Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 15.

2020.05.31

A LECSÓK LEXIKONJA

Padlizsános lecsó 1.
Hozzávalók:
fél kg paprika, 3 db paradicsom, 1 db padlizsán, 3 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél csésze rizs, 1 teáskanál olaj, 1 kávéskanál cukor, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
A paprikát kicsumázzuk, és csíkokra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, majd kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk.
A padlizsán héját lehúzzuk, és kockákra vágjuk.
A rizst megfőzzük és félretesszük.
Az olajon fedő nélkül, puhára pároljuk a hagymát, majd rátesszük az összezúzott fokhagymát, a paradicsomot, a fűszereket és a rizst.
Jól összefőzzük vele.

Padlizsános lecsó 2.
Elkészítése:
Felkarikázunk 3 nagy fej hagymát, és 3-4 ek olajon sütögetjük.
Hozzáteszünk 5-6 felszeletelt zöldpaprikát, összekeverve tovább sütjük, és megszórjuk 1 ek ételízesítővel. 2-3 perc múlva hozzáadjuk a megtisztított, 0,5 cm vastagra felkarikázott padlizsánt és tovább sütögetjük.
Közben belenyomunk 3 gerezd fokhagymát is.
Amikor a padlizsánszeletek már puhára sültek, csak akkor teszünk rá 3-4. apróra vágott érett paradicsomot, és a levét jól elfőzzük.
Ekkor már ráüthetünk 3 tojást, és finom kocsonyásra sütjük.
Barna kenyérrel tunkolgatva csodálatos élvezet.

Peperonata
(olasz szegény lecsó)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen, 2 nagy fej hagyma, 40 dkg érett paradicsom, 10-12 bazsalikomlevél, 1 evőkanál (2 dkg) vaj vagy margarin, 1/2 dl olívaolaj

Előkészítése:
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A paradicsomot megmossuk, néhány percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A bazsalikomleveleket leöblítjük, felaprózzuk.
Elkészítés:
A vaj vagy margarin és az olaj keverékében üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a paprikát, lefedjük, és mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, lassú tűzön 15 percig főzzük, megszórjuk a bazsalikommal, és fedő nélkül rövid lére sütjük-sűrítjük.
Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Piperade, azaz lecsó francia módra
Hozzávalók:
4 tojás, 1 zöldpaprika, 1 pirosra színeződött paprika, 4 nagy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megmelegített olajban 5 percig pároljuk a felszeletelt paprikát, vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Ezután hozzáadjuk a meghámozott és szeletekre vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, majoránnát, megsózzuk, megborsozzuk, és még 15 percig pároljuk.
Közben a tojások sárgáját elkeverjük 1 evőkanál langyos vízzel, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások fehérjéből készült kemény habot.
Ráöntjük a paprikás paradicsomra, és 5 perc múlva tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.