Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A SZILVAMÁRTÁSOK 2.

2016.10.14

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Pikáns szilvamártás
Hozzávalók:
50 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 3 ek olívaolaj, 1 dl konyak, 5-6 levél citromfű, gyömbér, szegfűszeg, Garam Masala, fehér bors, só.

Elkészítés:
A szilvának leszedjük a héját, és kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Az olajat beleöntjük egy lábasba a darabolt szilvával együtt, hozzárakjuk a cukrot és a fűszereket és lassú tűzön fedő alatt elkezdjük főzni. Mikor a szilva elkezd szétmenni, hozzáöntjük a konyakot és addig főzzük, amíg a szilva szét nem fő.
A legvégén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tipp:
Garam masala nélkül is finom.
Sült hús mellé kiváló, a hús szaftját is hozzá lehet keverni a mártáshoz.

Rumos szilvamártás
Hozzávalók:
1 dl fehérbor, 5 dkg kristálycukor, 2 dl húsleves, a sült hús átszűrt párolóleve, 40 dkg szilva, 3 cl rum, só

Elkészítés:
A kristálycukrot egy edényben karamellizáljuk világos barnára. A cukrot öntsük fel a hús átszűrt párolólevével és a húslevessel, tegyük bele a kimagozott, felezett szilvát, és alaposan forraljuk össze.
Végül, amikor már majdnem kész, öntsük hozzá a rumot is.

Szilvamártás 01.
Hozzávalók:
25-30 dkg ecetes szilvabefőtt, 1 evőkanál mustár, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 1 dl tejföl, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és őrölt koriander, csipetnyi cukor és ízlés szerint só

Elkészítés:
A szilvabefőttet leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra összevagdalom. A borba belekeverem a burgonyalisztet, hozzáadok 2-3 evőkanál ecetes szilvalevet és a tejfölt, majd állandó keverés közben jól elforralom. Ezután hozzáteszem a vagdalt szilvát és a fűszereket, belekeverem a mustárt, és még egyszer felforralom. Hagyom kihűlni és jól záródó üvegbe téve, a hűtőszekrényben tárolom.
1 hétig eláll, sült szárnyashoz kiváló mártás.

Szilvamártás 02.
Hozzávalók:
fél kg jó érett szilva, l kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés:
A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük.
Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük.

Szilvamártás 03.
Elkészítés:
Végy kb. 30 dkg magozott szilvát, 3 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 1 dl vörösbort, 8 dkg cukrot, 1/2 citromot, sót, fahéjat, szegfűszeget. 4-5 dl vízhez add hozzá a bort, sózd, cukrozd, tedd bele a szegfűszeget, fahéjat, a citrom héját, majd forrald föl, és főzd meg benne a kisebb darabokra vágott szilvát. A tejfölből és a lisztből készíts habarást és ezzel sűrítsd be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezd el az utóízesítést.
Ízeit tovább gazdagíthatod, ha habarás előtt a megfőtt szilva harmadát kiszeded, áttöröd, és úgy teszed vissza a mártásba.
(A fahéjat, szegfűszeget lehetőleg fűszerzacskóban főzzük a lébe, ugyanis a végén így a legkönnyebb kidobni, de fűszerzacskó híján megteszi egy "teadió" is.)

Szilvamártás 04.
Hozzávalók:
fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük.
Húsfélékhez hidegen-melegen kellemes és pikáns.

Szilvamártás 05.
Hozzávalók
1 csészényi szilva, 1 csészényi kajszibarack, 1 csészényi almapüré, fél csészényi csípős paprika húsa apróra vágva, 1 csészényi méz, 1 csészényi borecet

Elkészítés:
Forrásban lévő vízbe tesszük a szilvát és a barackot, majd egy perc után levesszük, és hagyjuk 3 percig állni. Így könnyen kimagozható és lehámozható mindkét gyümölcs. Egy közepes nagyságú edényben összekeverjük a hozzávalókat, lefedjük és még egy órán át lassú tűzön pároljuk. Néha megkeverjük. Ha nem elég sűrű, akkor vegyük le a fedőt, és növeljük a párolás hőfokát, amíg kellően be nem sűrűsödik a mártás.
Forrón üvegekbe zárjuk, tartósítószer nélkül, hűvös, sötét helyen egy hónapig érleljük.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.