Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A SÓSKAMÁRTÁSOK

2016.06.03

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Mazsolás sóskamártás
Hozzávalók:
50 dkg sóska, 10 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, só és cukor, ízlés szerint

A sóskát megmosom, lecsöpögtetem, és megtisztítom a vastagabb ereitől. A megmelegített vajon addig párolom kis lángon, fedő alatt, amíg összeesik. Ekkor turmixgépben pépesre forgatom, majd a lábosba visszaöntve, ráöntöm a tejszín felét. Hozzá adom, a leszárazott és megmosott mazsolát, és addig forralom, amíg a mazsolaszemek megduzzadnak. Közben a lisztet simára keverem a maradék tejszínnel, és folytonos keverés közben behabarom vele a mártást.
Sóval és cukorral ízesítve forrón kínálom főtt vagy sült hús mellé.

 

Sóskamártás 01.
Vegyünk hat személyre egy jó marék szép, tiszta sóskát, vagdaljuk meg vágókéssel jó apróra, tegyünk egy literes lábasba egy diónyi zsírt, mely, ha forr, öntsünk bele egy jó fakanál lisztet; pirítsuk meg szép gyenge pirosra, aztán tegyük bele, a fentebb leírt apróra vágott sóskát. Keverjük jól össze a rántással, és később lassanként öntsünk közé forró vizet, annyit, hogy olyan híg legyen, mint a rendes mártás. Tegyünk bele sót, és egy negyedóráig főzzük. (Ha finomabban akarjuk készíteni, át is törhetjük szitán; sőt ha csomós talál lenni, okvetlenül át kell törni; de ha szép sima, akkor ezen eljárás szükségtelen.)

Sóskamártás 02.
Hozzávalók:
25 dkg sóska, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor és só.

A megmosott és lecsurgatott sóskát nagyon vékony csíkokra összevágom, majd a felforrósított olajon megpirítom. Ráöntök 2 dl vizet, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, végül a liszttel simára kevert 1 dl vízzel meg a tejföllel behabarva, jól összekeverem és felforralom.
Ezután cukorral és kevés sóval ízesítem.

Sóskamártás 03.
Hozzávalók:
1 kg sóska, 2 fej salotta hagyma (apró hagyma), 1 liter húsleves (leveskockából), 8 evőkanál fehérbor, 7 evőkanál száraz vermut, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors.

Elkészítése:
A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, szitán jól lecsöpögtetjük. Fő erét is eltávolítjuk, a leveleket csíkokra vágjuk. A salottát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A levest széles lapos edénybe öntjük, és hozzáadjuk a bort, a vermutot és a hagymakockákat. Erős tűzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd szirupossá sűrűsödni. Ezután hozzáadjuk a Tejfölt, és a tejszínt, és az egészet sűrűre forraljuk. Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük a mártásban, de csak fél percig főzzük együtt. A mártást a tűzről lehúzzuk, és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Ez a mártás jó kísérője a párolt vagy gőzölt halnak, különösen jól illik a lazachoz!

Sóskamártás 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sóska, 6 dkg vaj, 1-2 evőkanál liszt, kevés citromlé, 1-2 csésze húsleves, só, bors, csipetnyi darált szerecsendió

A megtisztított, megmosott sóskát ledaráljuk. A forró vajban megforgatjuk, rászórunk 1-2 kanál lisztet, sózzuk, borsozzuk, citromlét csepegtetünk bele, megszórjuk szerecsendióval, feleresztjük húslevessel, megrotyogtatjuk és állandó keverés közben, mártássűrűségűre főzzük, és szitán áttörjük. Főtt hús vagy tűzdelt, egyben sütött hús mellé igen finom.
A kész sóskamártásba 4 tojás sárgáját, két egész tojást, két kanál tejszínt keverhetünk és kivajazott formába téve, forró vízgőzben finom pudingot is készíthetünk belőle.

Sóskamártás 05.
Hozzávalók:
1/2 kg sóska, kevés liszt, zsír, cukor, tej, 2-3 dl tejfel.

A tisztított sóskát megvagdaljuk. Egy kevés forró zsírban fedő alatt megpároljuk, jól elkeverjük. Ha a levét elfőtte, liszttel meghintjük, kavargatjuk. Sóval és egy kevés cukorral ízesítjük. Azután hozzáöntjük a tejfölt és egy kevés tejet. Állandó kavargatás mellett felfőzzük. Mindenféle főtt húshoz jó. Népi megfigyelés, hogy a vadsóska sokkal ízesebb, mint a kertben termett. Apróbb levelű, sötétebb, több benne a vitamin és nagyobb a vastartalma.

