Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 13.

2019.05.21

A LECSÓK LEXIKONJA

Lecsó bográcsban
Hozzávalók:
40 dkg paradicsom, 20 dkg kolbász, 1 kg édes paprika, 1 db vöröshagyma, 5 ek olaj, pirospaprika, só.

Elkészítése:
Az olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal belerakjuk a feldarabolt paradicsomot. Kb. 25 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a hosszúkás szeletekre vágott paprikát, sózzuk.

Ha a paprika félig megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt.

Aki szereti, egy kis csípős paprikát is tehet hozzá.

Készre főzzük.

Lecsó kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldpaprika, 0,5 kg paradicsom, 20 dkg lecsókolbász, 15 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, l nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát lassú tűzön üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékony karikákra szelt hagymát, és megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a felkarikázott zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Azután beletesszük a karikára szelt kolbászt, és 5 percig együtt pároljuk. Végül belekeverjük a kevés sóval felvert tojásokat, és fedő alatt pár percig sütjük, hogy a tojás megdermedjen.
Forrón tálaljuk, savanyúságnak kovászos uborkát adunk mellé.
Ha csípősen szeretjük a lecsót, akkor a paprikák közt legyen egy-két bogyiszlói paprika is.

Lecsó kölessel
Elkészítése:
A félig főtt lecsóba maréknyi kölest szórunk, és puhára főzzük.

Lecsó 4 személyre
Elkészítése:
10-12 deka húsos, nagy paprikát megmosunk, erejét kivágjuk, hosszában kettőbe vágjuk, kisujjnyi szélesre laskázzuk.
50 vagy 60 deka érett, édes paradicsomot héjától megtisztítunk, feldarabolunk, és levét kicsurgatjuk. 8 deka rizst vagy tarhonyát forró vízben félpuhára párolunk, leszűrjük. 6-8 deka zsírban egy nagyobb fej felszeletelt vöröshagymát fedő alatt megfonnyasztunk.
Jó késhegynyi paprikát rászórunk, belerakjuk a paradicsomot, jól felfőzzük és hozzátesszük a laskázott paprikát, sót, majd 10 percig fedő alatt pároljuk és hozzákeverjük a rizst.
Ha már jó puha, zsírjára sütjük. Kevés cukorral ízesítjük, ráöntünk 4 db felvert tojást.
Összekeverjük, ha szükséges, még teszünk bele sót, és a tojásokkal készre sütjük.
Össze lehet keverni darált, főtt vagy sült hússal vagy kolbászkarikákkal, esetleg szafaládéval.
A tojás mindegyikhez jó.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.