Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A FOKHAGYMA MÁRTÁS

2016.04.19

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Bazsalikomos fokhagymamártás
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 csomag petrezselyem, só, bors, 1 teáskanál bazsalikom, 2 cikk fokhagyma, A vajban zsemleszínűre pirítunk két evőkanál lisztet, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, őrölt bazsalikommal és apróra zúzott fokhagymával. Hideg tejjel felöntjük, mártás sűrűségűre forraljuk, sózzuk, borsozzuk.

Burgonyás fokhagymamártás
Hozzávalók:
4 szem burgonya, 1 fej fokhagyma, 5 ek olaj, só, kevés ecet Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük, és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Sózzuk, és állandóan keverve cseppenként hozzáadjuk az olajat. Kevés ecettel savanyítjuk, és jól kikeverjük. Frissensültekhez is kiváló.

Dél-francia fokhagymamártás
Hozzávalók:
1 tojás nagyságú fehér kenyérbél, az áztatáshoz néhány kanál tej, 4-5 fokhagymagerezd, 1 tojássárgája, 5 dl finom salátaolaj, egy kevés só, őrölt bors, ízlés szerint citromlé. Elkészítése:
A fehér kenyeret a tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk. A tojássárgáját, a kenyérbelet és a szétzúzott fokhagymát összekeverjük. Az olajat állandó kevergetéssel vékony sugárban hozzáadjuk, és addig keverjük tovább a masszát, amíg majonézhez hasonló halmazállapotú mártás nem keletkezik. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük. Ha a mártásunk összeesne, további két-három gerezd átpréselt fokhagymát, egy újabb tojássárgáját és - állandó erőteljes kevergetéssel - vékonyan csorgatva egész kevés olajat adjunk még hozzá.

Fokhagymamártás 01.
Hozzávalók:
a fehér mártás hozzávalói, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, ízlés szerint só. A fehérmártásba belekeverem a nagyon finomra összezúzott fokhagymát és a tejfölt, majd 1 percnyi forralás után lehúzom a tűzről. Csipetnyi sóval ízesítem.

Fokhagymamártás 02.
Elkészítése:
Minden személyre egy kávés-kanál zsírt és ugyan annyi lisztet tegyünk lábasba forrni. Ha szép piros lesz a rántás, (csendesen tűzön folytonos kavarás közben) akkor adjunk hozzá egy személyre számítva egy cikk apróra vágott fokhagymát. Ha a fokhagymát a rántásba tettük, rögtön eresszük fel húslével. Egy pár percig főzzük, aztán tegyük félre tálalásig.

Fokhagymamártás 03.
Hozzávalók:
4 cl olaj, 4 dkg liszt, 1 dkg fokhagyma, 3 dl húsleves, 1/2 db citrom, 2 dkg cukor, 2 dl tejföl, só Elkészítése:
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. A zsír nélküli húslevessel felengedjük, citromlével, sóval, cukorral ízesítjük és belekeverjük a tejfölt. Nem erős tűzön 4-5 percig forraljuk.

Fokhagymamártás 04.
Hozzávalók:
olaj, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só Elkészítése:
A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Vízzel felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük, mint a többi mártást. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt.

Fokhagymamártás 05.
Elkészítése:
3-4 gerezd fokhagymát szétnyomkodunk és 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszttel készült zsemlyeszínű mártásba keverünk, felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük, mint a többi mártást. Tálalás előtt tejfölt keverünk hozzá.

Fokhagymamártás 06.
Elkészítése:
4 dkg zsírból, 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. 3-4 gerezd fokhagymát kés pengéjével szétnyomkodunk és beledobjuk a rántásba, de azonnal felöntjük hideg vízzel, hogy meg ne piruljon a fokhagyma. Megsózzuk, és jól felfőzzük. Tálalás előtt tejfelt keverünk hozzá.

Fokhagymamártás 07.
Hozzávalók 4 személyre:
4 dkg liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, só, bors, zsír, 3 dl húsleves Zsírból és lisztből világos, nem túl barna rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, elkeverjük és a csontlével felengedjük. Megízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük és felforraljuk.

Fokhagymamártás 08.
Hozzávalók:
libazsír, liszt, kb. 2 evőkanál zúzott fokhagyma, libaleves (vagy erőleves), só, bors. Elkészítése:
A mártáshoz: a libazsírt felmelegítünk, liszttel híg rántást készítünk, beleteszünk két evőkanál zúzott fokhagymát, majd libalevessel felengedjük. Ha besűrűsödött, sóval, borssal fűszerezzük.

