Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A KÍNAI MÁRTÁSOK

2016.08.31

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Babszósz
(bab-paszta), ami tört, tartósított fehérbab, kétféle változatban létezik: fehér és vörös. A fehér változat sós, míg a vörösnek édes íze van. Mind a kettõ a húsnak jellegzetes "érett" ízt ad.

Chilimártás
Elkészítési idő: 15 perc + érlelés
Hozzávalók:
1 evőkanál szárított chili-paprika, 2 evőkanál szárított sárgabarack, 2,5 dl borecet, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só

Elkészítése:A sárgabarackot apróra vágjuk, és az összemorzsolt chili-paprikával együtt a borecethez adjuk. Belekeverjük a cukrot, a sót, a búzakeményítőt és lassú tűzön 6-8 perc alatt sűrűre főzzük.
Néhány órai állás után kínáljuk.

Csirke-mártás
Egy csésze csirke alap léhez két evõkanál kukoricalisztet, két evõkanál szójaszószt és egy evõkanál óbor adjunk, kevergetve
Fõzzük, míg besûrûsödik.

Édes-savanyú gyömbérmártás
Hozzávalók:
1,5 dl tejföl, 5 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 citrom, 2 teáskanál gyömbérgyökér, 1 vanília rúd, 3 cl fehérbor, só, őrölt bors, 1 teáskanál szőlőcukor Elkészítés
Az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tejszínt is.
Jó kísérője a különböző nyers zöldségeknek, fondeunek, valamint a rák- és kagylóételeknek.

Édes-savanyú mártás
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 30 dkg ananászkonzerv, 2 db húsos zöldpaprika, 20 dkg bambuszrügy, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál borecet, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál búzakeményítő, 5 dl húsleves, só

Elkészítése:A paprikát megtisztítjuk, és a bambuszrüggyel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az olajt fölforrósítjuk, beletesszük a paprikacsíkokat, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszrügyet meg az ananászkockákat, és újabb 2-3 percig pirítjuk. A húslevest elkeverjük a búzakeményítővel, a szójaszósszal, a borecettel és a cukorral, majd az egészet a pirított zöldségekre öntjük, és együtt 5-6 percig főzzük.
A tűzről levéve utána sózzuk és melegen kínáljuk.

Fokhagymás mártás
Elkészítési idő: perc + érlelés
Hozzávalók:
1 dl borecet, 8-10 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd a reszelt gyömbérrel együtt az ecetbe keverjük.
Ízesítjük cukorral és sóval, azután lefedve, hűvös helyen legalább 2 órán át, érleljük.

Gyömbérmártás
Elkészítési idő: 5 perc + érlelés
Hozzávalók:
1,5 dl borecet, 1 szál újhagyma, 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só Az újhagymát nagyon apróra vágjuk, és a frissen reszelt gyömbérrel együtt a borecetbe keverjük.
Hozzáadjuk a cukrot meg a sót, és néhány órán át lefedve állni hagyjuk, időnként megkevergetjük.

Hideg hússzósz
Ha hideg marhát vagy bármilyen más húst tálalunk, légyen az fõtt vagy sült, ez a szósz a kedvenc lesz mindenek felett. Keverjünk össze két evőkanál szójaszószt, három evőkanál chiliszószt, vagy ketchupot egy csipet jó mustárral. (Ne használjunk sót.)

Kínai barnamártás
Két evõkanál szójaszószhoz egy teáskanál barna melaszt és egy teáskanál kukorica- vagy sima lisztet adjunk. Keverjük simára, és sült hús, forrásban lévõ levébe vagy 1/2 csésze alaplébe keverjük bele. Egy gazdag, sûrû barna mártás az eredmény, mely különösen kívánatos mindenféle chop suey ételhez.

Kínai mártás 01.
1/2 csésze húsleveshez vagy húsléhez egy evõkanál kukorica- vagy sima lisztet, egy evõkanál szójaszószt és egy teáskanál kínai melaszt adjunk, és kevergetve
Fõzzük, amíg sima lesz.

Kínai mártás 02.
Hozzávalók:

4 kemény tojás, 1 nyers tojás sárgája, 15 dkg ribizlizselé, 3 dkg reszelt torma, 2 citrom, 4-5 ek. olívaolaj, só, curry, őrölt gyömbér, 1 ek. mustár, szójamártás ízlés szerint

Elkészítése:A kemény tojások sárgáit villával szétnyomjuk, hozzáadjuk a nyers tojássárgáját, a főtt, reszelt fehérjét. A ribizlizselével, mustárral, citromlével simára keverjük, majd a reszelt tormát és az olajat is lassan belekeverjük.
A mártás jellegét és ízét a szójamártás és az őrölt gyömbér hozzákeverésével adjuk meg.

Kínai szósz vagy Soyu
Más néven szójaszósz, a só helyett használatos, kellemes ízt és zamatot ad.
Régóta bevált keveréke a szójaszósznak, tört gyömbérnek és bornak minden húst kellemes ízűvé tesz.

Mustáros mártás
Elkészítési idő: 20 perc + érlelés
Hozzávalók:
1 evőkanál mustármag, 1 kiskanál só, 1 kiskanál chiliszósz, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor A mustármagot finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt 1 dl vízzel felöntve fölforraljuk, és lefedve legalább egy órán át, állni hagyjuk.
Szárazabb húsételek, vagy tofu mellé adjuk.

Osztriga - oyster - szósz
Egy sűrű szósz, osztrigából, különleges sóval készül. A sült rizshez még jobb, mint a szójaszósz. Ez ugyan az egyik legdrágább szósz, de sokkalta jobb, mint bármely másik. Cukor és ecet keveréke (egy teáskanál cukorhoz három teáskanál ecet) egy kissé szúrós, keserű-édes zamatot ad, amit a zöldségekhez nagyon ajánlunk.
Egy teáskanál FŐZŐBOR bármely húsételhez főzés közben adva egy extra finom ízt ad.

Rákszósz
Finom óceáni mellékízt ad a főtt zöldségnek.
Darált és érlelt rákból és óceáni sóból készül.

Szecsuáni csípős mártás
Hozzávalók:
2 evőkanál felkarikázott zöldhagyma, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál vörös borecet, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál tyúkhúsleves, 1 teáskanál őrölt fagara-bors, 2 teáskanál chili-olaj
A mártáshoz:
50 dkg babcsíra, 2 percig előfőzve, lecsurgatva, 50 dkg főtt csirke, szeletekre vágva, néhány zöld korianderlevél Keverjük meg a szószt. Rendezzük egy tálra babcsírát és a főtt csirkét, majd öntsük le a mártással. Korianderlevéllel díszítsük.

Szójaszósz és mogyoróolaj keverék
Régóta úgy tartják, hogy a legtöbb étel ízét javítja. Még az egyszerű főtt rizs is kitünõ, ha egy kevés szójaszószt és egy vagy két csepp mogyoróolajat csöppentünk rá.
A főzéshez két rész szójaszószt egy rész olajjal keverjünk össze. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.