Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A SALSÁK

2016.08.16

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Alap salsa
Hozzávalók:
3 érett paradicsom, 1/2 vöröshagyma, 1/2 bögre koriander, 2 chili, 1 zöld citrom leve, só, bors

Elkészítése:
A paradicsomokat és a hagymát vágjuk apró kockára – a chiliket magtalanítsuk, majd vágjuk fel pici darabokra. Egy üvegtálban keverjük el az apróra vágott alapanyagokat, locsoljuk meg a zöld citrom levével, és adjuk hozzá az aprított koriandert. Tálalás előtt 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
- A salsát tálaljuk köretként pikáns húsos, halas ételek melle – pl. chili con carne, thai halgombóc – vagy szendvicsekbe töltelékként.
- Ha robotgéppel egy kicsit eldogozzuk, kiváló mártogatós lesz belőle vagy akár szendvics pástétom is!
- Vöröshagyma helyett használhatunk lilahagymát, salotta, vagy újhagymát!
- Friss paradicsom helyett használhatunk konzervet is - lehetőleg hámozott paradicsomokat!
- Remek méregtelenítő napokra – barna rizzsel, rizsfelfújttal vagy grillezett zöldségek mellé.
- A legideálisabb chili a jalapeno (zöld) vagy serrano (piros) chili – ezeket kombinálhatjuk is.
- A salsához adhatunk 1 gerezd tört fokhagymát és 1 tk olívaolajat is.
- Koriander mellett (de helyettesítőként is) alkalmazhatunk oreganot, bazsalikomot vagy petrezselyem zöldjét.
- Sok salsa receptből a paradicsom el is hagyható, így könnyen készíthetünk egyszerű gyümölcs és zöldség salsákat, vegyeseket, vagy párosítva 2-3 alapanyagot – pl. remek kombinációk a mangó-uborka, mangó-avokadó, barack - eper salsa.

Ananász salsa
Hozzávalók:
1 ananász, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej finomra vágott lila hagyma, 2 evőkanál felaprított koriander, 1 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál citromlé, 25 g sótlan, pörkölt mogyoró felaprítva, őrölt bors, 1 piros chili-paprika apróra vágva (elhagyható)

Elkészítése:
Egy éles, hosszú késsel vágjuk le az ananász alját és leveleit. Állítsuk függőlegesen, majd csíkokban távolítsuk el a héját, felülről lefelé haladva. Vágjunk elég mélyre ahhoz, hogy az ananász szemek is lejöjjenek a héjjal együtt.
Keresztbe vágjuk fel az ananászt, egyenlő vastag szeletekre, majd távolítsuk el a magot minden szeletből, majd az ananászkarikákat vágjuk kis darabokra.
Tegyük az ananászt egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze.
Fedjük le, és felhasználásig tartsuk hidegen.

Ananászos salsa
Hozzávalók 4 személyre:
fél friss ananász, 1 friss chilipaprika, 1 fej lila hagyma, 3 evőkanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál friss koriander- vagy mentalevél, só, Tabasco-mártás

Elkészítése:
A megtisztított ananász húsát apró kockákra vágjuk. Az erős paprikát karikákra, a lila hagymát kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott korianderlevelet, meglocsoljuk a citromlével. Sóval, Tabasco mártással ízesítjük.
Letakarva 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten, amíg az ízek összeérnek.

Asado salsa (Zuard)
Elkészítése:
Lényege a koriander, de mindenféle friss zöld elfér benne. Paradicsom hámozva (tudjatok forró víz) a zöld részei és a leve-magja eltávolítva, felaprózva. Zeller-zöld, petrezselyemzöld, koriander-zöld apróra, egy egész fej fokhagymát raktam bele. Só (sok) oregáno (ez csak zacsis volt) olívaolaj, és citrom. Botmixerrel szépre turmixolni. Fontos hogy érjen 1-2 napot a hűtőben.

