Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSTARJÁS RECEPTEK 4.

2020.05.13

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Kuruc pecsenye
Hozzávalók:
Csont nélküli, vékonyra szeletelt tarja, őrölt fekete bors, só, mustár, sonkaszeletek, paprikás liszt, olaj.

Elkészítése:
A tarját kiklopfolás után meg kell sózni, a hús egyik oldalát megkenjük mustárral, ráteszünk sonkaszeletet, megszórjuk őrölt borssal.
Ráborítunk egy másik szelet tarját, hústűvel vagy fogpiszkálóval körben megtűzzük.
Paprikás lisztbe forgatjuk, olajjal kikent tepsibe, majd előmelegített sütőbe tesszük, először fóliával lefedve puhítjuk a húst, később mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Az egész burgonyát másfél-kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kisütjük és ezzel tálaljuk.

Mexikói sertésflekken
Hozzávalók:
3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, szelet tarja, fűszerkeverék, evőkanálnyi olaj

Elkészítése: Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk.
A babot lecsepegtetjük.
A tarját bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha kész, kivesszük, és melegen tartjuk.
A visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a chili con carne alapot, a babot, és alaposan összekeverjük.
Időnként megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük.
A chilis ragut a flekkenre halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is rakhat bele.
Friss bagettet kínálunk hozzá.

Őrségi gombás flekken
Hozzávalók:
200 gr erdei (pl.: vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba, 1 ágacska friss (vagy 1 ek szárított) kakukkfű, 8 kisebb szelet sertéscomb vagy tarja (kb. 1 kg), só, bors, 1 dl olaj, 1 dl testes vörösbor

Elkészítése:
A gombát durva szövésű vászonkendővel alaposan megtörölgetjük, eltávolítjuk a levélmaradványokat, nem túl vékonyan felszeleteljük.
A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük.
A hússzeleteket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, gyengén kiverjük.
Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük.
Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat.
A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük.
Levesszük róla a "takarót", és további 15 perc alatt készre pirítjuk.
A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá.
Szárított gombával - mindössze 20 gr kell hozzá.
Szabad tűzön, roston is süthetjük, de a gombát külön edényben kell pirítani, mivel könnyen megég, vagy belepottyan a parázsba!

Rakott hús császár módra
25 perc, sütés nélkül
Hozzávalók:
4 szép szelet csont nélküli tarja, 8 hajszálvékony szelet császárhús (vagy húsosabb füstölt szalonna), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg juhtúró, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, késhegynyi kakukkfű és bazsalikom, törött bors, só.

Elkészítése:
Adagonként külön készítjük.
Az alufóliára ráteszünk egy szelet húst, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy császárhús szelettel leborítjuk.
Erre karikázunk vöröshagymát, zöldpaprikát, megmosott és lehéjazott paradicsomot.
Ezt is megsózzuk, meghintjük a fűszerekkel, rákenünk negyedrésznyi juhtúrót, végül beborítjuk még egy szelet császárhússal.
A fóliát úgy hajtjuk össze, hogy a képződő gőz ne feszíthesse szét.
A négy csomagot előmelegített, forró sütőbe a rácsra vagy sütőlemezre tesszük, és 20 percig sütjük.
(Vagy grillsütőben, előírás szerint.)
Ha a sütési idő letelt, a csomagokat bontsuk ki, és pirítsuk néhány percig.
Salátával, burgonyával, esetleg tartármártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - SERTÉSTARJA RECEPTEK.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.