Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 11.

2019.03.08

A LECSÓK LEXIKONJA

Húsos-gombás lecsó
Hozzávalók
50 dkg zöldpaprika 25 dkg sovány, darált sertéshús, 20 dkg laskagomba, 2 nagy vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 3 paradicsom, 1 evőkanál édes pirospaprika (aki szereti a csípőset, tegyen bele egy keveset), 1 evőkanál Vegeta, 3 gerezd fokhagyma, 1 kockacukor, só, őrölt bors

Előkészítése:
a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázom. A megtisztított gombát feldarabolom. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. Elkészítése: az apróra metélt füstölt szalonna zsírját kiolvasztom, megfonnyasztom rajta a vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Hozzáadom a darált húst, és a tűzre visszatéve fehéredésig keverem. Beleteszem a gombát és a zöldpaprikát, majd fedő alatt üvegesre párolom. Ezután megborsozom - ha kell, megsózom, de a szalonna általában úgyis elég sós -, zúzott fokhagymával és kockacukorral ízesítem, majd beleszórom a vegetát. Végül a paradicsomszeleteket is beleteszem. Lefedve, kis lángon, keverés nélkül 10 percig párolom. Sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret. Elkészítési idő: 1 óra

Húsos lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertésoldalas, 1 szál lecsókolbász, 50 dkg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, pirospaprika, só, olaj.

A csontos oldalast megmossuk és - lehetőleg egyben - egy fazék aljára fektetjük. Ráhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát, majd a csíkokra metélt zöldpaprikát. Ráfektetjük a lecsókolbászt és kirakjuk a felnegyedelt paradicsommal. Minden réteget meghintünk sóval és pirospaprikával, meglocsoljuk kevés olajjal, majd fedő alatt, kis lángon összepároljuk. Ha szükséges, közben kevés vízzel felöntjük, végül zsírjára sütjük.

Jófajta szalonnás lecsó
Hozzávalók:
1 közepes hagyma, 1 közepes paradicsom, 2 közepes paprika, 1 kisebb erős zöldpaprika, 3 szelet szalonna (legyen benne hús is), 5 dkg jófajta füstölt sajt, 4 db tojás, csipetnyi darált chili és só, két szelet nem túl vékony kenyér

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és lassú tűzön, serpenyőben kiolvasztjuk, és ropogósra pirítjuk. A szalonnát kiszedjük és félretesszük. A zsír felét kiöntjük a serpenyőből. A hagymát összevágjuk, nem túl apróra. A paprikát és a paradicsomot úgyszintén. A hagymát csipetnyi sóval aranysárgára jól megfonnyasztjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a paprikát és a chilit. Amikor a paprika fonnyadni kezd és levet ereszteni, beletesszük a paradicsomot. A tojásokat nagyon kicsi sóval felverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk. Ha a lecsónk késznek látszik, akkor feljebb vesszük a gázt egy kicsit és beleöntjük a tojást. Hagyjuk sülni, közben a kenyereket megpirítjuk, de csak úgy, hogy a közepe puha maradjon. Mikor a tojás még egy kicsit lágy, de jó része már megsült, akkor a tűzről levesszük és megszórjuk a maradék sajttal. Ügyesen lapos tányérra csúsztatjuk. Rászórjuk a szalonnadarabkákat és a szeletelt zöld erős paprikát. (A paprika, ízlés szerint elhagyható, de a szalonna semmiképp.)
Pirított kenyeret adunk hozzá, amit megkenhetünk egy leheletnyi fokhagymával. Félédes vagy száraz fehérbor illik hozzá, utóbbiból egy jófajta fröccs is elképzelhető. Jómagam viszont leginkább egy jófajta sörrel szeretem.

Jolika lecsója
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, (1-2 gerezd fokhagyma), 35 dkg darált sertéshús, 25 dkg paradicsom, 1 kg húsos zöldpaprika, só, kiskanálnyi pirospaprika (csipetnyi majoránna vagy currypor).

Elkészítés:
A szalonnát négy szeletbe vágjuk, egyik szélüket becakkozzuk, majd ropogós pirosra kisütjük. A szalonnapörcöt a zsírjából kivéve félretesszük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és a visszamaradt szalonnazsírban megpirítjuk. A darált húst erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük rajta, a pirospaprikával megszórjuk, majd a kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát és a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Ha a szalonna nem volt túl sós, a lecsót kissé megsózzuk. (Apróra vágott fokhagymát is rakhatunk bele, esetleg csipetnyi majoránnával vagy curryporral is megszórhatjuk.) Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, végül a kisütött szalonnaszeletekkel koronázva tálaljuk.

Káposztás lecsó
Hozzávalók:
60- 80 dkg édes káposzta, 4-5 húsos zöldpaprika, 3-4 paradicsom 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5-6 dkg tarhonya

Elkészítés:
Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, s a vékonyra metélt hagymát ezen a zsíron, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk. Ekkor rátesszük a vékonyra metélt káposztát, zöldpaprikát, a lehéjazott félbevágott paradicsomot, sót, és mindent együtt fedő alatt addig pároljuk, amíg bő levet enged. Ekkor belekeverjük a tarhonyát, és azzal együtt addig rotyogtatjuk, amíg az duzzadni, puhulni kezd. Ekkor a tüzet elzárjuk, s megvárjuk, amíg a tarhonya a gőzben teljesen megpuhul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.