Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - ÁFONYA ÉS ALMA MÁRTÁSOK

2016.03.05

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Áfonyamártás 01.
Hozzávalók:
10 dkg szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 2 nagy, savanyú alma, 2 dl száraz vörösbor, ízlés szerint só és cukor

Elkészítés:
Az áfonyabogyót mozsárban porrá töröm vagy "kiszellőztetett" kávédarálón (fűszerdarálón) ledarálom. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem. A vörösbort kis lábosba öntöm, beleteszem a reszelt almát, az áfonyaport, és felforralom. Addig főzöm, amíg sűrű, egynemű massza nem lesz belőle. Ekkor megkóstolom, megsózom, megcukrozom és lehűtöm. (Ha rögtön, a forraláskor beleteszem a cukrot, az a főzés során elveszti édes ízét, és ezért sokkal több kell belőle.)
A kihűlt mártást jól záródó üvegbe teszem, és a hűtőszekrényben tárolom. Grillezett szárnyashoz, roston sült húsokhoz és vadsültekhez illik a legjobban. A hűtőszekrényben hetekig eláll.

 

Áfonyamártás 02.
Hozzávalók:
10 dkg szárított áfonyabogyó, 10 dkg kristálycukor, 1 dl száraz vörösbor, 1 citrom, csipetnyi só

Elkészítés:
A vörösbort felforralom a citromlével, 1 mokkáskanál reszelt citromhéjjal, sóval, majd az előzőleg váltott meleg vízben megmosott áfonyát beleteszem a forrásban levő boros lébe, és a lángot azonnal eloltom alatta. Addig áztatom benne, amíg a lé teljesen ki nem hűl.
Akkor felforralom, 10 percig főzöm, majd hozzákeverem a kristálycukrot és hagyom kihűlni. Jól záródó edényben (üvegben vagy műanyagban) tárolom a hűtőszekrényben. Az áfonyabogyók beszívják az ízes levet, remek pikáns húskísérő készül belőle oly módon, hogy villával összetöröm, és külön kis csészécskében teszem vadsült mellé.

Áfonyamártás 03.
Hozzávalók:
25-30 dkg jól érett áfonyabogyó, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés:
Az áfonyát folyó víz alatt, szűrőben megmosom, lecsöpögtetem, majd finom szitán átpasszírozom (vagy turmixolom, és a levét lecsöpögtetem). A bort összekeverem a burgonyaliszttel, és sűrűre forralom. Ezután hozzákeverem az áfonyalevet, ízesítem sóval, borssal és cukorral, majd beforralom. Közben állandóan kevergetem, hogy le ne égjen. Ha kihűlt, jól zárható üvegbe töltöm és jéghidegen kínálom vadsült mellé. Egy hétig eláll a hűtőszekrényben.

Áfonyamártás 04.
Hozzávalók:
40 dkg áfonyaíz, 0,5 dl vörösbor, 1 db citrom, 20 dkg borízű alma, ízlés szerint cukor és só

Elkészítés:
A megtisztított almát lereszeljük, citromlével meglocsoljuk, így nem barnul meg. Az áfonyaízt szitán áttörjük, majd a lereszelt almával jól elkeverjük. Cukorral és sóval ízesítjük, majd vörösborral mártás sűrűségűre hígítjuk. A fogások közötti ital azonos a mártáshoz használt vörösborral.

Áfonyamártás 05.
Hozzávalók:
2 evőkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 2 alma, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, mustár, cukor, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A szárított áfonyát a vörösborban addig főzzük, amíg sűrű, pépes lesz. Ha kihűlt, hozzákeverjük a majonézt, a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a mustárt, a sót, a fehér borsot, kevés cukrot, végül belekeverjük a tejszínből vert kemény habot is. Rögtön fogyasztjuk. Tejszínhab nélkül a hűtőszekrényben sokáig eláll, a tejszínt csak fogyasztás előtt keverjük bele.
Elkészítési idő: 30 perc

Áfonyamártás 06.
Hozzávalók:
áfonyaíz, alma, vörösbor, só, cukor

Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Áttörjük az áfonyaízt, hozzákeverjük az almát. Sóval, cukorral ízesítjük, vörösborral mártás sűrűségűre hígítjuk.

Áfonyamártás 07.
Hozzávalók:
20 dkg áfonyalekvár, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csipet só, 5 dl víz

Elkészítés:
A lekvárt a vízzel felforraljuk, simára keverjük, majd besűrítjük tejfölös-lisztes habarással.

