Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A TOROSKÁPOSZTÁK 1.

2017.02.14

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Aradi disznótoros töltött káposzta
Hozzávalók:
25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról, 50 dkg friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só.

Elkészítése:
A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A savanyú-káposzta levelekbe egyenletesen elosztjuk, és a már említett módon becsomagoljuk. 7-8 literes lábos alját kirakjuk az eldarabolt szalonnabőrrel, ezt meghintjük egy nagyon vékony réteg apró káposztával. Megsózzuk, majd rákarikázunk egy kis csípős paprikát. Megrakjuk a felszeletelt friss kolbásszal, ezt megint egy vékony réteg apró káposzta követi. Megszórjuk csomborral és megsózzuk. Ezután sorban egymás mellé tesszük a töltelékeket, erre vékony réteg apró káposztát hintünk, megsózzuk, majd a véres hurka következik. Ezt újból apró káposzta követi, amelyre a májas hurkát tesszük. Tetejére kerül az utolsó réteg apró káposzta, ezt meghintjük a maradék csomborral, kis sóval, rákarikázzuk a megmaradt csípős paprikát, majd az egészet nyakon öntjük tejföllel.
Az edényt lefedjük, és forró sütőbe téve, de közepes lángon sütjük 3-4 órát.

Budai disznótoros káposzta
Hozzávalók:
12 db savanyú-káposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és véres hurka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzöm, majd meghámozva hasábokra aprítom és egy nagy tűzálló tál (vagy egy tepsi) aljára terítem. Amíg a burgonya fő, a kolbászt és hurkákat egyenként, külön, alufóliába csavarom és grillsütőben vagy a forró sütőben megsütöm. A káposztalevelek külső, vastag ereit úgy vágom le, hogy a káposzta ne sérüljön meg. A megsült disznóságokat négy részre darabolom. Egy-egy darabot egy-egy káposztalevélbe csomagolok, mintha töltött káposztát készítenék. A tálba rakott burgonyát megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióval, majd rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. A füstölt szalonna felét nagyon apróra vágom és rászórom a burgonya tetejére, végül meglocsolom egy pohár tejföllel. Ezután sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a kis káposztacsomagokat. A második pohár tejfölben elkeverem a sót, a borsot, a csombort és a nagyon vékony karikákra vágott csípős paprikát, és rálocsolom az étel tetejére. A megmaradt füstölt szalonnát vékony szeletekben elosztom a káposztacsomagok tetején. Az edényt szorosan, lehetőleg légmentesen befedem és az előmelegített forró sütőbe téve, legalább 45 percig, közepes lángon párolom. A tetejét levéve gyengén megpirítom, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki.
Tálaláskor ki-ki a saját tányérján még külön is megtejfölözheti.

Budai toros káposzta
Hozzávalók:
12 savanyú-káposzta-levél (kb. 1 kg), 1 kg burgonya, szál sütni való kolbász (25 dkg), szál véres hurka (25 dkg), szál májas hurka (25 dkg), dkg füstölt szalonna, dl tejföl, kis fej vöröshagyma, hegyes csípős paprika, teáskanál csombor, teáskanálnyi só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzöm. Közben a hurkát és a kolbászt egyenként alufóliába csomagolva grillsütőben vagy forró sütőben 10 percig sütöm. A káposztalevelek középső, vastag erét vékonyra faragom. A sült hurkát és kolbászt egyenként 4 részre vágom, és minden káposztalevélbe belecsomagolok egy-egy darabot. A főtt krumplit meghámozom, gerezdekre vágom, és zsírral kikent tűzálló tálba öntöm. Megsózom, és meghintem szerecsendióval. A füstölt szalonna felét csíkokra vágva a burgonya tetejére szórom, majd sorban egymás mellé ráhelyezem a káposztacsomagokat.
A tejfölbe keverem a megtisztított, lereszelt vöröshagymát, a sót, a csombort és a vékonyra karikázott csípős paprikát. Ezzel a mártással nyakon öntöm az ételt, és a tálat lefedve előmelegített, forró sütőbe teszem.
Ha megsült, az ételt zöldpaprikával és cseresznyepaprikával díszítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
A TOROSKÁPOSZTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.