Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - CÉKLAMÁRTÁSOK

2016.03.18

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Céklamártás 01.
Hozzávalók:
70 dkg kisebb cékla, őrölt kömény, 1- 2- 3 szem, szegfűszeg, 1 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 ek cukor, szerecsendió, só,

Elkészítés:
A meghámozott céklát sóval, a fűszerekkel, cukorral megfőzzük. Kiszedjük a vízből, lehűtjük. Tetejéről kis kalapokat vágunk, kivájjuk a közepét. A cékla darabkákat a főzőlében még tovább főzzük, áttörjük, majd a lisztes tejfölt hozzákeverjük. Felforraljuk.
Roston sült halhoz adjuk.

Céklamártás 02.
Hozzávalók:
25-30 dkg ecetes céklasaláta, 2 dl tejföl, 1 evőkanál ecetes torma, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só és cukor

Elkészítés:
A levétől leszűrt céklát lereszelem a reszelő legkisebb fokán, hogy pépes legyen. Hozzáadom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a nagyon finomra metélt snidlinget, az ecetes tormát és a tejfölt. (Legjobb turmixgépben pépesíteni.)
Jól behűtve kínálom sült kolbászhoz, debrecenihez vagy roston sült halhoz. Hűtőszekrényben sem áll el tovább 3-4 napnál.

Céklamártás 03.
Hozzávalók:
30 dkg főtt cékla, 4 dl húsleves, 5 cl olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg cukor, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A megfőtt és megtisztított céklát szép, egyforma nagyságú, apró kockákra vágjuk. A zsír nélküli húslevest felforraljuk, és beletéve a céklát 2-3 percig főzzük. Közben az olajból és a lisztből rántást készítünk, ezzel a mártást berántjuk. Sóval és cukorral ízesítjük, és még rövid ideig gyenge tűzön forraljuk. Végül belekeverjük a tejfölt.

Céklamártás 04.
Hozzávalók:
25 dkg főtt cékla, két evőkanál liszt, só, 4 dkg zsír, egy evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 2,5 dl húsleves vagy csontlé, ecet.

Elkészítés:
A megfőtt, megtisztított céklát egyforma apró kockára vágjuk és a húslevesben vagy csontlében tovább főzzük. Közben a zsírból, lisztből világos rántást készítünk, ezzel rántjuk be a céklát, sóval, cukorral, ecettel ízesítjük, beletesszük a tejfölt, simára keverjük, és még egyszer felforraljuk.

Céklamártás 05.
Hozzávalók:
80 g cékla, 5 g zabpehelyliszt, 10 g finomliszt, 5 ml étolaj, 50 ml kefir, 5 g kristálycukor, 10 ml vörösborecet, 10 g ecetes reszelt torma, konyhasó, őrölt kömény

Elkészítés:
A megtisztított, apró kockára vágott céklát annyi sóval, köménnyel ízesített vízben, amennyi éppen csak ellepi, puhára főzzük. A kétféle lisztből és olajból készített rántással besűrítjük, cukorral, ecettel, tormával fűszerezzük, végül hozzáadjuk a kefirt, és még egyszer átforraljuk. Főtt húsokhoz, húsgombóchoz kínáljuk.

Céklamártás 06.
Elkészítés:
1/2 kg vékonyra vágott hámozott céklát vajon karamellizálunk. Saját készítésű kökényecetet, extra szűz olívaolajat, kevés szőlőcukrot és szója-lecitint (5 gr/l) adunk hozzá. Széndioxid mentes Szentkirályi ásványvízzel hígítjuk, botmixerrel pürésítjük, szitán áttörjük. Guérande-i sóval (sóvirág) és néhány csepp citrommal ízesítjük. Tálalás előtt botmixerrel még habosítjuk. (Kökény helyett áfonyaecettel vagy bor- és málnaecet keverékével is megpróbálható.)

Céklamártás 07.
Hozzávalók:
25 dkg főtt cékla, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dkg cukor (méz egészségesebb!), 1,5 dl tej, 2,5 dl tejföl, 2 dkg só, pár csepp ecet

Elkészítés:
Világos vajas rántást készítünk, felöntjük tejjel elkevert tejföllel és összeforraljuk. Közben a főtt céklát apró kockákra daraboljuk és hozzáadjuk a mártáshoz.
Sóval, cukorral, ecettel ízesítjük.

Céklamártás 08.
Hozzávalók:
25 dkg főtt cékla, 5 dkg liszt, 2 dkg cukor, 4 dkg zsír, 1 dkg só, 2 dl tejföl, 3 dl hús lé, fél dl ecet

Elkészítés:
A húslébe kezdjük el főzni a felkockázott céklát. Egyszerű rántást készítünk lisztből és zsírból, ezzel rántsuk be a húslét, sózzuk, cukrozzuk, bolondítsuk meg ecettel, és a legvégén a tejfölt is adjuk hozzá.

Céklamártás 09.
Hozzávalók:
20 dkg savanyított cékla, 5 dkg zsír vagy vaj, 5 dkg liszt, l,5 dl tejföl, 2 dl tej, só, cukor, kevés ecet.

Elkészítés:
Világos rántást készítünk, feleresztjük tejjel, felforraljuk és megsózzuk. A főtt, savanyított céklát apró kockára vágjuk, a mártásba tesszük, vele együtt a tejfölt és még egyszer felforraljuk. Utána ízesítjük cukorral, ecettel, esetleg kevés zsíros húslevessel. Kevés céklalével még ízesebbé tehetjük.

Céklás mártás
5 deka céklasalátát, 1 főtt tojást, 2 csemegeuborkát meg 3 deka marinált paprikát kis kockákra vágunk, és fél fej reszelt vöröshagymával, 2 deci joghurttal, fél evőkanál mustárral, fél citrom levével, csipetnyi sóval, őrölt borssal meg Cayenne borssal összekeverjük.

Tirpák céklamártás
Hozzávalók:
1 kg cékla, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, ízlés szerint cukor, ecet.

Elkészítés:
A céklát karikára vágva megfőzzük. Cukros, ecetes vizet öntünk rá, ebben egy ideig állni hagyjuk, majd a céklakarikákat kockára aprítjuk. Könnyű, világos rántást öntünk rá, és a cékla saját ecetes vizével felengedjük, felfőzzük. Csak főtt disznóhúshoz szoktuk készíteni.

Forrás:Mártások, szószok, öntetek könyve
Szerző
:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.