Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A TOROSKÁPOSZTÁK 2.

2017.04.22

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Disznótorosan
Hozzávalók 10 személyre:
3 kg orjahús (tarja), 1 kg kövéres sertéshús, 2 kg savanyú káposzta, 15 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál só. Az orjahúst körülbelül 15 dkg-os darabokra vágjuk. A sertéshúst szintén körülbelül tíz darabra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk, és zsírban megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát, és gyorsan beletesszük a feldarabolt húsokat, meghintjük sóval, jól összekeverjük, ráöntünk egy fél liter vizet, és lefedve egy fél óra hosszat főzzük. Akkor rátesszük a savanyú káposztát, és az egészet puhára főzzük.
Aki szereti, tehet bele egy-két csöves paprikát is.

Disznótorosan, alföldi módra
Hozzávalók (10 személyre):
1 kg kövéres sertéscomb (vagy más sertéshús), 15 dkg rizs, 2 tojás, I kávéskanál pirospaprika, 1 késhegynyi törött bors, só, körülbelül 20 savanyú káposztalevél, 2 kg apró savanyú káposzta, 2 megtisztított, pörzsölt sertésláb (hosszában kettéhasítva). 1 sertésfül (kettévágva), 4-5 kisebb darab szalonnabőrke, 1 csülök (kettévágva), 50 dkg kövérkés sertéshús, I csapott evőkanál só, 10 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika tejföl.

Elkészítés:
Az 1 kg sertéscombot daráljuk meg, tegyük bele a rizst, a tojásokat és a fűszereket, sózzuk meg, és az egészet gyúrjuk össze. A káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, és bal kezünkbe véve egy-egy levelet göngyöljünk bele 10 dkg-nyi tölteléket úgy, hogy a levél felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, azután a két oldalát és utoljára a levél alsó részét. A töltelék végét ujjunkkal nyomjuk be. Tegyük az apró káposztát egy 6-8 literes lábasba. Erre rakjuk rá a töltelékeket, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi a töltelékeket ellepi. Fedjük be a lábast és főzzük addig, amíg a töltelékek meg nem puhulnak.
Közben a sertéslábat, - fület, a bőrkét, a csülköt, a sertéshúst 10 tojás nagyságú darabban tegyük egy fazékba, erre is tegyünk annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk meg, és az egészet fedő alatt főzzük, körülbelül egy óra hosszáig. Ha mindezek, és a töltelékek is puhára főttek, akkor szedjük ki a káposztából a töltelékeket egy tálba, és a fazékban megfőtt húsokat a levével együtt öntsük abba a lábasba, amiben a töltelék főtt. Ezután készítsünk 10 dkg zsírral hígabb rántást. Ha a rántás világosra pirult, tegyünk bele egy nagy fej, egészen apróra vágott vöröshagymát, és egy kissé kavargassuk el. Azután tegyünk bele pirospaprikát, és eresszük fel egy kevés hideg vízzel. Utána öntsük a rántást a lábasba, és sűrűn kavargatva főzzük át.
Most már visszarakhatjuk a lábasba a töltelékeket.
A káposztát lehetőleg nagy tálban tálaljuk. Alul helyezzük el a káposztát, és a fazékban főtt húsokat, a tetejét pedig rakjuk körbe a töltelékekkel, és bőven tejfölözzük meg.
Ha a nyárról van eltéve zöld kapor, akár szárítva, akár üvegben, azt is főzzük a töltött káposztába, mert jó ízt ad neki.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
A TOROSKÁPOSZTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.