Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓS RECEPTEK 10.

2018.10.30

A LECSÓK LEXIKONJA

Gombás lecsó 5
20 deka gombát megmosunk, megtisztítunk, leszárítunk, vékony szeletekre vágunk. Az "Alaprecept" szerint készülő lecsóba, a kissé megpárolódott paprikára tesszük, és utána adjuk hozzá a paradicsomot.

Gombás lecsó 6.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1 csapott evőkanál pirospaprika, őrölt bors, só A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, tiszta kendőn megszárítjuk, majd felszeleteljük. A paprikát karikákra, a paradicsomot nyolcadokra vágjuk. Az apróra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, rátesszük a finomra szelt hagymát, megsózzuk, és fedő alatt üvegesre pároljuk, amíg a leve elfő. Ekkor lehúzzuk a tűzről, beletesszük a zöldpaprikát, majd a tűzre visszatéve, fedő alatt még tíz percig pároljuk. Közben néha megkeverjük. Ezután beletesszük a paradicsomot és a finomra vágott zöldpetrezselymet, s csak addig hevítjük, amíg a paradicsom megüvegesedik, de még egyben marad.

Gombás lecsó 7.
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg zöldpaprika, 25 dkg friss csiperkegomba, 25 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, só

A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, azaz földes szárát "kihegyezzük", folyó csapvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, és felszeleteljük. A paradicsomot megmossuk, és ugyancsak felszeleteljük. A meghámozott hagymát vékony karikákra aprítjuk. A felaprózott füstölt szalonnát kiolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, sütésre felmelegített fémlábosban, majd hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldpaprika-szeleteket és a gombaszeleteket. Megsózzuk, az edényt befedjük, és a hőforrást a legkisebb fokozatra visszakapcsolva, 10 percig pároljuk.
Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot, majd ismét befedjük, de a hőforrást egészen lezárjuk az edény alatt.
További 10 percig hagyjuk állni.

Gombás lecsó kölessel
Hozzávalók:
75 dkg húsos, vastag zöldpaprika, 25 dkg gomba, 10 dkg hántolt köles, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A hántolt kölest térfogatához képest négyszeres mennyiségű vízbe szórom, és enyhén megsózva puhára főzöm. (Az összes folyadéknak el kell főni alóla.) Közben a felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Megsózom, megborsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát és beleteszem az előzőleg megtisztított, valamint felszeletelt gombát. Fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ezután hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Ugyancsak fedő alatt üvegesre párolom. A már megfőtt kölest hozzáadva óvatosan összekeverem, rákarikázom a paradicsomot, és lefedve, az előmelegített, forró sütőbe tolom.
15 percig párolom, majd a sütőből kivéve hagyom állni még 15 percig.

Gombás-tejfölös lecsó
Hozzávalók:
1 kg zöldpaprika, 3 kisebb paradicsom, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors.

A kiolvasztott szalonnakockákon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, fűszereket, majd a végén belekeverjük a tejfölt is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.