Avocado salsa lazac ételekhez
Hozzávalók:
1 érett, de még kemény avokádó, 2 nagy kemény paradicsom, 1/2 kis vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 púpozott evőkanál aprított friss koriander, néhány csepp Tabasco szósz, só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:
Hámozzuk meg a paradicsomokat: Ehhez öntsünk rájuk forró vizet, majd egy percig állni hagyjuk, utána lehúzzuk a héjukat, amikor már eléggé kihűltek ahhoz, hogy kézbe vegyük őket. Ezután vágjuk őket ketté, és egy tál fölött, a vágott oldallal lefelé préseljük ki a paradicsommagokat. Aprítsuk fel a paradicsomot, amilyen apróra csak lehet. Vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magot, a feleket vágjuk négy részre és hámozzuk meg. Most vágjuk fel az avokádót parányi kockákra, és tegyük meg ugyanezt a hagymával is. Végül öntsünk össze mindent egy edénybe, fűszerezzük be, öntsük hozzá a citromlevet, az aprított koriandert és a pár csepp Tabasco szószt. Fedjük be folpack fóliával és hagyjuk állni egy órát tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Az avocado salsa főleg a grillezett vagy sült lazac ízének fantasztikus kiegészítője.

Avokádó salsa olívával
Elkészítése:
2 érett avokádó apróra kockázva, 1 kisebb zöld kaliforniai paprika, kétcentis kockákra vágva, 1 kisebb piros kaliforniai paprika, kétcentis kockákra vágva, 1 közepes sárgarépa vékony csíkokra vágva, 1 közepes paradicsom, felkockázva, 1 kis fej lila hagyma, centis kockákra vágva, fél csésze kimagozott olívabogyó, 3 kanál citromlé, csipetnyi só, 1 teáskanál chiliszósz, 3 teáskanál apróra vágott friss koriander
Az avokádó kivételével minden hozzávalót turmixoljunk simára.
Tálalás előtt keverd el benne a kockára vágott avokádót.

Babos salsa
Elkészítése:
Az alap salsához adjunk 10 dkg főtt babot, 10 dkg főtt kukoricát, 1 gerezd tört fokhagymát és 2 ek olívaolajat.


Hozzávalók:
3,6 dl csípős paradicsompüré, 1 közepes paradicsom, 1-1 teáskanál só és cukor, fél teáskanál őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj Elkészítése:
Tegye keverőtálba a meghámozott és apróra darabolt paradicsomot, a sót, a cukrot, az őrölt borsot, a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Forgassa alaposan egybe, majd 6-12 perc alatt, közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve párolja sűrűre. Szinte teljesen ki kell szárítani a keveréket. A folyamat vége felé kezdje lassanként hozzáadni az olívaolajat. Amikor a keverékben lévő paradicsomdarabok szinte elfőttek, akkor a pürével kezdje hígítani a salsát. Ha sűrű mártássá vált, akkor hagyja szobahőmérsékletre hűlni fél óra alatt, majd tegye hűtőszekrénybe.
Bármilyen mártogatós ételhez fogyasztható.

Canned Salsa - Salsa befőtt
Hozzávalók:
1-1 kg érett szőlő és paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 8 db banán, 8 db zöldpaprika, 5 gerezd fokhagyma, 1-1 db sárga és piros húsú paprika, 6 dl fehér borecet, 2 kávéskanál erős paprikapor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál Cayenne bors Elkészítése:
A paradicsomok levét préselje lábosba. Adja hozzá a szőlőt, a reszelt hagymát, a feldarabolt zöldség- és gyümölcsféléket, valamint a fűszereket. Fedő alatt, gyakorta megkeverve, gyöngyözve főzze pár órán át, mialatt sűrű péppé válik. Töltse a Salsát kisebb üvegekbe. Zárja le azokat, majd fejjel lefelé fordítva tegye dunsztba az üvegeket. Egy nap alatt hagyja kihűlni, és felbontásig tartsa hűvös helyen.
Ha felbontotta, akkor hűtőszekrényben tárolja tovább.

