Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - VEGYES CSATNIK 2

2016.04.27

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

DATOLYA ÉS PARADICSOM-CSATNI
Hozzávalók:
1 csésze kimagozott, felaprított datolya, 1 nagy szem paradicsom, héj nélkül felaprítva,1 közepes fej hagyma, finomra vágva, félujjnyi gyömbér, finomra vágva, fél csésze paradicsompüré, 1 teáskanál chillipor, fél teáskanál mustármag (fekete, ha van), 3 evőkanál ecet, 1 evőkanál olaj, só

Elkészítése:
Pirítsuk meg a mustármagot az olajon, amíg pattogni nem kezd, ekkor adjuk hozzá a hagymát és a gyömbért, pároljuk üvegesre. Tegyük bele a paradicsomot és a maradék hozzávalót. Keverjük össze, és kis lángon főzzük 30-40 percig. Pirítóson is kiváló.

 

EGRES CSATNI 01. (FANYAR, PIKÁNS)
Hozzávalók:
4 kg egres, 1 kg citrom, 1,5 kg barna cukor, 4 dkg ánizsmag, őrölve, 2 db csillagánizs, őrölve, 15 dkg gyömbér, 15 dkg fokhagyma, 3 dkg só, 1 dkg őrölt vegyes bors

Elkészítése:
Főzzük össze a hozzávalókat lekvár sűrűségűre.
Ezt is ugyanúgy tegyük el, mint a paradicsomos csatnit.

EGRES CSATNI 02. (GOOSEBERRY CHUTNEY)
Hozzávalók:
1,3 kg egres, 25 dkg vöröshagyma, 45 dkg cukor, 2,5 dl víz, 1,5 dkg só, 1 evőkanál reszelt gyömbér, fél teáskanál Cayenne bors, 4,8 dl borecet (5%-os)

Elkészítése:
A gyümölcsöt és a hagymát pucolja és mossa meg. A finomra vagdalt hagymát az egressel együtt gyöngyözve forralja fedő alatt, a vízzel együtt. Ha az egres megpuhult, keverje hozzá a többi alkotórészt. Addig főzze, időnként megkeverve, míg dzsem állagú lesz a csatni. Forrón töltse üvegekbe, és azokat lezárva, 15 percre állítsa lobogó vízbe. Dunsztban hagyja kihűlni.
Felbontás után hűtőben kell tárolni.

EGRES CSATNI MÁSKÉNT (GOOSEBERRY CHUTNEY AGAIN)
Hozzávalók:
2,4 - 2,4 dl barna cukor, kristálycukor és borecet, negyed teáskanál szerecsendió, 1 nagyobb darab fahéj, 4 db szegfűszeg, 4 szál borsmenta, 1 kg egres, 1 mokkáskanál erős paprika

Elkészítése:
Fazékban keverje össze az összes hozzávalót. (A fahéjat, a szegfűszeget és a mentát kösse bele egy gézdarabba.) Hagyja állni egy órát, majd gyöngyözve 20-30 perc alatt főzze puhára és sűrűre. A fűszeres batyut dobja ki, és forrón töltse üvegekbe. Hűtőszekrényben sokáig eláll. Sertés húsokhoz, főtt sonkához a legkiválóbb.

EPER CSATNI
Hozzávalók kb. 8 dl-hez:
20 dkg eper, 50 dkg rebarbara, 40 dkg hagyma, 80 dkg (barna) cukor, fél l fehérborecet, 1 teáskanál őrölt koriander, fél teáskanál őrölt szegfűszeg

Előkészítés: Az epret, és a rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az üvegeket kimossuk, hagyjuk lecsepegni.

Elkészítése:
Az epret, a rebarbarát, a hagymát nagy lábosban összekeverjük a cukorral, az ecettel, egy csipet sóval, a korianderrel és a szegfűszeggel. Kevergetve felforraljuk, és lassú tűzön 1,5 - 2 órát főzzük. Közben gyakran megkeverjük. Forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, és sült, grillezett húsok mellé kínáljuk.

ÉDES-ERŐS ALMA CSATNI (SEB CHUTNEY)
Hozzávalók:
ghí, fél kg alma, 1 evőkanál kókusz, fél teáskanál római kömény, 1 teáskanál ánizs, 3 centiméter fahéj, 6 szegfűszeg, 1 evőkanál chilipor, fél teáskanál kurkuma, 15 dkg cukor

Elkészítése:
Reszeljük le az almát. Hevítsük fel a ghít és pirítsuk meg benne a fűszereket. Adjuk hozzá a kókuszt és az almát, főzzük pépes állagura. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a cukrot.

FOKHAGYMA CSATNI (GARLIC CHUTNEY)
Hozzávalók:
90 dkg alma, 6 dl almaecet, 40 dkg barna cukor, 40 dkg mazsola, 2 fej fokhagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1,5 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors

Elkészítése:
Az almát hámozza meg, magházát vágja ki és negyedelje el. A megpucolt fokhagymát préselje át. Az cetben, tegye fel gyöngyözve főni az almát. Ha féli megpuhult, akkor a többi hozzávalót is adja bele. Időnként megkeverve főzze dzsem sűrűségűre 20-25 perc alatt. Ha készen van, akkor lefedve hagyja 10 percet állni, majd töltse üvegekbe. Dunsztban hagyja kihűlni, mert akkor sokáig eltartható. Ellenkező esetben, hűtőszekrényben kell tárolni.

