEPTEK 1

2021.06.12

Belsőségpörkölt marhából
Ez egy igen vegyes állagú de annál finomabb étek.
Elkészítése:
3 kg marhabelsőséggel számoljunk 10 emberre.
Ebben legyen máj, szív, tüdő, vese és nyelv is.
Minden alkotórészt felvágunk apróra, és hideg vízben jól kiáztatjuk.
A bográcsba 25-30 dkg zsírt olvasztunk, beleteszünk 4 fej hagymát fölvágva.
Ha megfonnyadt, jönnek a belsők, és pirospaprika.
A húsokra vizet öntünk és 2-2 zöldpaprikát, és paradicsomot vágunk bele.
Csöndesen főzzük, ha kell, pótoljuk a folyadékot.
Sót a fövés felénél tegyünk bele, más fűszert nem is kíván.
A főzés vége felé már ne adjunk hozzá vizet, süssük zsírjára.

Báránypörkölt
Elkészítési idő: 45 perc
Ajánlott ital: Kecskeméti kadarka
Hozzávalók:
60 dkg báránylapocka, 8 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, só

Elkészítése:
A bárányhúst kockára vágjuk, és jól megmossuk.
Zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, és azonnal beletesszük a húst.
Megsózzuk és beletesszük az összezúzott fokhagymát.
Kevés vizet öntünk alá, majd fedővel lefedve rövid lében pároljuk.
Mielőtt a hús megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre darabolt zöldpaprikát és a paradicsomot, és készre pároljuk.
Köretnek galuskát adunk mellé, és fejes salátát kínálunk hozzá.
Borjúpörkölt 1.
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

Elkészítése:
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát, paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a húst, Megforgatjuk az olajban, majd néhány percnyi kevergetés után felengedjük egy fél pohár vízzel.
Fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Vigyázzunk, mindig legyen elegendő víz alatta.
Galuskával, rizzsel, résztelt krumplival vagy tarhonyával tálaljuk.
Csigapörkölt
(Kerekes József receptje)
Méhészkedés közben a Túr menti akácerdőben igen sok éti csigát láttunk.
Hallottuk, hogy valamikor Kende báró is megette, nem halt meg tőle, hát elhatároztuk - mi is megpróbáljuk.
Máskülönben ezen a vidéken senki nem eszi ma.
Gondosan hozzáfogtunk.
Megvettük a fűszereket, elibe étvágygerjesztőnek szilvapálinkát, utána bort.
Az összegyűjtött csigákat forró vízbe, a bográcsba dobáltuk, hogy bújjanak ki házukból.
Farkukat levágtuk, eldobtuk, a megmaradt részeket feldaraboltuk deszkán.
Langyos vízben alaposan átmostuk.
Aztán a bográcsban finomra vágott hagymát fonnyasztottunk zsírban.
Levettük, és néhány csipetnyi piros paprikával, borssal megszórtuk.
Beleraktuk a csigadarabokat.
A parázson előmelegített vízzel felöntöttük, hogy ellepje.
Visszatettük a szolgafára.
Lassú tűzön főztük, kavargattuk.
Nem volt rossz illata.
A pálinka már-már elfogyott, éhségünk farkasétvággyá nőtt, csak bátorságunk nem, az alábbhagyott, mert egyikőnk sem akarta elsőnek megkóstolni.
Szóval igaz, ami igaz, nem volt gusztusunk hozzá.
Már a víz is lefőtt róla, istenibb illat terjengett a levegőben, levétel előtt álltunk.
Sót is csak találomra tettünk bele.
Ekkor támadt a mentőötletünk: hallottuk, hogy az erdőn túl juhnyáj csatangol.
Hívjuk ide a juhászt, hátha megkóstolja, mondtuk.
Jött is az egy intésre.
Fiatal kölyök volt, nem ismertük.
Már a bogrács a gyepen volt; mondtuk, hogy egyen, nagyon finom, van még belőle.
Szegény, semmi gyanút nem fogott, hát hozzálátott.
Majd kérdi, hogy mi ez.
Finom gomba, válaszoltunk. Ette tovább.
De már a bográcsba kacsingatott, talán azért, hogy van-e még.
Kitört belőlünk a nagy röhögés.
"Ó, semmi - mondtuk -, csak azt kacagjuk, hogy nekünk mindjárt nem marad."
Hozzáfogtunk mi is, de csak kenyérre kenve.
Bizisten, finom volt.
Az utolsó csepp is elfogyott.
Hozzávalók 3-4 személyre:
20-25 éti csiga, 2 csapott evőkanálnyi zsír, 2-3 csipetnyi piros paprika és bors, 2 fej hagyma, só.
Másnapos pörkölt Klemi módra
Sűrűn előfordul, hogy a jó étvágyú család másnapra csak annyi pörköltet hagy meg, ami jó, ha egy-két emberkének elég.
Ilyenkor szoktam bevetni egy ötletemet, ami nem más, mint ez a leírás
Hozzávalók:
kb. 20 dkg jó zaftos pörköltmaradék, evőkanálnyi petrezselyemzöld, késhegynyi oregánó, só, őrölt bors, 2 dl tejföl, 30 - 40 dkg kifőzni való tészta (nagykocka, csavart, makaróni, stb.)

