Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A BORHABOK ÉS SODÓK 1.

2016.05.28

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Borhab
Hozzávalók:
2 dl fehérbor, 1,5 dl víz, 2 evőkanál kristálycukor, fél kávéskanál vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál darás liszt, 2 tojás fehérje, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
A bort 1 dl vízzel, a kristálycukorral meg a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját fél dl vízzel és a liszttel jól összekeverjük, folyton keverve beleöntjük a forró borba és addig főzzük, amíg kétszer jól felfő.

A tojás fehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk, és a bort azon forrón, folytonosan keverve a habba öntjük, majd azonnal tálaljuk.

Borhab 2.
Hozzávalók:
3 dl bor, 1, 5 dl méz, 1 db tojás sárgája, 3 db tojás fehérje, 3 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint.

Elkészítés:
A tojás sárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort fél deci mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad!

Ezután a tojások fehérjéből 1 dl mézzel keményre felvert habhoz keverjük.

Borsodó
Hozzávalók:
3 dl fehérbor, 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:
A bort felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Közben a tojást a kristálycukorral habüstben habverővel felverjük. Hozzáöntjük a kihűlt bort, és tűzön erőteljesen addig verjük, amíg felfut, és habos nem lesz.

Melegen, vagy hidegen tálaljuk.

Borsodó 2.
Hozzávalók:
2 deci bor, 1 deci víz, 6 deka cukor, 2 egész tojás.

Elkészítés:
Egy habüstben összekeverjük a fent említett összes anyagot hidegen, majd tűzre tesszük és habverővel állandóan keverjük, míg sűrű krémmé főztük.

Ha kész a sodó, amit rendszerint közvetlenül tálalás előtt főzünk fel és azonnal asztalra adjuk, de ha esetleg várni kellene a tálalásával, meleg víz, vagy gőz fölött tartjuk, így nem esik össze.

Borsodó 3.
Elkészítés:
5 dl fehérborból fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal forralt bort készítünk. (Ha nem használtunk fűszerzacskót, a végén leszűrjük.) 5 tojás sárgáját habosra keverjük 12 dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel, végül habverővel lassan hozzákeverjük a bort. A fehérjékből kevés cukorral kemény habot verünk.

A boros oldatot vízfürdőbe állítjuk, forrpontig hevítjük, majd a tűzről levéve - a habverőt változatlanul szorgosan használva - beledolgozzuk a habot.

Borsodó 4.
Elkészítés:
3 deci bort, 3 egész tojást és 9 deka cukrot habüstbe teszünk és hidegen jól elkeverjük. Nyílt tűzön állandó keveréssel ( amit egy habverővel végzünk ) felfőzzük forrásig, hogy a sodó krémszerű, sűrű legyen.

Tálalásig porcelánedényben, meleg víz fürdőben tarthatjuk. Így a sodó nem esik össze.

Borsodó 5.
Hozzávalók:
2, 5 dl fehérbor, 12 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojás sárgája, vanília, citromhéj, 1 mokkáskanál keményítő

Elkészítés:
A cukrot, a tojásokat, a vaníliát, a citromhéjat jól elkeverjük, hozzáöntjük a borban elkevert keményítőt, és a tűzön habosra felverjük.

Még melegen belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.

Borsodó 6.
Hozzávalók:
2 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál keményítő, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 evőkanál rum

Elkészítés:
A tojásokat, a cukrot meg a keményítőt, habverővel összekeverjük, fölengedjük a borral és a vízzel, és nyílt tűzön, állandóan verve addig főzzük, míg emelkedni nem kezd, habossá nem válik.

A tűzről levéve, belekeverjük a rumot (elmaradhat).

Borsodó 7.
Hozzávalók:
2 tojás sárgája, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor,

Elkészítés:
A borsodóhoz a tojás sárgájákat a borral és a cukorral forró vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük.

Borsodó 8.
Elkészítés:
Habüstben személyenként 2 dl bort, 2 dk cukrot és fél tojás sárgáját jól elkeverünk. Gőzön, habverővel állandóan keverve forrpontig hevítjük anélkül, hogy felforralnánk. Ha sűrűsödni kezd, hozzákeverjük a tojás felvert kemény habját, és még 2 percig tovább keverjük.

Tálalásig gőz felett tartjuk.

Borsodó 9.
Hozzávalók: 4 db tojás sárgája, 12 dkg porcukor, 4 dl.bor

Elkészítés:
A 4 tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés közt felforraljuk.

Borsodó 10.
Hozzávalók:
2 tojás, 3 ek. cukor, 1 kk. liszt, 3 dl fehérbor, 3 dl befőttlé vagy víz, 1 ek. rum

Elkészítés:
A tojásokat, lisztet, cukrot habverővel elkeverve, felöntjük a borral, befőttlével. Nyílt tűzön, habverővel folyton keverve főzzük, míg emelkedni kezd, habossá válik. Levéve belekeverjük a rumot, rögtön kínáljuk.

Forrás:
KIEGÉSZÍTŐK
wikibooks
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.