Fokhagymamártás 09.
Hozzávalók:
5 dkg zsír, 5 gerezd fokhagyma, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, só; Elkészítése:
A zsírt serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. A forró rántásba beletesszük az összezúzott fokhagymát, és azonnal felengedjük hideg vízzel. Sóval ízesítjük, és kellő sűrűségre főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, tejfölt adunk hozzá és sült húsokhoz tálaljuk.

Fokhagymamártás 10.
Hozzávalók:
a fehér mártás hozzávalói, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, ízlés szerint só. Elkészítése:
A fehér mártásba belekeverem a nagyon finomra összezúzott fokhagymát és a tejfölt, majd 1 percnyi forralás után lehúzom a tűzről. Csipetnyi sóval ízesítem.

Fokhagymamártás 11.
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 4 ek liszt, 1/2 l víz. 1 húsleveskocka.
Előkészítés:
Vízből és kockából készítsünk húslevest. Tisztítsuk meg a hagymákat. A fokhagymát vágjuk apróra. Elkészítés:
Tegyünk 3 ek olajat egy tűzálló tálba és mikróban melegítsük fel (2 perc). Adjuk hozzá a lisztet és keverjük jól el. Helyezzük vissza a mikróba keverjük bele az összevágott fokhagymát és öntsük fel a forró húslevessel. A vöröshagymát tegyük bele egészben és főzzük 8 percig. Aki a hagymát nem szereti az ételben, az szűrje át a mártást. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Megjegyzés:
Amennyiben hidegen tálaljuk, 2 dl tejfölt keverhetünk hozzá.

Fokhagymamártás 12.
4 dkg vajból, 5 dkg vörös lisztből rántást készítünk, hozzáteszünk 4 gerezd préselt fokhagymát, 1 dl sovány tejfölt vagy joghurtot, csökkentett nátriumtartalmú sót, és igen röviden főzzük. Főtt brokkolira és karfiolra, de akár kelkáposztára is csodálatos öntet.

Fokhagymamártás Gergő módra
Alapadag: kb. 6 főre.
Szükséglet:
1 kisdoboz tejföl, 4 evőkanál étolaj (olíva!), 2 tojássárgája, 4 jó gerezd levakart fokhagyma, csapott mokkáskanál só (kóstold meg, mert ahány só annyi féle sózó hatású!), 3 csapott mokkáskanál porcukor, csapott mokkáskanál fehérbors (ha szeretitek a csípőset, akkor ne csapd le a borsos kanalat). Ha franciásan szereted, tartáros ízzel, akkor csapott evőkanál mustárt is tegyél bele. Elkészítése:
a tejföl kivételével mindent dobj össze, pépesítsd, majd folytonos keverés mellett öntsd hozzá a tejfölt, villával-kanállal jól keverd össze. Előtte a tejfölt villával alaposan összetörve simítsd ki, ne legyen darabos! A tejfölt sem most, de a későbbiekben se mixeld, ami a mártásokat illeti. Ugyanis akkor nem lesz tartása.

Fokhagymamártás Zoli módra
Hozzávalók:
2 dl tejföl, 1 tubus (kicsi) majonéz 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyem Elkészítése:
Egy csipetnyi apróra vágott petrezselymet, az apróra darabolt (reszelt, préselt, stb.) fokhagymát, a tejfölt és a majonézt jól összekeverjük. Érdemes hűtőben érlelni egy kis ideig, de akár azonnal is fogyasztható. Húsfondue-höz szoktuk készíteni, de akármilyen sülthöz finom.

Fokhagymás ínyenc-mártás
Elkészítése:
A 4 tojás sárgáját alaposan kikeverünk, ízlés szerinti mustárral, sóval, borssal, majd szinte cseppenként beledolgozunk, 4 dl jó minőségű étolajat. Belekeverünk 1 fej átnyomott fokhagymát, végül 60 g egészen finomra reszelt parmezán (jellegű) sajtot is.

