Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 14.

2019.08.02

A LECSÓK LEXIKONJA

Lecsó Tóth Szabi módra
Hozzávalók:
4 dl olaj, 5 paprika, 2 tojás

Elkészítés:
A felmelegített olajba beleszórjuk a kockára vágott tv paprikát és a felvert tojásokat.

Káposztás lecsó
Hozzávalók:
60- 80 dkg édes káposzta, 4-5 húsos zöldpaprika, 3-4 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5-6 dkg tarhonya.

Elkészítése:
Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, s a vékonyra metélt hagymát ezen a zsíron, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára pirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Ekkor rátesszük a vékonyra metélt káposztát, zöldpaprikát, a lehéjazott félbevágott paradicsomot, sót, és mindent együtt fedő alatt addig pároljuk, amíg bő levet enged.
Ekkor belekeverjük a tarhonyát, és azzal együtt addig rotyogtatjuk, amíg az duzzadni, puhulni kezd.
Ekkor a tüzet elzárjuk, s megvárjuk, amíg a tarhonya a gőzben teljesen megpuhul.

Kolbászos lecsó
Hozzávalók:
20 dkg húsos szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros paprika, 80 dkg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 40 dkg kolbász, só.

Elkészítése:
A csíkokra vágott szalonnát félig kiolvasztom. A zsírjában kissé megpirítom a durvára összevágott hagymát. Megpaprikázom, és egy kevés vízzel gyorsan összekeverem. Beleteszem a cikkekre vágott, kicsumázott zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózom, és fedő alatt elkezdem párolni.
Amikor félig puha, beleteszem a kockára vágott kolbászt is.
Ha szükséges kevés vizet is öntök hozzá.

Kolbászos lecsó Curice módra
Hozzávalók:
80 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 3 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 35 dkg lecsókolbász (én a füstölt pulykakolbászt, ill. a lángolt kolbászt jobban szeretem), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Piros Arany, só, pirospaprika, esetleg cseresznyepaprika (vagy Erős Pista)

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, lábosban kiolvasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Belekarikázzuk a kolbászt, párszor átforgatjuk, majd beletesszük a felszeletelt paprikát. Sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a Piros Aranyat, a fokhagymát, majd felengedjük 1,5 dl vízzel. 3-4 percnyi forralás után hozzáadjuk a felaprított paradicsomot. Van, amikor lehúzom a héját a paradicsomnak, de legtöbbször nem teszem. Így is, úgy is szeretjük. Az így összeállított ételt ismét sózzuk, és lefedve készre főzzük. Lehet dúsítani tojással is. Még mielőtt megfőne, keverjünk bele 4 db felvert tojást.
Tálalható krumplipürével, vagy főtt krumplival, vagy nokedlivel, vagy rizzsel, vagy tarhonyával.
Ki hogyan szereti.
És utána jöhet egy jó pohár söröcske.

Magyaros lecsó ürühússal
Elkészítése:
25 dkg hagymát karikára vágunk, 10 dkg füstölt szalonnát, 10 dkg fokhagymás kolbászt kis kockákra, 1/2 kg ürühúst nagyobb kockákra darabolunk. Kb. 1 kg zöldpaprikát, hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágunk, végül meghámozunk 1/2 kg paradicsomot.
A hagymát a kiolvasztott szalonna zsírján megfonnyasztjuk, rádobjuk a kolbászt és az ürühúst, addig sütjük, míg meg nem pirul. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és a darabokra vágott paradicsomot.
Lefedjük, kis lángon főzzük, míg meg nem puhul. Tálalás előtt fél órával hozzáadunk még félcsészényi rizst, és hagyjuk tovább főni. Nem szabad sok rizst beletenni, mert akkor túlságosan besűrűsödik a lecsó leve.
Utoljára megsózzuk, megpaprikázzuk.
Kenyérrel fogyasztjuk.

Matrózlecsó
Hozzávalók:
2 dkg gyömbér, 5 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 20-25 dkg cukkini, 3 színű kaliforniai paprika, 15-20 dkg paradicsom, 20-25 dkg tengeri hal, tenger gyümölcsei - rák, kagyló - ételízesítő, só, őrölt bors, curry, olaj (esetleg kevés fehérbor)

Elkészítése:
Olajban megpirítjuk a nagyon apróra vágott gyömbért, a félbe és vékony szeletekre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát. Beletesszük a szintén félbe és szeletekre vágott cukkinit, a csíkokra vágott paprikát.
Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a hámozott, cikkekre vágott paradicsomot, a nagyobb kockára vágott tengeri halat, fűszereket.
Újabb pár perces párolás után belekeverjük a tenger gyümölcseit.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.