Cayenne Pepper Salsa - Cayenne-borsos salsa
Hozzávalók:
2 dl ecet (5%-os), 2 dkg Cayenne-bors, 1 fej ezüst hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 doboz paradicsompüré, 1 db erős paprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál citromlé,

Elkészítése:
Valamennyi hozzávalót (a zöldségféléket megpucolva és felnagyolva) tegye turmixgépbe. Így aprózza fel kissé darabosra, majd öntse kis lábosba a keveréket. Nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzze fedő alatt 45-60 percig, mialatt ketchup sűrűségűre fő. (Időnként kevergesse meg, nehogy leégjen.) Fél óra pihentetés után fogyasztható. Ha sokáig el szeretné tartani a mártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat.
Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni.

Chevys® Fresh Salsa
Hozzávalók:
6 közepes paradicsom, 10 db csípős paprika, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1,5 teáskanál füstízű aroma

Elkészítése:
Forrósítsa fel a grillsütőt. Vágja félbe a paradicsomokat, távolítsa el a magok egy részét, és mindegyikre csepegtessen egy kis olajat. Ízlése szerint az erős paprika magjait távolítsa el. Tegye a forró paradicsomokat a grillsütőbe. Tíz perc múlva szórja meg a zúzott borssal és tegye a paradicsomokra a paprikákat. Újabb tíz perc múlva fordítsa meg a zöldségeket. Amikor a paprika kezd feketedni, vegye ki. A paradicsomokat hagyja a sütőlapon kihűlni. Amikor kihűlt, húzza le a héjukat, és tegye gyümölcs centrifugába. Pörgesse ki belőle a folyadékot, és a maradékot tegye turmix gépbe. A többi hozzávalóval együtt 5-10 másodpercnyi keveréssel készítsen sima pürét. Zárt edényben pár órát, esetleg egy éjszakát tegye hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Chi Chi's Mild Salsa - Chi Chi's könnyű öntete
Hozzávalók:
40 dkg főtt paradicsom, 2 nagy póréhagyma, 1 nagy kemény paradicsom (mag nélkül, szeletelve) fél-fél teáskanál só és őrölt bors, ízlés szerint Tabasco mártás

Elkészítése:
Vágja össze a főtt paradicsomot, és egy tálban keverje hozzá az apróra vágott hagymát, a szeletelt paradicsomot, a sót és borsot. Forralja fel, de egy perc után azonnal vegye le a melegről. A felét tegye turmixgépbe, és közepesre dolgozza el, de ne legyen teljesen pépes. Öntse a maradék keverékhez. Hagyja kihűlni, és szorosan lezárva tegye hűtőbe. Pár hét után fogyasztható. Hűtőben 6 hónapig eláll.
Tipp:
Ha erősen szereti, adjon hozzá 1 teáskanál magnélküli, aprított chilit.

Chili Salsa
Hozzávalók:
45 dkg paradicsom, 6-6 dkg chili paprika és vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé vagy 1 kávéskanál ecet, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése:
A paradicsomot és a chili paprikát mossa és szárítsa meg. Helyezzen a lángra lángelosztót, s tegye rá a paprikákat pár percre, mialatt kissé megbarnul, majd hagyja kihűlni. Vagdalja apróra, ám, ha gondolja, előtte a magvakat távolítsa el. A paradicsomokat dobja lobogó vízbe pár másodpercre. Húzza le a héjukat és kockázza fel. Keverje össze a többi hozzávalóval együtt egy lábosban. Lassú tűzön, időnként megkeverve párolja 10 percet. Fél óra pihentetés után fogyasztható. Ha sokáig el szeretné tartani a mártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat.
Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni.

Chunky Salsa - Sűrű salsa
Hozzávalók:
2 kg paradicsom, 5 db zöldpaprika, 2 nagyobb vöröshagyma, 3 erős paprika, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, fél dl balzsamecet, 3 evőkanál cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt koriander és bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 5 dl ketchup

Elkészítése:
A meghámozott paradicsomokat, a paprikát és a hagymát kockázza fel apróra. A zúzott fokhagymával és a többi alkotórésszel együtt keverje össze. Hagyja állni egy órán át, majd lassú melegen gyöngyöztesse mintegy órán keresztül.
Fél óra pihentetés után fogyasztható. Ha sokáig el szeretné tartani a mártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat.
Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni..

