Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - BORHABOK ÉS SODÓK 2.

2016.09.08

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Borsodó 11.
Elkészítés kb.30 perc
Hozzávalók:
5 dl félédes fehérbor, 5 egész tojás, 15-20 dkg porcukor, 1 evőkanál liszt, kis darabka citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

Elkészítés:
A borba beleteszem a fűszereket és felforralom. A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukor felével, majd a lisztet is hozzátéve, lassú sugárban adom hozzá a forró bort, miközben folytonosan kevergetem egy habverővel. (Csak a forráspontig hevítem, különben a tojás kicsapódhat belőle.) Ezután hozzákeverem a közben keményre vert tojáshabot. (Könnyebben sikerül, de hosszabb ideig tart, ha gőz fölött habbá verem a tojásfehérjét, majd ha már majdnem kemény a hab, beleverem a fele mennyiségű cukrot. Lassan, habverővel adom hozzá a cukros-tojásos keveréket. Addig verem, amíg egységes, habos masszát nem kapok belőle.) Rögtön kínálom, mert hamar összeesik.
Rumos baracklekvárral megkent piskótatekercshez vagy egyéb, száraz süteményekhez kínálom.

Borsodó 12.
Elkészítés:
4 tojás sárgáját 12 dkg porcukorral habosra keverünk, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés mellett felforraljuk.

Citromsodó
Palacsintához vagy felfújthoz illik a legjobban. Elkészítés kb.30 perc
Hozzávalók
: 5 dl tej, 4 egész tojás, 4 púpozott evőkanál porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál liszt, csipetnyi só.

Elkészítés:
A tojás sárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, majd hozzáöntöm a citrom levét és reszelt héját. Simára keverem, majd a lisztet és a forró tejet apránként hozzáadva, gőz fölött sűrűre főzöm. Ezután keverem bele a keményre vert tojáshabot, de már nem hevítem.
Pontosan ugyanúgy készítem, mint a narancssodót.

Champagne-i sodó
(e:sampányi) Elkészítés 30 perc
Hozzávalók:
(6 adag) 1 egész tojás, 3 tojás sárgája, 125 g cukor, 250 ml Champagne-t vagy száraz pezsgő, kb. 800 g gyümölcs (pl. eper)

Elkészítés:
1 tojást 3 tojás sárgájával és a cukorral krémesre(nem habosra) keverjük,forró vízfürdőbe állítjuk. A pezsgőt hozzáöntjük és addig verjük,míg a sodó sűrűn folyóssá válik.
A sodót még forrón ráöntjük a gyümölcsre és azonnal tálaljuk.

Csokoládésodó
Elkészítés kb. 30 perc 1453 kJ/346 kcal /adag
Hozzávalók:
12 dkg csokoládé, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1/2 db vaníliarúd, 3 db tojás sárgája, 2 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1/2 dl rum

Elkészítés:
Egy habüstbe 3 dl tejet, a vaníliával, és az apróra tört étcsokoládéval felforraljuk, majd 20 dkg cukrot, a tojások sárgáját és a lisztet is hozzáadjuk, habverővel elkeverjük. Hozzáöntjük a csokoládés tejet, miközben állandóan keverjük, és gyenge tűzre téve forrásig hevítjük.
A tűzről levéve hozzákeverjük a kevés cukorral felvert tejszínhabot, és kevés rummal ízesítjük. :
Kuglófokhoz, egyéb kelt tésztákhoz (pl.:aranygaluska), de egyéb tésztafélék, zöldséges-, húsételek ízesítéséhez, díszítéséhez stb is használhatjuk.

Csokoládé-sodó 2.
Hozzávalók:
10 deka csokoládé, 2 deci tej, 1 deci víz, 2 egész tojás, 8 deka cukor, ( a víz helyett adhatunk bele még egy fél deci tejet. )

Elkészítés:
Egy habüstben összekeverjük a hozzávalókat hidegen, majd hozzáöntjük a 10 deka reszelt csokoládét és tűzre tesszük. Állandó keveréssel főzzük fel. Tálalásig meleg vízfürdőben vagy gőz felett tartjuk.
Tálalásnál ismételten jól összekeverjük.