Áfonyamártás 08.
Elkészítés:
Áfonyalekvárt vörösborban forralok, míg sűrűsödik, pici szegfűszeget, fahéjat, gyömbért adok hozzá, ízlés szerint sót. Ha így besűrűsödik, így is jó, de pici tejfölös habarást is kaphat, de úgy nem élénkvörös lesz, hanem tompább színű.

Áfonyamártás 09
- Hozzávalók
(700 ml–hez): 473 ml víz, 1 nagyméretű narancs héja, 473 ml cukor, 158 ml narancslé, 1 evőkanál citromlé, 710 ml friss áfonya, 1 evőkanál konyak vagy narancslikőr

Elkészítés:
Egy kis edényben összekeverjük a vizet, a cukrot és a narancshéjat. Lefedjük, felforraljuk, majd alacsony lángon körülbelül 30 percig főzzük. Ha besűrűsödik kb. 1,8 dl mennyiségűre, akkor tegyük félre belőle a narancshéjat, és öntsük hozzá a narancs- és citromlevet, majd gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá az áfonyát és a félretett narancshéjat, majd folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon egészen addig forraljuk, amíg az áfonyaszemek szétpukkannak (kb. 5 perc) Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a konyakot vagy a narancslikőrt.

Áfonyamártás húshoz
Hozzávalók:
2,5 dl áfonyalekvár, 3 evőkanál jó minőségű sűrített paradicsom, 1-2 evőkanál vörösbor, 1 evőkanál méz, pici bazsalikom, őrölt fehér bors, só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és lassú tűzön felforraljuk. Vadhúsokhoz kiváló!

Vörösboros áfonyamártás:
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál olíva olaj, 2dl vörösbor, 3 evőkanál áfonyalekvár, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, ízlés szerint.

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelni, hozzáadni a vörösbort, a gyömbért, mustárt. Erős lángon állandó keverés mellett felére főzni. Majd hozzáadni az áfonyalekvárt, sóval, borssal ízesíteni, végül hozzákeverni a vajat. Amikor jól összefőtt, mixerrel pépesíteni.

Alma-birsmártás
Hozzávalók:
fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés:
A gyümölcsöt a borban a fűszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk. Libasülthöz, sült csirkéhez illő, könnyű mártás.

Almamártás 01.
Elkészítés:
Egy literes cserép vagy porcelán fazékba tegyünk forrni vizet. (Porcelánját elveszített vasedényben nem szabad mártásokat főzni, mert megbarnul és rossz íze is lesz.) Minden személyre fél almát tisztítsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró vízbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél kávés kanálnyit apróra vágva. Ha az alma puhára megfőtt, készitsünk bele habarást, így: minden személyre számítsunk egy bádog-kanál tejfelt és egy kávés kanál lisztet; ezeket keverjük jól össze, ha simára elkevertük, a forró almát levével együtt lassanként keverjük fel a habarással, ügyelve, hogy kicsi edénybe ne készítsük a habarást, mert akkor csomós marad és rossz lesz a mártás. Ha fel vegyítettük, tegyük újra forrni; ha felforrt, vegyük el a tűztől, mert ha igen melegen áll meghígul és elbarnul. Tálalásig gyenge meleg helyen álljon.

Almamártás 02.
Hozzávalók:
30 dkg alma, 3 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 1/2 db citromhéj, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 5 cl tejszín, 3 dkg vaj, 1/2 db citrom, só

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, maghéját, magházát eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. 8 dl vizet forralunk, amelybe cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat teszünk. Körülbelül 20 percnyi forralás után egy másik edénybe szűrjük, és beletesszük az almát. Amikor az alma már kissé puhára főtt, liszttel elkevert tejföllel sűrítjük, és hozzáöntjük a fehérbort. Kevés tejszínnel és vajjal feljavítjuk, szűrt citromlével ízesítjük, és még 1-2 percig gyenge tűzön forraljuk.

Almamártás 03.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt gyömbér, csipetnyi só.

Elkészítés:
A meghámozott és kicsumázott almát, vékony szeletekre vágom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Rászórom a fűszereket, a cukrot és a sót, majd felforralom. Pépesre főzöm, és addig forralom, amíg felére fő. A tejfölben simára keverem a lisztet, és állandó keverés közben beleöntve, sűrűre főzöm. Főtt húsok mellé illik.

Almamártás 04.
Hozzávalók:
1 kg alma, 5 dkg vaj, liszt, cukor, só, citromlé, 2 dl tejföl, 5 dl húsleves (kockából is lehet).

