Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓS RECEPTEK 2.

2017.03.15

A LECSÓK LEXIKONJA

Bácskai sült lecsó
Hozzávalók:
40 dkg sovány darált sertéshús, 15 dkg rizs, 1 tojás, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, késhegynyi pirospaprika.

Elkészítés:
Öt deka rizst annyi vízzel öntünk le, amennyi ellepi, és fedő nélkül, takaréklángon addig főzzük, amíg a nedvességet magába nem szívta. A szalonnát vékonyán fölszeleteljük, és egy mély tűzálló tálat kibélelünk vele. A húst a félig főtt rizzsel, a tojással, sóval, borssal összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázva belőle, a tál közepére sorba rakjuk. A paradicsomot felszeleteljük, és a felét a hús köré fektetjük. A maradék rizst a paradicsomra szórjuk, és a maradék paradicsomszeletekkel befedjük. Erre kicsumázott, felszeletelt paprikát terítünk, majd a karikákra vágott hagymával befedjük, megsózzuk. A tejfölt a pirospaprikával simára keverjük, és a húst meg a zöld félét leöntjük vele.
A tálat a forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a rizs puha nem lett.
Remek, kiadós egytálétel.

Bolgár lecsó
Elkészítés:
2 evőkanál olajon vagy 5 deka margarinon fedő alatt üvegesre párolunk egy csokor karikára vágott újhagymát, közé keverünk 25 deka félbevágott, kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát meg egy karikára vágott erős paprikát. Megsózzuk, és fedő alatt 5 percig pároljuk.

Ekkor beleteszünk 25 deka nyolc felé vágott paradicsomot, és az egészet együtt még 10 percig puhítjuk. 8 nyers tojást elhabarunk, belereszelünk 10 dekányi csípős juhsajtot, egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és a paradicsomos paprikára öntve, addig sütjük, amíg meg nem kocsonyásodott.

Citromos lecsó
Hozzávalók:
1 kg vastag húsú zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 tubus kolbászkrém, 1 citrom leve, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, őrölt fekete bors és só ízlés szerint

Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom és megfonnyasztom rajta a vöröshagymát. Ezután belekarikázom a megmosott, kicsumázott, kierezett zöldpaprikát és megsózom. Fedő alatt üvegesre párolom, ezután hozzákeverem a pirospaprikát, a reszelt citromhéjat és a tisztított, zúzott fokhagymát, majd hozzáadom a meghámozott és feldarabolt paradicsomot meg a kolbászkrémet. Gyakori keverés közben, fedő alatt zsírjára párolom, majd a tejfölbe kevert citromlével felöntve, fedő nélkül jól összeforralom.
A felesleges levét elpárologtatom, csak sűrű mártásnak szabad alatta maradnia.
Pirított kenyérszeleteket kínálok hozzá.

Forrás:
A LECSÓ, MINDÖRÖKKÉ
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.