Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 12.

2019.04.25

A LECSÓK LEXIKONJA

Kolbászos lecsó 1.
Hozzávalók:
80 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 3 fej közepes hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 35 dkg lecsókolbász, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Piros Arany, só, pirospaprika

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, lábosban megolvasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
Belekarikázzuk a kolbászt, párszor átforgatjuk, majd beletesszük a megtisztított, felszeletelt paprikát. Megsózzuk, majd ráhintjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a Piros aranyat, a fokhagymát és 1,5 dl vízzel felöntjük . 3-4 percnyi forralás után hozzáadjuk a meghámozott felvágott paradicsomot. Az így összeállított ételt ismét sózzuk, és befedve felforraljuk. Ne keverjük, csak rázogassuk, nehogy a paradicsom összetörjön. Ha dúsítani kívánjuk, beletehetünk 4 db felvert tojást, vagy amikor már a paprika félpuhára főtt kevés rizzsel szaporíthatjuk.

Kolbászos lecsó 2.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg fele-fele arányban édes és erős zöldpaprika, 50 dkg érett, hámozott, negyedekbe vágott paradicsom, 2 nagy, felszeletelt vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna kiolvasztott zsírja, 25 dkg füstölt kolbász, 2 tojás, 2 evőkanál főtt rizs, 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, só

Elkészítése:
A szalonnazsírt felmelegítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, és a tűzhelyről levéve megpaprikázzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, megsózzuk és a tűzre visszatéve, fedő alatt, alacsony hőfokon üvegesre pároljuk. Belekeverjük a paradicsomot, néhány perc múlva hozzáadjuk a rizst, és 6-8 percig pároljuk. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, s a felszeletelt kolbászt 10 percig főzzük a lecsóban. Az edényt levesszük a tűzhelyről. A tojást felverjük, a lecsóra öntjük, és gyorsan elkeverjük. Az ételt azonnal tálaljuk. Jó tudni! 1-2 erős paprika kellemesen csípőssé teszi. Ha véletlenül túl erősre sikerül, akkor több rizst kell hozzáadni.

Kolbászos lecsó 3.
Hozzávalók:
20 dkg húsos szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 80 dkg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 40 dkg kolbász, só

Elkészítése:
A csíkokra vágott szalonnát félig kiolvasztom. A zsírjában kissé megpirítom a durvára összevágott hagymát. Megpaprikázom, és egy kevés vízzel gyorsan összekeverem. Beleteszem a cikkekre vágott, kicsumázott zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózom, és fedő alatt elkezdem párolni.
Amikor félig puha, beleteszem a karikákra vágott kolbászt is. Puhára párolom. Ha szükséges, egy kevés vizet is öntök hozzá. (Szabadban is készíthető.)

Lecsó Eliska módra
Hozzávalók:
paprika, paradicsom megmosva, felaprózva, hagyma felaprítva apró darabokra,

Elkészítése:
Megpároltam üvegesre a hagymát, rátettem a paprikát, kicsit hagytam, hogy rottyanjon össze, bele a paradicsomot, és a fűszereket, (fűszerek, só bors, pici majoránna) ezeket összefőztem, s mikor már majdnem kész volt, akkor bele karikáztam a virslit.
Időnként galuskával, időnként rizzsel, időnként tarhonyával sűrítem.

Lecsó Yvette módra
Hozzávalók:
1/2 kg paprika, 2 db paradicsom, egy kicsi szalonna, jó nagy fej hagyma, só, 1 szem kockacukor,

Elkészítése:
A szalonnát kiolvasztom, a zsírján megdinsztelem a hagymát, és ráteszem a paradicsomot, amit addig sütögetek, míg elfövi a levét. Ráteszem a felvágott paprikát, megsózom és puhára főzőm. Vigyázz, ne túl puhára, mert akkor felpöndörödik a héja! Ha kell, zsírjára sütöm, meghintem pirospaprikával, és a kockacukorral ízesítem. Ha kell, utána sózok.
Ízlés szerint lehet bővíteni kolbásszal, tojással.
Lehet beletenni pár virslit és rizzsel tálalni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.