Eggs in Salsa – Tojásos salsa
Hozzávalók:
8 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 karika zellergyökér, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál mustár és citromlé, 2 babérlevél, 2 dl tejszín, cukor, só

Elkészítése:
Vagdalja apró darabokra a zöldségféléket. A zsíron kissé pirítsa meg a cukrot és a hagymát. Öntse fel vízzel, és tegye bele a zöldségeket. Ízesítse sóval, borssal, citromhéjjal, babérlevéllel és mustárral. Fedő alatt főzze puhára. Vegye ki a babérlevelet, és pépesítse. Ízesítse citromlével, adja hozzá a liszttel elkevert tejszínt, és forralja össze. Óvatosan forgassa bele a cikkekre vágott kemény tojásokat.
Spagettivel tálalja.

Feta salsa
Elkészítése:
Az alap salsához adjunk 1 avokádót apróra vágva, 10 dkg feta sajtot összetörve, fokhagymát, olívaolajat, oregánot és petrezselyemzöldet.

Fruit Salsa - Gyümölcs salsaíbr> Hozzávalók:
5 dl felaprózott, friss gyümölcs (mangó, papaya, őszibarack, ananász vagy dinnye), fél zöld citrom leve, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csípős paprika, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál ecet Elkészítése:
A gyümölcsöt keverőtálban locsolja meg a citrom levével. Adja hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt hagymát és zöldpaprikát. Ízesítse a fűszerekkel, majd locsolja meg az olajjal és az ecettel. Alaposan forgassa egybe az egészet. Pihentesse fél órán át, végül a chilit is adja hozzá.
Főként grillezett csirke és hal mellé ajánlható.

Green Tomato Salsa - Zöldparadicsomos salsa
Hozzávalók:
1 db zöld paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 1 evőkanál balzsamecet, 1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál szezámolaj, 1 teáskanál cukor, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom Elkészítése:
Negyedelje el a kétféle paradicsomot, majd vékonyan szeletelje fel azokat. Gyenge tűzön, folyamatosan kevergetve főzze öt-tíz perc alatt puhára a felvagdalt zöldpaprikával együtt. Húzza félre a melegről, keverje hozzá a finomra vagdalt csípős paprikát, a hagymát és a vagdalt petrezselymet.
Hagyja kissé hűlni, majd alaposan dolgozza egybe a többi hozzávalóval.
Fogyasztás előtt legalább egy órára tegye hűtőszekrénybe.
Elsősorban főtt hal, csirke vagy tészta mellé tálalja.

Grillezett salsa
Elkészítése:
A paradicsomokat, chiliket, hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát grillezzünk barnára a grillsütőn (vagy grill alatt). Távolítsuk el a héjakat, és vágjunk fel mindent apróra – vagy egy robotgéppel gyorsan dolgozzuk el őket egy durva pástétommá. Adjuk hozzá a citromlevet, apróra vágott koriandert, sót, borsot, 1-2 csipet őrölt római köményt és 1 ek olívaolajat.

Homestyle Salsa - Házias salsa
Hozzávalók:
fél teáskanál só, 1 vagdalt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1,5 dl sör, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 db felkockázott zöldpaprika, 3 db meghámozott paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 db felkockázott erős paprika

Elkészítése:
Az olajon a hagymát és a paprikákat pár perc alatt párolja üvegesre. Adja hozzá a petrezselyem kivételével a többi alkotóelemet. Forralja fel a keveréket, majd fedő alatt, gyakran kevergetve, lassú tűzön párolja 30 percen át. Még forrón keverje bele a finomra vagdalt petrezselymet, végül szobahőmérsékletre hűlve tálalja.
Ízlése szerint pár csepp citromlével pikánssá teheti.

Jalapeńo Salsa - Emberes salsa
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, 3 db erős paprika, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál morzsolt oregánó, másfél teáskanál só, fél teáskanál köménymag, 2,4 dl almaecet

Elkészítése:
A paradicsomok héját húzza le, és darabolja fel. Az erős paprikákat csumástól vagdalja fel, a hagymát apróra kockázza, míg a fokhagymát zúzza át. Lábosban keverje össze az összes alkotórészt, majd forralja fel azt.
Vegye vissza a hőfokot, és gyöngyözve főzze 10 percet. Forrón tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat.
Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni.