Csokoládé sodó 3.
Elkészítés 10 perc
Hozzávalók:
5 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 20 dkg csokoládé, 4 dl forralt tej

Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd simára keverjük a csokoládéval is. Felöntjük a forró tejjel, és sűrűsödésig főzzük habverővel keverve. Kihűlésig verjük.

Csokoládésodó 4.
Citrom-habkrém mellé tálaljuk. (2-3 adag) Elkészítés:
100 g fél-keserű csokoládét, 5 evőkanál vízzel együtt üveg- vagy porcelántálba teszünk, lefedve, 450 W-tal kb. 1,1/2 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük, nyitott tálban 450 W-tal további 1/2-1 perc alatt besűrítjük.
Főzési idő összesen: kb. 2 1/2 perc.

Csokoládésodó 5.
Hozzávalók:
2 tojás sárgája, 2 ek. porcukor, 1 kk. liszt, 1.5 ek. kakaópor, 5 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:
Az anyagokat habverővel kikeverve gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Hidegen, melegen egyaránt kínálhatjuk.

Csokoládésodó 6.
Édes piskótához vagy felfújthoz.
Elkészítés kb.30 perc
Hozzávalók:
5 dl tej, 2 púpozott evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor, 2 tojássárga, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 púpozott mokkáskanál liszt, 1 mokkáskanál Nescafé, csipetnyi só.

Elkészítés:
Tűzálló tálban fehéredésig keverem a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a kakaóport és a nescafét. Apránként, állandó keverés közben a tejjel és a liszttel egészen simára keverem, majd forrásban lévő vízgőz fölött kevergetve, sűrűre főzöm.
Hidegen vagy melegen egyaránt kínálható.

Csokoládé sodó 7.
Elkészítés 10 perc
Hozzávalók:
5 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 20 dkg csokoládé, 4 dl forralt tej

Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd simára keverjük a csokoládéval is. Felöntjük a forró tejjel, és sűrűsödésig főzzük habverővel keverve.
Kihűlésig verjük.

Dió-sodó - Pudinghoz
Hozzávalók:
14 dkg cukor, 4 db tojássárgája, 10 dkg darált dió, 0.5 l tej, vanília, 1/2 db citromhéj, 2 kk rum.

Elkészítés:
Tizennégy dkg cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, citromhéjat, 10 dkg darált diót, fél l tejet. Tűzön felforraljuk, és mielőtt a pudingra öntenénk, teszünk bele 2 kávéskanál rumot.

Fehér csokoládésodó
Csokoládéhab, gyümölcssaláta vagy fagylalt mellé. (3-4 adag)
Elkészítés:
100 g fehér csokoládét kis darabokra törünk. 125 ml (1/8 l) tejszínnel együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük és nyitott tálban, 450 W-tal kb. 3 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük.
Hűlni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük.

Gesztenye-sodó
Hozzávalók:
14 dkg cukor, 4 db tojássárgája, 10 dkg gesztenye, 0.5 l tej, vanília, 1/2 db citrom reszelt héja, 2 kk rum .

Elkészítés:
Tizennégy dkg cukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, citromhéjat, 10 dkg darált gesztenyét, fél l tejet.
Tűzön felforraljuk, és mielőtt a pudingra öntenénk, teszünk bele 2 kávéskanál rumot.

Karamell-sodó
Hozzávalók: 4 db Tojás sárgája, 1 ek porcukor. 12 dkg porcukor, 0.5 l tej

Elkészítés:
Négy tojás sárgáját 1 ek. porcukorral habosra keverünk, ez alatt 12 dkg porcukrot tűzön megpirítunk, és egy ujjnyi hideg vizet öntünk rá. A kikevert tojássárgáját feleresztjük fél l tejjel, és a karamellt beleöntjük.
Azután folytonos keverés közt felforraljuk.

Forrás:
KIEGÉSZÍTŐK
wikibooks
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.