Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓS RECEPTEK 16.

2020.07.05

A LECSÓK LEXIKONJA

Pontyos lecsó
Hozzávalók:
1 kg ponty vagy amur, só, 2 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kész lecsó, 1 tojás, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1/2 dkg törött bors, 1 dl tejszín, 2 evőkanál liszt.

Elkészítése:
A halat filézem és félreteszem.
A fejéből, a csontokból és az egyik hagymából hallevet főzök.
Amikor a lé elég ízes, leszűröm.
A filékből szép szeleteket vágok.
A leesett halhús darabokat ledarálom.
Vöröshagymával, lecsóval, tojással tölteléket készítek belőle, és megtöltöm vele a halszeleteket, majd alufóliába becsavarom és a hallében megfőzöm.
Közben a megtisztított, felszeletelt gombát a vajban sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel, törött borssal megpirítom.
A megfőtt haltekercseket kiszedem.
A hallét tejszínes lisztes habarással besűrítem.
Tálaláskor a halat a mártással leöntöm, és a gombát a tetejére teszem.
Sós burgonyakörítést adok hozzá.

Rakott burgonyás lecsó
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 kg zöld paradicsom, 1 kg paradicsom, 1 fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A tűzálló tál alján az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, s a zsiradék felét félretesszük.
Az edény aljára hámozott vékonyra szelt nyers burgonyakarikákat teszünk.
Ezt megsózzuk, kicsit megpaprikázzuk, ráterítjük a vékonyra szelt hagymakarikákat.
Erre jön a karikára vágott zöldpaprika réteg, a paradicsomkarikasor,
Mindezt befedjük a nyers burgonyaszeletekkel, ráöntjük a füstölt szalonna zsírjának a másik felét, megsózzuk, megtejfölözzük, és forró sütőben, közepes lángon kb. 35 percig sütjük.

Rakott lecsó 1.
Hozzávalók:
2 nagy piros, 1-1 zöld és sárga színű paprika, 1 cukkini, 1 padlizsán, 4 paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 vastag szelet, szikkadt fehér kenyér, 8 dkg trappista vagy parmezán, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szárított oregánó, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, fél maréknyi friss bazsalikomlevél, a tál kikenéséhez: olaj

Előkészítése:
A kenyeret finomra morzsolom.
A fokhagymát és a hagymát megtisztítom, felaprítom, és az olajon megfuttatom.
Az oregánóval megszórom, a kenyérmorzsát hozzáadom, kevergetve megpirítom.
A paprikákat elfelezem, kicsumázom, hosszában 3 centi széles csíkokra metélem.
A cukkini és a padlizsán végeit levágom, és ezeket is hosszában szeletelem fel, félujjnyi vastagra.
A paradicsomokat megmosom, negyedekbe vágom.

Elkészítése:
Egy tűzálló tálat olajjal kikenek, és a zöld-féléket rétegezem: alulra paprika, aztán paradicsom, rá padlizsán, majd cukkini, és megint paprika.
Minden sor közé fokhagymás morzsát szórok, megsózom, megborsozom, és reszelt sajttal meghintem.
A tálat alufóliával betakarom, és közepes lánggal 35 percig párolom.
Ezután az alufóliát lebontom róla, és a tetejét megszórom reszelt sajttal.
A rakott lecsót további 10 percig sütöm.
Tálaláskor bazsalikomlevelekkel díszítem.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.

Rakott lecsó 2.
Hozzávalók 6-8 személyre:
50 dkg zöldpaprika, 50 dkg darált hús, 50 dkg krumpli, 25 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl húsleves, 4 tojás, 2 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése:
A darált húst összedolgozzuk az egyik megtisztított, finomra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, kevés sóval és borssal.
Egy mély tűzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, és rárakjuk a meghámozott, karikára szelt krumpli felét.
Rátesszük a felkarikázott hagyma, paprika és paradicsom felét, erre rakjuk a darált húst, egyenletesen elterítjük, majd rárétegezzük a maradék paprikát, hagymát és paradicsomot.
Egy pár szelet paradicsomot meghagyunk a díszítésre.
Befedjük a maradék krumplival, az egészet leöntjük a tojásokkal elhabart húslevessel.
A tetejét díszítjük a félretett paradicsomkarikákkal, majd az edényt lefedjük, és forró sütőbe toljuk.
Közepes tűznél 45 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és addig sütjük, míg a teteje ropogós pirosra sül.
(Elkészítési idő: 70 perc)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.