Mangó-salsa
Elkészítése:
Chilivel keverjük össze a nagyon érett mangót.

Mangós salsa
Elkészítése:
Az alap salsához adjunk fél mangót és fél avokádót (apró kockákra vágva), olíva olajat, fokhagymát. Ha nagyok a paradicsomok – egy teljes avokádót és mangót is felhasználhatunk.

Mentás-paradicsomos salsa
Hozzávalók:
2 kockára vágott paradicsom, 1 kis apróra vágott hagyma, 2 teáskanál finomra vágott menta, 2 teáskanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
Az elkészítés egyszerű és gyors. Az alapanyagokat keverjük össze egy kisebb tálba. Hűtés után tálaljuk, vagy fogyasszuk.

Paprika salsa
Elkészítése:
Az alap salsához adjunk 1 magyar sárga paprikát vagy 1 kaliforniai piros paprikát (ez lehet grillezett paprika is) - apróra vágva.

Paradicsom-salsa
Hozzávalók:
növényi olaj, 2 db paradicsom, vagy konzerv darabolt paradicsom, 1 kis fej lila hagyma, magozott fekete olajbogyó Elkészítése:
A paradicsomokat apróra daraboljuk, és a hagymát is. Az olajbogyókat felkarikázzuk. A három összetevőt kis tálban összekeverjük.
Fűszerezhetjük sóval, borssal, vagy akár chilivel is.

Peach Salsa - 1st Place - A legjobb őszibarack salsa
Hozzávalók:
12 db őszibarack, 2 fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 1 db piros húsú paprika, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 1,2 dl fehér borecet, 2 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 mokkáskanál őrölt kömény, fél mokkáskanál őrölt cayenne bors

Elkészítése:
A meghámozott őszibarackokat kockázza fel, és helyezze lábosba. Adja hozzá az apróra vagdalt paprikákat, a zúzott fokhagymát, és a reszelt vöröshagymát. Öntse rá a borecetet. Nagyon lassú tűzön párolja kevergetés közben pépesre a keveréket. Közben adagolja hozzá a fűszereket is. Mintegy 25-30 perc múlva húzza félre a melegről, s mixerrel pépesítse a salsát.
Legfőképpen bundázott húsok mellé szobahőmérsékletre hűlve tálalja.

Salsa á lá Jamie Oliver
Hozzávalók:
2 nagy piros édes paprika (vagy több), 3-4 enyhén csípős pirospaprika, 1 fej közepes lila hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor friss petrezselyemzöld és bazsalikom, só, olívaolaj, esetleg paradicsom

Elkészítés:
Az édes paprikát rácson vagy sütőlapon (lehet kinn a nyárson is) addig sütjük, míg a héja megfeketedik, majd egy tálba tesszük, kis sót szórunk rá (könnyebben lejön a héja) és lefedjük. Amíg a paprikák hűlnek, a hagymát, a csípős paprikát, a fokhagymát és a zöld-fűszereket felaprítjuk, egy tálban összekeverjük. Megpucoljuk a sült paprikákat, apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a többihez.
Az egészet megsózzuk és rátöltjük az olajat. 1-2 órát állni hagyjuk, aztán sültek mellé, vagy főtt tésztával tálaljuk.

Salsa alaprecept
Hozzávalók:
3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom, 5-6 chili-paprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors, friss koriander apróra vágva.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni.

Salsa al Formaggio - Sajtmártás
Hozzávalók:
3 dkg vaj, 2,4 dl tej, 3 dkg liszt, 2 dl tejszín, 2,5 dkg parmezán, 2,5 dkg füstölt sajt, só, őrölt bors

Elkészítése:Melegítse fel a vajat egy közepes lábosban. Szórja bele a lisztet, és keverje, míg zsemleszínű lesz. Folyamatos keverés közben a tejjel öntse fel. Húzza félre a melegről. Fűszerezze ízlése szerint. Szórja rá a reszelt sajtokat, keverje csomómentesre, majd a tejszínt lassanként rácsurgatva, főzze laza mártássá.
Frissen párolt zöldségek, főtt tészta, vagy mártogatósként friss rozskenyér mellé kínálja.

