Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A SZILVAMÁRTÁSOK 1.

2016.09.20

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Chilis szilvamártás
Hozzávalók:
bor (vörös) 1 dl, chili, cukor 8 dkg, szilva 35 dkg, ánizs (őrölt) A szilvákat kimagozzuk. Egy forralóban cukrot karamellizálunk. Kevés vörösborral felöntjük. A szilva felét hozzáadjuk. Vizet teszünk bele, meg egy kevés őrölt ánizst. Az egészet szétfőzzük.
Ha elkészült, akkor kézi mixerrel szétturmixoljuk. Utána hozzáadjuk a maradék vörösbort a szilva másik felét, valamint egy kevés chilit.
Egyszer összeforraljuk.

Fahéjas szilvamártás
Hozzávalók 4 személyre:
300 g mirelit szilva, 0,4 dl szilvalé, 1 dl tejszín, 50 g cukor, 1 rúd fahéj, 2 körte félbevágva, 3 evőkanál étkezési keményítő, 4 teáskanálnyi áfonyalekvár. Elkészítése:
A szilvalét felforraljuk, beletesszük a kimagozott, félbevágott szilvát, a fahéjat, a cukrot és addig főzzük, amíg darabokra szét nem esik. Fél óra múlva beletesszük a tejszínt. A keményítőt 2 dl hideg vízzel elkeverjük és besűrítjük a mártást.
A fahéjat vegyük ki a mártásból.

Fokhagymás szilvamártás
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva (lehetőleg magozott), 2 evőkanál méz, 2 dl vörösbor, 8-10 gerezd fokhagyma, só, bors, szegfűbors Elkészítés:
A szilvát a vörösborban áztatjuk, majd hozzátéve a mézet és a fűszereket kis lángon főzzük, míg mártás jelleget kap. Ekkor tesszük hozzá a fokhagymát cikkekre szelve és kis ideig együtt rotyogtatjuk.
Megjegyzés:
Bármilyen furcsának is tűnhet a szilva és a fokhagyma párosítása, nagyon finom és különleges mártás, nagyon jól kíséri a sülteket.

Kínai szilvamártás
Hozzávalók:
100 g aszalt szilva, 1 gerezd fokhagyma, 1 cm gyömbér, 100 ml sűrű kínai fekete tea, 3 ek rizsbor, 1 ek rizsecet, 2 ek sötét szójaszósz, 1 ek hoisin-mártás, 1 csipet szegfűbors, őrölve, bors, frissen őrölve, 1 csipet chili paprika (ízlés szerint) Először főzök egy erős fekete teát és lehűtöm.
Az aszalt szilvát apró darabokra vágom (egy kis időre áztatni is lehet a teában), majd a fokhagymával és a gyömbérrel a fenti folyadékokból az aprítóban, esetleg botmixerrel pépesítem. Vigyázat, először kevés folyadékkal kell kezdeni, különben fröcsög, csak utána kell folyamatosan a többit is hozzáadni. Ízlés szerint, egyszerre csak kis mennyiségben adok hozzá ecetet, szójaszószt és hoisint, hogy kerek, harmonikus ízű és mártásos sűrűségű legyen a végén. A fenti mennyiség csupán irányadó, hisz a végeredmény függ a szilvától, a bortól és a többi hozzávaló minőségétől is.
Csípőssé is tehetjük, ha beleaprítunk egy kevés chili paprikát is.

Paradicsomos szilvamártás
Hozzávalók 4 fő részére:
20-25 dkg sötét színű friss szilva, 20-25 dkg finom paradicsom, 2 ek frissen reszelt gyömbér, 1 közepes vöröshagyma, apró kockákra vágva, 2 ek barna cukor, 2 tk szójaszósz, 2,5 dl csirke húsleves (kockából) Vágd a szilvát és a paradicsomot apró kockákra, és a gyömbérrel turmixold össze. Egy serpenyőben közepes láng fölött add a többi hozzávalót a püréhez, és időnként megkeverve 15-18 perc alatt főzd addig, amíg a leve egy része elfő, és kb. 3-3,5 dl mártás marad vissza.
Tipp:
szolgáld fel kis tálkákban vörös húsok, sült baromfi vagy grillezett hal mellé! Elkészítési idő 35 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.