Főtt fokhagymamártás
Hozzávalók:
2 ek olaj vagy 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, pár csepp citromlé, vagy borecet. Elkészítése:
A lisztből világos rántást készítünk, a tört fokhagymát hozzáadjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy hígabb mártást kapjunk. A húsleveskockát beletesszük, és kevergetve addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik, és a fokhagyma meg nem főtt. Kihűtjük, majd a tejföllel simára keverjük. Ha nem elég savanykás, pár csepp citromlével, vagy borecettel savanyítjuk.
Főtt húsokhoz adjuk.

Hideg fokhagymamártás 1.
Elkészítése:
Három evőkanál krémtúrót, egy evőkanál finomra vágott zöldpetrezselymet, két gerezd zúzott fokhagymát, két evőkanál tejszínt, egy kevés sót, őrölt borsot a turmixgépben jó habosra keverünk. Javíthatjuk a mártást még négy-öt evőkanál cseppenként hozzákevert jó minőségű salátaolajjal, pl. olívaolaj, kukoricaolaj stb.

Hideg fokhagymamártás 2.
Hozzávalók:
3 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 db zsemle, 1/2 citrom, cukor, só, bors. Elkészítése:
A hagymát széjjeldörzsöljük és a lehámozott, kis tejben megáztatott zsemlével finom szitán áttörjük, a majonézmártással jól összekeverjük, megízesítjük citromlével, borssal, kevés cukorral. Ha sűrű volna, kevés vízzel hígítjuk.
Hideg halakhoz, húsokhoz adjuk.

Libanoni fokhagymamártás
Hozzávalók:
2 ek olaj, 10 gerezd laposra szétnyomott fokhagyma, 3 dl forró víz, 2 tk ételízesítő, 1 -1 késhegynyi porított kurkuma, reszelt szerecsendió és fehér bors, 4 púpozott ek rizsliszt, 2 dl víz, 2 ek tej, 2-3 ek citromhéj, só. Elkészítése:
Olajban, lassú tűzön pirítsuk aranysárgára a fokhagymát, öntsük hozzá a forró vizet, az ételízesítőt, szerecsendiót. Főzzük kb. 5 percig. Keverjük össze a rizslisztet a vízzel, tejjel, habarjuk a fokhagymás vízbe. Tegyük hozzá a kurkumát. Állandóan kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Ha kész szedegessük ki a fokhagymát, keverjük a mártásba a citromlevet. Hűtsük jól le.
Kerek, mély tálkákban tálaljuk. Pitával vagy egyéb kenyérrel, esetleg hússzeletekkel, mártogatva fogyasztjuk.

Majoránnás fokhagymamártás
Elkészítése:
Olajban 2 evőkanál lisztet pirítunk, felengedjük fél liter hideg vízzel. Apróra tört fokhagymával, sóval, majoránnával, delikáttal ízesítve mártás sűrűségűvé forraljuk. Ha szükséges, leszűrjük.

Meleg fokhagymamártás 01.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 2 evőkanál darás liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 3 dl víz, vagy csontlé, ízlés szerint só és zöldpetrezselyem. Elkészítése:
Az olajból és a darás lisztből nem túl sötét rántást készítünk, majd beletesszük a szétnyomkodott fokhagymagerezdeket, összekeverjük, és felöntjük a vízzel vagy a csontlével. Kevergetés közben felforraljuk, beleöntjük a tejfölt, megsózzuk, átforraljuk, s ha kell, átszűrjük. A kész mártásba beleszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet.

Meleg fokhagymamártás 02.
Hozzávalók:
4 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál vegeta Elkészítése:
A tejet megmelegítem. Egy magas falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd rászórom a lisztet. Gyorsan kevergetve kis lángon, habzásig hevítem, ezután ráöntöm a meleg tejet, és habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm kis lángon, amíg az egész jól besűrűsödik. Megborsozom, beleszórom a vegetát, és jól kiforralom. Végül hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd a tejfölt is beleöntöm. Tovább keverve még egyszer felforralom, és a tűzről lehúzom. Melegen tálalom. Mindenfajta száraz húsféléhez illik, különösen jó a főtt marhahúshoz. Hús nélkül párolt zöldséggel is tálalható, sőt, sós vízben főtt burgonya, vagy tésztaféle, például galuska, esetleg zsemlegombóc is tálalható hozzá.

Nyers fokhagymamártás
Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 dl tejföl, vagy joghurt, csipetnyi só, őrölt bors, pár csepp citromlé, mustár. Összekeverjük az összezúzott fokhagymát a hozzávalókkal, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, mielőtt a salátára öntenénk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.