Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓS RECEPTEK 9

2018.09.18

A LECSÓK LEXIKONJA

Gombás lecsó 1.
Hozzávalók:
75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál Vegeta és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.

Előkészítése:
A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a gombát, megsózzuk és saját levében, fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. Fűszerezzük Vegetával, petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal és készre főzzük.
Tálaláskor a tejföllel meg lehet locsolni a tetejét.

Gombás lecsó 2.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zöldpaprika, 50 dkg sampinyon gomba, 3 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 evőkanál piros fűszerpaprika és Vegeta, késhegynyi törött feketebors, csipetnyi cukor

Előkészítése:
az összes zöldségfélét megmosom, lecsöpögtetem. A gomba tönkjét - mint a ceruzát - kihegyezem, és felszeletelem. A zöldpaprikát karikákra vágom, a paradicsomot nyolcadokba aprítom. A fokhagymát tisztítás után összezúzom. A füstölt szalonnát apró kockákra metélem, majd kis lángon, folytonosan kevergetve, a zsírját kiolvasztom.

Elkészítése:
a szalonnazsírra ráteszem a vöröshagymát, és megsózom. Fedő alatt üvegesre párolom. A gombaszeleteket hozzáadom, összekeverem, azután ismét lefedve addig párolom, amíg a gomba levet ereszt. Majd fedő nélkül zsírjára pirítom. Ezután a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát meg a fokhagymát. Hozzáadom a zöldpaprika karikákat, és megborsozom. Ismét lefedve további 5 percig párolom. Közben néhányszor megkeverem.
Ezután beleteszem a paradicsomot és a petrezselyemzöldet, majd éppen csak addig forrósítom, amíg a paradicsom még egyben marad, de már üvegesedik.
Sós vízben főtt burgonyával, vagy párolt rizzsel, esetleg spagettivel tálalom.

Gombás lecsó 3.
Hozzávalók:
50 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, olaj, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése:
A gombát vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. Rövid ideig pároljuk, majd gombaszeleteket és hámozott feldarabolt paradicsomot adunk hozzá.
Megsózzuk, óvatosan összekeverjük, és először fedő nélkül pároljuk, hogy a leve kissé elpárologjon, majd amikor forr, lefedjük, és mérsékelt lángon néha megkeverve puhára pároljuk.

Gombás lecsó 4.
Hozzávalók:
50 dkg zöldpaprika, 25 dkg gomba, 3 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, késhegynyi törött feketebors, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
Az összes zöldségfélét megmossuk, lecsöpögtetjük. A gomba tönkjét, mint a ceruzát, kihegyezzük, és felszeleteljük. A zöldpaprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot nyolcadokba aprítjuk. A fokhagymát tisztítás után összezúzzuk. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metéljük, majd kis lángon, folytonosan kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk.
Ezután rátesszük a meghámozott és finomra aprított vöröshagymát, és megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk.
A gombaszeleteket hozzáadjuk, összekeverjük, majd ismét lefedve addig pároljuk, amíg a gomba levet ereszt.
Zsírjára pirítjuk.
Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát meg a fokhagymát. Hozzáadjuk a paprika-karikákat, és megborsozzuk. Ismét lefedve, további 10 percig pároljuk. Közben néhányszor megkeverjük.
Ezután beletesszük a paradicsomot és a finomra metélt petrezselyemzöldet, majd éppen csak addig forrósítjuk, amíg a paradicsom még egyben marad, de már üvegesedik.
Körete sós vízben főtt burgonya, vagy párolt rizs.
Kovászos uborkával tálaljuk.

Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.