Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSTARJA RECEPTEK 3.

2020.02.16

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Érlelt pecsenye
Előkészítése:
20 perc, sütés nélkül
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott tarja, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A megmosott és leszárított húst vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk, húskalapáccsal gyengén kiverjük.
Kikent tűzálló tál aljára, egymás mellé 4 szelet húst fektetünk.
Megsózzuk, meghintjük a fűszerekkel és a tört fokhagymával.
A tisztított vöröshagymát karikákra vágjuk, és beborítjuk vele a húst.
Erre újabb réteg húst teszünk, fűszerezzük, rátesszük a hagymakarikákat, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg csak tart a hozzávalókból.
Annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi.
A tálat befedjük, és legalább 2 napig hűtjük a hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt másfél órával előmelegített, forró sütőbe tesszük, és lefedve pároljuk 1 órán át, majd pirosra pirítjuk a tetejét.
Tört burgonya és ecetes paprika illik mellé.

Gyömbéres párolt hús
Hozzávalók:
1 citrom, 1/2 kg tarja, vagy bármi más: egész bontott csirke belsőséggel együtt, vagy pulyka, gyömbér, mustár, só, olaj fokhagyma, champion (csiperke) gomba. csipet fahéj, bors

Elkészítése:
A húst alaposan megtűzdeljük fokhagymával, majd a gombás léhez adjuk.
Megszórjuk gyömbérrel, bekenjük mustárral, ráreszeljük akár durván is a citromhéjat, félretesszük.
A gombát feltesszük olajban, vízben a maradék citromot ráfacsarjuk, és bele is dobjuk az olajos vízbe a maradékot, a fokhagyma maradékot majd a végén kivesszük, ebben főzzük a gombát.
Ha már 1/3 víz elfőtt, beledobjuk a fazékba a húst is, feltöltjük vízzel, és addig főzzük, amíg elveszik a víz nagy része, akkor már biztos puha, és a szaftja is jó.
Ha pulykából főztünk tegyük bele egy csipetnyi fahéjat.
Édeskés ízt ad neki.
Rizzsel, kis gombócokban, tartármártással, esetleg még szalmakrumplit is adok hozzá, és úgy tálalom.

Gyümölcsös sertésszeletek
Hozzávalók 4 személyre:
6 szelet sertéshús (tarja), 1 kg golden alma, 2 dl tejföl, 10 dkg kimagozott meggy, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, őrölt bors, só

Elkészítése:
A megmosott, szárazra törölt hússzeleteket gyengén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Azután kivesszük, és melegen tartjuk.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk, és vastag szeletekre vágjuk.
Az almaszeleteket megpároljuk a pecsenyezsíron, majd kivesszük.
A visszamaradt zsiradékot meghintjük a liszttel, felöntjük 1 dl vízzel, és belekeverjük a tejfölt, ízesítjük a citromlével, és megsózzuk.
Előmelegített tálra tesszük a hússzeleteket, köré rakjuk a meggyel díszített almakarikákat, és a húsra öntjük a mártást.

Hirtelensült hagymával
Hozzávalók:
4 nagy szelet kicsontozott tarja, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt szerecsendió, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A hússzeleteket enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük őrölt szerecsendióval, ezután lisztbe mártva forró olajon, nagy lángon átsütjük mindkét oldalát.
Melegen tartjuk fogyasztásig.
A tisztított vöröshagymát karikákra vágjuk, lisztben meghempergetjük, és bő, forró olajban piros-ropogósra sütjük.
Tálaláskor a sült hagymát a hús tetejére halmozzuk, és csak a tányéron sózzuk meg, különben levet ereszt és megszívósodik.
Sült burgonya és saláta illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - SERTÉSTARJA RECEPTEK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.