Sóskamártás 06.
Hozzávalók:
40 dkg sóskapüré vagy 60 dkg friss sóska, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, 2 ek étolaj, só, édesítőszer

A sóskát az olajon megpároljuk, majd ha a friss sóska péppé esik össze, felengedjük vízzel, megsózzuk. Tejfölös habarással sűrítjük, jól kiforraljuk. Édesítőszerrel édesítjük. A mirelit sóskát nem kell olajon párolni.

Sóskamártás 07
Hozzávalók:
4 cl olaj, 3 dkg vöröshagyma, 50 dkg sóska, 4 dkg liszt, 3 dl húsleves, 5 dkg cukor, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A felhevített olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rátesszük a megtisztított, megmosott sóskát, és addig pároljuk, míg a nedvességét elfövi. Ekkor meghintjük a liszttel, jól elkeverjük és felöntjük a zsírtalanított húslevessel. Sóval, cukorral ízesítjük és hozzáöntjük a tejfölt. Néhány percig forraljuk, majd finom szűrőn keresztül átszűrjük.

Sóskamártás 08.
Négy-öt személyre végy 40 dkg sóskát, egy kis fej vöröshagymát, 5 dkg zsírt, 6 dkg lisztet, 1,5 dl tejfölt, sót, cukrot és 4 dl csontlét. Az apróra vágott hagymát tedd a felforrósított zsírba, majd párold meg rajta a megtisztított és megmosott sóskát. Szórd meg a liszttel, jól forgasd át, öntsd fel a csontlével, s rendesen forrald össze. Sózd, cukrozd, add hozzá a tejfölt, majd a sóskát törd át, s végül még egyszer forrald föl.

Sóskamártás 09.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sóska, 0,7 l húslé vagy tej, esetleg tejszín, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg zsír, liszt, cukor, ételízesítő

Elkészítés:
A sóskaleveleket megmosom, a levelek szárát kitépem, és a lereszelt vöröshagymával forró vajon addig sütöm, míg teljesen pépes nem lesz. Ekkor meghintem egy-két evőkanál liszttel és így párolom pár percig, folyamatosan kevergetve. Ezután beleteszek 5-10 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál ételízesítőt és felöntöm tejjel vagy húslével. Hagyom, hogy még egyet forrjon és kész is, leveszem a tűzről.
Jellegzetesen édeskés-fanyar ízű finom mártást kapunk, ami (zsír helyett vajjal készítve) kiváló száraz sültek mellé köretnek.

Önálló ételként is megállja a helyét, feltétnek sült hús és/vagy tükörtojás adható hozzá, én kevés sült krumplit is adok mellé.

Sóskamártás 10.
Hozzávalók:
70 dkg friss sóska, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 3-3 dl tej és víz, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl

A sóska vastag szárát lecsipkedjük, majd a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. A lecsepegtetett leveleket a forró olajra dobjuk. Kevergetve 10 percig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, és a leve is elpárolog. Ekkor a liszttel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, vigyázva, nehogy odakapjon. A tejet ráöntjük, és habverővel kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik. Közben megsózzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tejföllel dúsítjuk.

Amikor kész, merülő-mixerrel pépesítjük, hogy teljesen sima legyen.

Sóskamártás 11.
Hozzávalók:
1 kg sóska, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, cukor, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A friss sóskát az olajon addig pároljuk, amíg szétfő, ekkor megszórjuk a liszttel, és turmixoljuk. A tejföllel behabarjuk, sózzuk, édesítjük, és felforraljuk. A mirelit sóskát, felengedés után tejfölös lisztes habarással besűrítjük, sózzuk, majd édesítjük. Főtt krumplit is adunk mellé.

Sóskamártás 12.
Hozzávalók:
1 zacskó sóska, 2 ek cukor, 1 kávéskanál ecet, 2 pohár kefír, 1 púpos ek keményítő, só, bors, vegeta, 3 db főtt tojás

Elkészítés:
A mirelit sóskát olvasztás után feltesszük főni a kiolvadt levében. Sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk. Hozzátesszük a cukrot és az ecetet. A keményítőt elkeverjük a kefirben és a sóskához adjuk, felforraljuk.

A mártásunk kész! Belekarikázunk 3 db főtt tojást.

Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.