Elkészítés:
A meghámozott, feldarabolt almát vajon puhára pároljuk, megszórjuk 1-2 kanál liszttel, felöntjük húslevessel, és simára kikeverjük. Tejföllel, cukorral és citromlével ízesítjük. Ha szükséges, turmixoljuk.

Almamártás 05.
Hozzávalók:
45 dkg alma, 1,5 dl édes almabor, 0,5 kk almaecet, 2 ek vaj, 2 db szegfűszeg néhány ágacska friss kakukkfű, 1 ek világos méz, 2 kk. Dijoni mustár.

Elkészítés:
A meghámozott almákat felszeleteljük. Az almaborral, ecettel, szegfűszeggel, kakukkfűvel együtt alacsony hőfokon 10 percig pároljuk, majd addig főzzük, míg a lé elpárolog.
Eltávolítjuk a szegfűszeget, kakukkfüvet. Belekeverjük a mézet és a mustárt. Akkor jó, ha kissé fanyar.
(Ha teljesen simán szeretjük, akkor turmixoljuk át.)

Almamártás 06.
Hozzávalók:
60 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg liszt, 0,5 dkg szegfűszeg, 1 db citrom, 3 dl tej, 0,5 dkg fahéj, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 db citrom.

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, szép apró kockákra vágjuk, és egy kevés cukorral, szegfűszeggel, sóval, citromhéjjal ízesített vízben felpuhítjuk. Világos, vajas rántást készítünk, tejjel felengedjük, simára keverjük és besűrítjük a mártást. Tejfölt adunk hozzá, felforraljuk, simára keverjük. Fehérborral és citrommal ízesítjük.
Főtt marhahúshoz tálaljuk.

Almamártás 07.
Hozzávalók:
6 deka liszt, fél citrom, 35 deka alma, másfél deci tejföl, 5 deka cukor, 5 deka vaj, 2 G só, 1 darab szegfűszeg, 2 deci tej.

Elkészítés:
Meghámozzuk az almát, magját és magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk össze. Az így felaprított almát a cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltesszük főni. Megsózzuk, kevés citromhéjat teszünk bele, majd néhány percig forraljuk.
Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és ezzel berántjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt, végül citromlével ízesítjük. Simára keverjük, és még egyszer felfőzzük

Almamártás 08.
Hozzávalók:
személyenként 10-I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej.

Elkészítés:
Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk. Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük. Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet. Kavargatás közben kell felfőzni. Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot. Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

Almamártás 09.
Elkészítés:
35 dkg almát megtisztítunk, magházát eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk. Teflon edényben pici vajon megpirítjuk, majd felengedjük 0,5 l fehérborral, kis vízzel, hozzáadunk 5 dkg cukrot, kis citromlevet, és puhára főzzük.
Ekkor az almát áttörjük. 1 dl tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, ezzel a mártást besűrítjük, mézsűrűségűre főzzük.

Almamártás 10.
Elkészítés:
Érett, hulló almából a legfinomabb, amit megmosok, meghámozok, negyedekre vágok, magházát kivágom, azután apróra felkockázom. Világos rántást készítek, felöntöm füstölt hús levével, és amikor jól besűrűsödött, beleteszem az almát. Egyet forralom, és megfő. Tejfölt és kevés borsot is teszek bele. Főtt húsok mellé adom, krumplipürével.

Almamártás 11.
Hozzávalók:
2-3 db alma, kb. 3-6 evőkanál cukor (ízléstől függően), 1-1 kiskanál szegfűszeg és fahéj (lehetőleg mindkettőből őrölt), 3 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítés:
Az alma héját hámozd le, majd a húsát vágd fel apró kockára. Annyi vízben, hogy éppen ellepje főzd puhára, közben ízesítsd a cukorral, és a fűszerekkel. Amikor már puha az alma, add hozzá a bort is. Az étkezési keményítőt kevés tejszínnel keverd csomómentesre, és ezzel sűrítsd be az alma levét, az első „rottyanásig”. Nagyon jól illik párolt, vagy roston sült húsokhoz.

Almamártás 12.
Almásgombóc mellé
Hozzávalók: 1kg alma, 10 dkg cukor, 1 dl bodza szörp, 2 dl tejszín, 5-6 levél citromfű, szegfűszeg, fahéj, borsmenta

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Megcukrozzuk, fűszerezzük, majd nagyon kevés vízzel felrakjuk főni. (Zepterben víz nélkül)Addig főzzük, míg az alma szét nem fő. Félidőben hozzáadjuk a bodzaszörpöt. Miután felforrt, hozzákeverjük a tejszínt és rövid ideig forraljuk.