Salsa criolla - Kreol szósz
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma és 1 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 3 db különböző színű paprika, 1 db sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor. Ízlés szerint: só, cukor, őrölt bors, petrezselyemzöld, oregánó, babérlevél, őrölt kömény, mentalevél, bazsalikom.

Elkészítése:
A zöldségeket felaprítjuk. A hagymát olajon megpirítjuk és rádobjuk a zöldségeket. Kevergetjük.
Ezután megfűszerezzük, és legvégül ráöntjük a bort. Kb. 10 percig főzzük.

Salsa cubana (Kubai szósz vagy salsa criolla)
Hozzávalók:
paradicsom, színes paprikák, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano, babérlevél, köménymag, mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl fehérbor, étolaj, 1/2 csésze víz, lila hagyma

Elkészítése:

Első lépésként az összes alapanyagot apró darabokra vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük a hagymát és a feldarabolt zöldségeket kb. 4-5 percig pirítjuk. Ezután meghintjük a fűszerekkel (mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az egészet összekeverjük, majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és átkeverjük. Ezután száraz fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor elpárolog, hozzáöntjük a vizet, megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal, és ízlés szerint sózzuk. Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész.
Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.

Salsa di Pomodoro 01.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg paradicsom, 1 csokor bazsalikom (friss), só, feketebors (őrölt)

Elkészítése:
Tisztítsa meg és vágja apróra a hagymát és a fokhagymát és párolja meg forró olajon. Darabolja fel a paradicsomot és adja a hagymához, forralja fel és főzze fedő alatt 45 percig. Nyomja át szitán a paradicsomot, keverje bele a felaprított bazsalikomot, ízesítse sóval és borssal. Tegye vissza a tűzre és főzze 10 percig.
Tálalja kifőzött olasz tésztával, tegyen a tetejére diónyi vajdarabkát.

Salsa di Pomodoro 02.
Hozzávalók:
fél dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 1 kg paradicsom, só, őrölt bors, 1-1 mokkáskanál vagdalt petrezselyem, oregánó és majoránna, 20 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
A paradicsomokat mártsa lobogó vízbe, majd a héjukat húzza le. Vágja a hagymát apró kockákra és tegye a felforrósított olajra. Párolja üvegesre, és tegye hozzá a paradicsomot. Amikor levet eresztett, vegye alapra a hőmérsékletet, adja hozzá a fűszereket és a petrezselymet, valamint a felaprózott zöldpaprikát. Párolja össze a ragut, végül forgassa egybe főtt tésztával.
Forrón tálalja kifőtt tésztára, megszórva a reszelt sajttal.

Salsa peverada 01. - Borsmártás
A velencei konyha egyik emblematikus étele. A velenceiek minden évben elkészítik – sűrű borsmártásban tálalt sült kacsával –, július harmadik szombatján, amikor egész éjszakás lakmározással ünneplik a rájuk tört legszörnyűségesebb pestisjárvány végét.
Elkészítése:
Az eredeti recept marhacsontvelővel és húslevesbe áztatott kenyérrel készült. Ezt a krémes alapot könnyű húslevessel higítottak oly módon, hogy a levet több részletben öntötték rá, s elég hosszasan főzve mindig újra besűrítették. A legvégén nagy mennyiségű tört borsot és zöldpetrezselymet adtak hozzá. Ez az ősváltozat ma is ismert, legfeljebb most vajat is kevernek hozzá.
Főként a Bolito mistohoz adják, pontosabban az ahhoz kínált mártások egyike, de nagyon jó bármilyen egyszerű főtt húshoz is.
(A Bolito miso amolyan vegyes tál, főtt húsok egyvelege: lehet benne marhanyelv, borjúszegy, sertéstarja, tyúkhús, kolbász.)

Salsa peverada 02. - Borsmártás
Az ősi recept sokféleképpen fejlődött tovább, másképp készítik Veronában, Trevisóban és Velencében. Ez itt az egyszerűbb változat, amely jól illik szaftosra sült fácánhoz, gyöngytyúkhoz, kacsához, nyúlgerinchez.

 

Elkészítése:
Mozsárban szétpasszírozunk három finomra vágott szardellafilét és 15 deka letisztított nyers csirkemájat. Hozzávegyítünk ugyanannyi darált sertéshúst, egy csomag finomra vágott petrezselymet, három gerezd fokhagymát, két apróra vágott csemegeuborkát és egy citrom vékonyan lereszelt héját, sót.
Egy deci forró olívaolajban pár percig forgatjuk, majd felöntjük egy citrom levével és másfél deci száraz fehérborral.
Lefedve nagyon kis lángon egy óráig pároljuk, végezetül bőségesen őrölünk rá fekete borsot.
Ha szükséges, forró levessel hígítjuk. Polentával vagy krumplipürével tálaljuk.

Salsa peverada 03. Borsmártás
Elkészítése:
Három finomra vágott szardellafilét, 15 dkg letisztított nyers csirkemájat, ugyanannyi sertés darálthúst, egy csomag finomra vágott petrezselymet, fél citrom vékonyan lereszelt héját mozsárban vagy robotgépben krémesre pürésítünk, enyhén sózzuk.
Egy dl olívaolajban egy percig párolunk három gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a fenti pasztát, kis lángon kevergetjük, felöntjük egy citrom levével és egy dl előzőleg felére sűrített száraz fehérborral.
Félóráig sűrítjük, nem teljesen lefedve, nagyon kislángon, inkább csak gőzölögjön. Végezetül bőségesen őrölünk rá feketeborsot. Ha szükséges, forró levessel hígítjuk.
Ha nincs darálónk, a borsot törjük meg mozsárban, késlapjával, vagy nehéz lábossal.

Salsa Romana - Római salsa
Hozzávalók:
2 kis paradicsom, 2 gerezd nem hámozott fokhagyma, 10 szem hámozott mandula, 10 szem hámozott mogyoró, 2 dl olaj, 1 evőkanál borecet, egy kevés cayenne-i bors, só.

Elkészítése:
A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk. Sütőlapra helyezzük szárukkal lefelé, és mellétesszük a fokhagymát, mandulát, mogyorót. Mérsékelt tűzön 10-15 percig pirítjuk a sütőben. Ha szükséges, előbb vegyük ki a mandulát és a mogyorót, nehogy odaégjen! Meghámozzuk a paradicsomot és a fokhagymát, utána mozsárban vagy turmixgépben összetörjük a mandulával és a mogyoróval. Megsózzuk, és cayenne-i borssal ízesítjük. Apránként elegyítjük az olajjal, és amikor már sűrű, az ecettel. Cseréptálban tálaljuk.
Fogyasztható sült húsokhoz, halételekhez, önállóan vagy majonézzel kiegészítve.

Salsa rosa céklával
Elkészítése:
Végtelen egyszerű, vitamindús céklasaláta:
A jól megmosott, kuktában puhára főtt céklát megpucoljuk, aprítóban nem péppé, hanem durva reszelővel apróbb méretre aprítjuk, Egy fej vöröshagymát apró kockára vágva hozzákeverjük. Só, kevés bors, rá, olívaolajból, pici citrommal,
Kevés vizzel jól elkevert salátalével megöntjük.
Sült húsokhoz köretként adhatjuk

Salsa rosa - Rózsamártás
Elkészítése:
A felforralt tejszínbe belefőzöm az apróra vágott sonkát, a reszelt parmezánt, a paradicsompürét, a sót és a borsot.