Elkészítése:
A tésztát hagyományos módon kifőzöm.
A pörköltet zaftostól ledarálom igen apró lyukú húsdarálón.
Összekeverem a fűszerekkel és a tejföllel, felforralom, ha kell, még ízesítem, majd összekeverem a kifőtt tésztával.
Legjobb csirkéből és malacból készíteni, de bármi más is jó.
Próbáljátok ki, nem hiszem, hogy csalódnátok.
Megjegyzés:
Vadhúsból is elkészíthető, de akkor egy hagyományos vadasalapot is kell hozzá készíteni, az alapot kiízesíteni (ecet, mustár, stb.) és ebbe kerül a ledarált massza, no meg a tejföl.
AAngolnapörkölt
Elkészítése:
Egy nagyobb fej vöröshagymát igen apróra vágunk, és kis olajon megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, a megnyúzott, kibelezett, és felszeletelt angolnát.
Megsózzuk, igen kis vizet adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20 perc)
Galuskával tálaljuk.
Csülkös pincepörkölt Klemi módra
Hozzávalók:
Egy nagyobb csülök, 2 nagy fej hagyma, 2 ek pritaminpaprika, 1-2 dl paradicsomlé, 1 ek házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt köménymag, só, 2-3 tk pirospaprika, fél kg krumpli.

Elkészítése:
A csülök bőrét levágom, apró kockákra darabolom, serpenyőben kiolvasztom.
A darabokat kiszedem, a csülökzsírban a durvára vágott hagymát ledinsztelem.
A fokhagymát felkarikázom.
A fűszereket a fokhagyma kivételével rádobom a dinsztelt hagymára,
Összekeverem, és belerakom a kis kockákra vágott csülökhúst.
Kifehéredésig dinsztelem, felöntöm kevés vízzel, ekkor dobom bele a fokhagymát.
A vizet időnként pótolva, majdnem puhára főzöm.
Közben megtisztítom a krumplit, és hasábokra vágom.
Kevés vízzel, vagy vörösborral felengedem, majd belerakom a krumplit és készre főzöm.
Fontos, hogy a szaftja jó sűrű legyen!
Bármilyen savanyúság jó hozzá.
Bodrogi Gyula vaddisznópörköltje
Sokan előzőleg bepácolják a húst, Bodrogi Gyula ezt soha nem csinálja.
Ő kedveli a vadízt.
A szokottnál valamivel nagyobb kockákra vágja a húst, majd a vöröshagymát bő, forró zsírban megpirítja.
Sok pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezi.
Kerül bele zöldpaprika és paradicsom is.
Vörös bort nem önt rá, csak vizet.
Megfő annyi idő alatt, mint a marhahús.
Köretként krumplit vagy juhtúrós galuskát, néha pedig csuszatésztát tálal hozzá.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HÚSEVŐK LEXIKONJA - PÖRKÖLTRECEPTEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta