Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A KAPORMÁRTÁSOK

2016.07.09

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Holland kapormártás
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál víz, 10 dkg vaj, 1 csomó friss kapor, só, bors.

Elkészítése:
a 2 tojássárgáját a citromlével, vízzel, törött borssal és egy csipet sóval jól elkeverjük egy tűzre feltehető edényben. A vajat egy nyeles lábasban buborékosra hevítjük és folytonos keverés mellett, vékony sugárban a tojásra csurgatjuk. Lassú tűzön addig keverjük, míg krémszerű nem lesz. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, és gőz fölött melegen tartjuk.

Kapormártás 01.
Hozzávalók:
1 csokor kapor, 2 kanál olaj, 2-3 kanál liszt, só, cukor, citromlé vagy ecet.

Elkészítés:
Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, beleszórjuk a finomra vágott kaprot, felöntjük egy kevés vízzel, sóval, cukorral ízesítjük, savanyítjuk. Levesben főtt húshoz tálaljuk. Ha halhoz készítjük, kevés tejfelt is keverhetünk hozzá.

Kapormártás 02.
Elkészítés:
Egy tojásnyi zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet, pirítsuk azt meg szép pirosra rántásnak. Ha kész, tegyünk bele egy fél marék apróra vágott zöld kaprot és keverjük fel jól a rántással, aztán lassanként öntsünk hozzá félliternyi forró vizet, és kevés sót; ügyeljünk, hogy csomós ne legyen; kevés ideig forraljuk, aztán tegyük a tűzhelynek olyan részére, (pl. a szélére) ahol nincs igen meleg, s tartsuk ott addig, amíg a tálalás ideje el nem érkezik.

Kapormártás 03.
Hozzávalók:
a fehér mártás hozzávalói, 2 dl tejföl, 2 csokor friss zöld kapor, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Elkészítés:
A fehér mártásba belekeverem a citromlevet, a tejfölt és az apróra vágott kapor felét. Jól felforralom, végül a sóval, a borssal és a cukorral ízesítem. A legvégén belekeverem a megmaradt, finomra metélt kaprot.

Kapormártás 04.
Elkészítés:
A friss zöld kaprot száraitól megtisztítva, megmosva összevagdaljuk. Egy kanál lisztből készített világos rántásba beletesszük, s levessel felöntjük. Lehet ezt a mártást kevés ecettel, vagy citrommal savanyítani s tetszés szerint, vagy ízlés szerint cukrot is tehetünk hozzá, egy-két kanál jó tejfellel együtt. Forrni hagyjuk, míg szép simára főtt, időközben megkeverve, ami minden rántásos ételnél szükséges, mert könnyen odaég. Ha így elkészült, feltálalhatjuk.

Kapormártás 05.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dkg cukor, ecet, só, 1 csokor kapor, hagyma, 1 dl tejföl

Elkészítés:
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadunk 1 kávéskanálnyi apróra vágott hagymát és a kapor felét. Vízzel, csontlével felengedjük, 10 percig főzzük, ízlés szerint adjuk hozzá a cukrot és pár csepp ecetet, végül a többi kaprot és a tejfölt. Főzés közben a kapor sokat veszít üde, friss ízéből, azért adjuk két részben a mártáshoz.

Kapormártás 06.
Hozzávalók:
2 ek apróra vágott kapor, 3 ek hidegen sajtolt olaj, 3 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só

A lisztet az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kaprot, és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, sózzuk, és 5 percig forralva készre főzzük.

Kapormártás 07.
Két csomó kaporból 8 dg lisztből, 8 cl olajból, 5 dg vöröshagymából, 4 dl tejfölből, 2 dg cukorból, 1 db citromból, 6 dl csontléből, sóból készül.

A lisztből világos rántást készítünk, és először az összezúzott hagymát áthevítjük benne (vigyázva nehogy megpiruljon!), majd az apróra vágott kaprot is. Csontlével vagy húslével felengedjük, sóval, szűrt citromlével, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk (de rövid ideig!). (Aki nem szereti a kapor száracskákat az át is szűrheti). Tejföllel dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk. Főtt húsokhoz (marha, pulyka stb.), töltött tökhöz, uborkához tálaljuk.

Kapormártás 08.
Hozzávalók:
2 csomó kapor, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 1/2 erőleveskocka, só, cukor, törött fehér bors, ecet vagy citromlé, 2 dl tejföl

Elkészítés:
A kaprot és a megtisztított vöröshagymát megmosom, és finomra vágom. Világos, vajas rántást készítek, hozzáadom a vöröshagymát és a kaprot. Felengedem húslevessel, vagy erőleveskockából főzött lével. Sóval, cukorral, törött borssal, pár csepp ecettel vagy citromlével pikánsra ízesítem. Végül tejföllel dúsítom a mártást, olyan sűrűre, hogy az ételt tökéletesen bevonja.
Főtt húsokhoz, tojásételekhez ajánlom! Külön, mártásos csészében is tálalható.

Kapormártás 09.
Elkészítés:
1 cs vágott kaprot, 2 ek olaj és 3 ek barna liszttel készült rántásba teszünk, majd felengedjük 3 dl zöldséglevessel vagy tejföllel, ízesítjük sóval, mézzel, ha szükséges, citromlével, és az egészet - állandó keverés mellett - forrásig hevítjük.

Kapormártás 10.
Hozzávalók:
1 evőkanál liszt, 3 evőkanál tej, 1/2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál kefir, citrom, só, édesítőszer, kapor

Elkészítés:
A lisztet szárazon világos színűre pirítjuk, hozzáadjuk a hideg tejet, elkeverjük, beletesszük az apróra vágott kaprot, sót, majd összefőzzük. Ezután ízesítjük a citromlével, sűrítjük tejföllel és kefirrel. Tálalásnál friss kaprot hintünk a tetejére.

Kapormártás 11.
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 dl húsleves, 1 db citrom, 2 dkg cukor, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
Világos vajas rántást készítünk, majd a finomra vágott vöröshagymát beletéve jól áthevítjük. Ezután beleszórjuk az apróra összevágott kaprot is. Felengedjük a zsírtalanított húslevessel, sóval, szűrt citromlével és kevés cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a tejfölt. Nem erős tűzön néhány percig forraljuk, végül 2 dkg vajat a mártás tetejére morzsolunk.

Kapormártás - édesanyám receptje szerint (Ágoston Csaba)
Elkészítés:
Egy fakanálnyi zsíron megpirítok két kanálnyi lisztet, sózom, majd beleszórom az összevágott nagy csomó kaprot és felöntöm két-három deci húslevessel, majd sózom.

Kapormártás fogyizóknak
Hozzávalók:
1 evőkanál liszt; 3 evőkanál tej; 1/2 evőkanál tejföl; 1 evőkanál kefir; citrom; só; édesítőszer; kapor

Elkészítés:
A lisztet szárazon világos színűre pirítjuk, hozzáadjuk a hideg tejet, elkeverjük, beletesszük az apróra vágott kaprot, sót, majd összefőzzük. Ezután ízesítjük a citromlével, sűrítjük tejföllel és kefirrel. Tálalásnál friss kaprot hintünk a tetejére.

Kapormártás mikróban
Hozzávalók:
2 ek liszt, 2 dkg vaj, 1/4 l tej, 1 dl víz, 1/2 kk só, 6 dkg kapor, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl.

Előkészítés:
A kaprot vágjuk apróra.

Elkészítés:
A vajat tegyük kerek tűzálló tálba és olvasszuk meg (2 perc) keverjük hozzá a lisztet, majd 2 percre helyezzük vissza. Adjuk hozzá a tejet, a vizet és a sót és keverjük el jól. Főzzük a mikróban 5 percig, közben néhányszor keverjük meg. A végén adjuk hozzá a kaprot, a tejfölt és a tojássárgáját.

Kapormártás tej és lisztérzékenyeknek
Hozzávalók:
10 dkg Liga margarin, 5 dkg kukorica- vagy rizsliszt, 3 dl csontlé, 1 csomó kapor, 5 dkg porcukor, 1 db citrom, só

Elkészítés:
rizslisztet felhevítjük és hozzáadjuk a Liga margarint. Ha a margarin megolvadt, felengedjük a csontlével. Legyen mártás sűrűségű. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, a sót, és amikor lehűlt, a citrom kifacsart levét.

Kapornya-mártás
Elkészítés:
Vad húsokra igen alkalmas. A hány személyre akarunk mártást készíteni, annyi kávéskanál fagyos zsírt tegyünk lábasba, s ha a zsír forr, minden személyre egy csapott kávéskanál lisztet tegyünk bele. Mikor szép barna pirosra megsült a rántás, tegyünk bele egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy czitromnak a levét, egy késhegynyi apróra vágott citromhéjat és egy késhegynyi tört borsot. Ha ezeket a rántásba tettük, öntsünk hozzá fél liter tejet, egy kanál eczetet és négy deka kapornyát.
Ezeket jól össze kell keverni, aztán öntsünk még közé annyi húslevet, hogy jó sűrű mártás legyen, főzzük még 5 percig, akkor vegyük le a tűztől. Tálalásig gyenge-meleg helyre tegyük.

Kapros kefirmártás
Hozzávalók:
2 dl kefir, 1 nagy csokor friss kapor, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár

Elkészítés:
A kaprot megmosom, szárazra csorgatom, és nagyon finomra vágom, majd belekeverem a kefirbe. Az olajat, a mustárt és a citromlevet simára keverem, hozzáadom a kefirhez, és ízlés szerint fűszerezem sóval és cukorral. Paradicsomra, zöldbabra és burgonyára való salátamártás.

Tejfölös kapormártás
Hozzávalók:
2 dl tejföl, 1 dl kefir vagy joghurt, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 1 evőkanál citromlé, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A vajat megmelegítem, rászórom a lisztet, és világosra pirítom. Ezután folytonos keverés közben felengedem a tejföllel és a kefirrel. Belekeverem a citromlevet, ízesítem sóval, őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral. Felforralom, végül belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra metélt kaprot. Néhány pillanatig még forralom, majd melegen tálalom főtt marhahús mellé.

 

Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.