Salsa Tartare - Salsa-tartár
Hozzávalók:
1 db nyers tojássárgája, 1 főtt tojássárgája, 2 dl olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 1 db chili paprika, 15 db kapribogyó, 1 csokor petrezselyem, citromlé

Elkészítése:
A tojások sárgáját krémesre keverjük, majd az olajat teáskanalanként hozzáadagoljuk, miközben habverővel folyamatosan verjük. A megtisztított hagymát belereszeljük. A fokhagymát sózzuk, és présen áttörjük. A paprikát kimagozzuk, majd finomra aprítjuk. A kapribogyót és a petrezselymet is apróra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, sóval és citromlével ízesítjük.
Marhasülthöz vagy más, hideg húshoz, kocsonyához fogyasztjuk, de salátát is készíthetünk vele.
Lefedve hűtőszekrénybe csak egy-két napig tárolhatjuk, utána megkeseredhet a mártás.

Salsa verde 01. (Anyóka módra)
Elkészítése:
30 dkg tomatillot megtisztitunk, négybe vágunk, 10 dkg vöröshagymát finomra vágunk, 15 dkg (két db) húsos paprikát feldarabolunk.
A serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, beletesszük a hagymát, megsózzuk, és üvegesre pároljuk.
A tomatillot a paprikával, 1 evőkanál barna cukorral, kevés sóval, 2 gerezd fokhagymával a késes robotban összedolgozzuk - ne krémesítsük, maradjon benne darabos rész is.
Ontsuk rá a hagymára, főzzük össze. Ízlés szerint tehetünk bele csípős chili paprikát, citromlevet, vagy meg cukrot.

Salsa verde 02. – Zöld salsa - olasz recept
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyem, 3 szardellafilé (szálka nélkül), 1 ecetes uborka, 1 főtt krumpli, 1 fokhagymagerezd, 1 mogyoróhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál almaecet. Elkészítés:
Vágjuk apróra a petrezselymet, a szardellát csíkokra, az ecetes uborkát, fokhagymát és mogyoróhagymát kockára, a krumplit pedig nyomjuk át. Keverjük össze az egészet az olajjal és ecettel.

Salsa verde 03. - Zöld salsa - másképp
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyem, 1 chili paprika, 3 szardellafilé (szálka nélkül), 1 ecetes uborka, 1 főtt krumpli, 1 fokhagymagerezd, 1 mogyoróhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál almaecet

Elkészítése:
Vágjuk apróra a petrezselymet, a szardellát csíkokra, a chili apróra, az ecetes uborkát, fokhagymát és mogyoróhagymát apró kockákra. A krumplit nyomjuk át. Keverjük össze az összes hozzávalót.
Félóra pihentetés után fogyasztható.

Salsa verde 04. – Zöld salsa
Hozzávalók:
2 csokor petrezselyem, 10 friss bazsalikomlevél, 10 friss mentalevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 szardellafilé, 1 ek dijoni mustár, 1 ek kapribogyó, néhány csepp vörösborecet, 1,5 dl olívaolaj, só, bors

Elkészítése:
A petrezselyem-, bazsalikom- és mentaleveleket a megtisztított fokhagymával együtt robotgépbe tesszük. Adjuk hozzá, a lecsöpögtetett szardellafilét, és kapribogyót, a mustárt, a borecetet és az olajat. Sóval, borssal ízesítjük, és krémmé keverjük.
Letakarva 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten, amíg az ízek összeérnek.

Tex-Mex salsa
Végy 50 dkg friss, érett paradicsomot, 2-3 chilipaprikát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, sót és borsot. Egy turmixgépben zúzd össze gorombára a hozzávalókat.

Tomato and Chilli Salsa – magyar változat
Hozzávalók:
2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet bazsalikom, 1 kávéskanál Erős Pista Elkészítése:
A paradicsomot és a hagymát pucolja meg, nagyobb darabokban a többi alkotórésszel együtt tegye mixerbe, és keverje krémessé. Hidegen tálalja.

Zöld salsa
Elkészítése:
4 zöldparadicsomot, 2 salotta hagymát és 1 jalapeno chilit keverjünk el olíva olajjal, 2 gerezd tört fokhagymával, 2 ek korianderrel, fél zöldcitrom levével

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:

Barna Aladár – Csertői Ágnes – – Szabó Béla
 
 
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.