Almamártás Klemi módra
A "Mazsolás csirke almaszósszal" recept alapján.
Hozzávalók:
2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítés:
Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Sült húsok mellé tálalhatod.

Boros almamártás
Hozzávalók:
4 borízű alma, 2 dl száraz fehérbor, citromlé, cukor, só ízlés szerint, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg

Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. Ráöntöm a bort, és a fűszereket beleszórom. Addig főzöm, amíg az alma péppé nem válik. Ekkor megcukrozom és hagyom kihűlni, majd habosra keverem, és jéghidegre hűtöm.
Főtt vagy sült csirkemellhez illik a legjobban. Hűtőszekrényben egy hétig eláll.

Brokkolis almamártás
Bébiknek 7 hónapos kortól
Hozzávalók:
egy marék brokkoli, 1/2 édes alma, egy csipet só, 1 tk rizsliszt

Elkészítés:
A brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük, majd enyhe sós vízbe feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, meghámozott és kockára vágott almát, majd az egészet készre pároljuk. Ha a brokkoli megpuhult, az egészet pürésítjük, majd a teáskanál rizsliszttel összeforraljuk.
A pürésítés előtt adhatunk hozzá egy mogyorónyi margarint, amitől finomabb ízt kap.
Az elkészült püré 200 gramm, azaz egy bébi étel üvegnyi adag.

Kapros almamártás
Hozzávalók:
50 dkg borízű alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 1 csokor kapor, cukor, só

Elkészítés:
Meghámozzuk az almát, kicsutkázzuk, és legyaluljuk. Feltesszük főni, annyi vízzel, amennyi ellepi. A fele tejfölt a liszttel simára keverjük, kanalanként hozzákeverjük az almához, és összeforraljuk. Azután hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgával, és állandó keverés közben hozzáöntjük a meleg mártást. Sült és főtt húsokhoz kiváló.

Mustáros almamártás 1.
Elkészítés:
2 savanykás almát meghámozunk, magházig lereszeljük, 3 ek csípős mustárral, 125 ml tejszínnel elkeverjük, 1 kis hámozott lereszelt hagymát belekeverünk, a mártást sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

Mustáros almamártás 2.
Hozzávalók:
3 db savanyú alma, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál citromlé, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt fehér bors, ízlés szerint cukor és só

Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a citromlével azonnal megöntözöm. Összekeverem, ezután hozzáadom a mustárt, a tejfölt, és cukorral, sóval, őrölt fehér borssal fűszerezem. Behűtve kínálom főtt vagy sült húsok mellé. Csak 1 napig áll el, mert az alma sok levet ereszt.

Mustáros-paradicsomos almamártás
Hozzávalók:
4 db savanyú alma, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup (vagy házi, fűszerezett paradicsomlé), 1-2 teáskanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 diónyi zellergumó

Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Rögtön rálocsolom a citromlevet, összekeverem, ráöntöm a paradicsomot és belereszelem a megtisztított zellert.
Hozzáadom a zúzott fokhagymát, az őrölt fekete borsot, megsózom és kis lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzöm. Ha a massza már egynemű, hozzákeverem a mustárt, és kevés cukorral ízesítem. Ha kihűlt, jól záródó üvegben, a hűtőszekrényben tárolom. 1 hétig áll el.
Finom mártása a füstölt csülöknek vagy főtt virslinek.

Narancsos almamártás
Hozzávalók:
3 savanyú alma, 0, 5 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj (lehet cukrozott, szárított is), 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés:
Az almát megtisztítom és kicsumázom, majd lereszelem. Saját levében, fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg szárazzá válik, majd ráöntöm a narancslevet, a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítem, és éppen csak egyet forralok rajta. Ezután belekeverem az ecetes tormát.
Melegen kínálom sült csirkéhez.

Pikáns almamártás
Hozzávalók 4 személyre:
4 db borízű alma, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 húsleveskocka, só, 1 kiskanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl

Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A húsleveskockát 4 dl vízben fölforraljuk, majd beletesszük az almakockákat, és puhára főzzük. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a mártást behabarjuk vele. Sóval, cukorral ízesítjük, és még egyszer fölforraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel és elkeverjük a mártásban, miután a tűzről levettük.
Ez a pikáns almamártás leginkább főtt húsok zamatát emeli ki.

Tirpák almamártás
Hozzávalók:
személyenként 10-I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej.

Elkészítés:
Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk. Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük. Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet. Kavargatás közben kell felfőzni. Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot. Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

Forrás:
Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.