FŰSZERES BARACK CSATNI
Hozzávalók:
egy 40 dkg-os őszibarackbefőtt, 1 kk fehérborecet, 1 dl fehérbor, fél mk őrölt fahéj, 1 mk ételízesítő, 2 ek finomra vágott korianderlevél, 1 chilli paprika, olaj

Elkészítése:
A barack levét egy lábosba szűrjük és az ecetet és a bort is hozzáadjuk. Kiegészítjük cirka 4,5 -5 dl-re vízzel, felforraljuk, és 4-5 percig erős tűzön besűrítjük. Belekerül az apróra vágott barack, a fahéj, az ételízesítő, a koriander és a finomra vágott chilli is.
Ha félünk a chili erejétől, magozzuk ki. Pár percig még forraljuk az egészet.

FŰSZERES BARACKOS CSATNI
Hozzávalók:
1 zöld chilli paprika, 125 g méz, 2-4 őszibarack, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Tegyük a zöld chillit a grillre, várjuk meg, míg a bőre megbarnul. Húzzuk le a bőrét és vágjuk kockára, ugyanúgy vágjuk össze a megtisztított barackokat is. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a mézet és a reszelt fokhagymát is. Főzzük 20 percig, és ezzel a fűszeres befőttel kínáljuk a csirketekercseket.
Ha többet készítünk, amikor az őszibaracknak szezonja van, forrón üvegekbe töltve, és szárazon kidunsztolva sokáig eltarthatjuk. Kitűnő minden grill ételhez, de ajánlom sajtokhoz is.

FŰSZERES BIRSALMA-VÖRÖS-ÁFONYA CSATNI
Hozzávalók:
egy zacskó (30dkg) friss, vagy fagyasztott vörös áfonya, 1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve, 1 közepes birsalma, megfőzve, kockázva, 1 chilli paprika, kimagozva, apróra vágva, 10 dkg barna cukor, 0,6 dl almaecet, fél narancs reszelt héja és leve, 1 kk őrölt koriander, 1 kk mustármag, 1 kk só, 2 ek olaj

Elkészítése:
A birsalmát negyedekre vágom és kuktában 20-25 perc alatt puhára főzöm (én akkor készítettem, amikor birsalmasajthoz amúgy is nagyobb mennyiségű birsalmát főztem). Meghámozom, csumáját eltávolítom, és felkockázom. A hagymát vékonyan felszeletelem, és egy lábasban 1-2 ek olajon, alacsony lángon félig megpárolom. Közben a mustármagot és a koriandert száraz serpenyőben megpirítom. A hagymához adom a kockázott birsalmát, a vörös áfonyát, a chilli paprikát, a narancshéjat, a fűszereket, végül a cukrot és az almaecetet.
Összekeverem, és 30-35 perc alatt sűrűre főzöm. Hűtőben körülbelül 2 hétig áll el.

FŰSZERES-ŐSZIBARACKOS CSATNI (CHATNY DE PÉCHES AUX ÉPICES)
Hozzávalók 2 üveghez:
50 dkg őszibarack, 5 dl borecet, 10 dkg cukor, 10 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg friss reszelt gyömbér, 4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 1 kis csípős pirospaprika, 6-7 szem bors

Elkészítése:
A barackokat egy percre forró vízbe dobjuk, hogy a héjukat könnyen lehúzhassuk. Hámozás után kimagozzuk, és húsukat vékonyan felszeleteljük. A borecettel, a cukorral, a csípős paprikával és a zúzott fokhagymával összekeverjük, majd a többi fűszert is hozzáadjuk. Kislángon, kevergetve felforraljuk, és puhára főzzük. Amikor kész, befőttesüvegekbe töltjük, kihűtjük, és hűtőben tároljuk.
Jó tudni:
A szemes borsot és a fahéjat érdemes kis teatojásba zárni, nehogy szétfőjenek a krémben.
Variáció:
Adhatunk még hozzá további fűszereket is: köményt, koriandert, négyfűszer-keveréket… Különösen finom lesz, ha fele-fele arányban használunk hozzá fehér húsú őszibarackot és sárgabarackot.
Hideg sültekhez kitűnő.

GUAVA CSATNI (VEGETÁRIÁNUS)
Hozzávalók:
1/2 kg guava (konzervben is kapható, de helyette érett körtét is használhatunk), 1 csésze házi ecet, 2 csésze víz, 1 csapott teáskanál vörös chilli por (őrölt erős pirospaprika), 2 nagy kardamom, 1 csésze cukor, 2 mokkáskanál só, 1 evőkanál szeletelt gyömbér, 2 szegfűszeg, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál hámozott mandula

Elkészítése:
Hámozzuk meg a guavákat, négyfelé vágva távolítsuk el a magházukat. Ezután vágjuk vékony szeletekre, és a gyömbércsíkokkal, az összezúzott fokhagymával és vízzel főzzük meg. Adjuk hozzá a cukrot, az összetört kardamóm magokat, a megőrölt szegfűszeget, az ecetet, a chilli port, a mazsolát, valamint a mandulákat és forró tűzön főzzük sűrűre. Hűtsük le, tegyük befőttesüvegbe és jól zárjuk le. A következő nap szolgáljuk fel.

GUNDEL CSATNI
Hozzávalók:
10 dkg aszalt sárgabarack, 0,5 dl tokaji aszú, 5 dkg póréhagyma, késhegynyi gyömbérpor, só

Elkészítése:
A sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk. Leheletnyit megsózzuk, és a végén beforraljuk. A lekvár sűrűségű édes fűszeres csatni hidegen kiváló kísérője a libamájpástétomnak.

GYÖMBÉRES ALMACSATNI
Hozzávalók kb. 12 dl-hez:
1,5 kg alma, 50 dkg hagyma, 40 dkg mazsola, 40 dkg kandiscukor, 3,75 ml fehérbor ecet, 1 evőkanál mustármag, 2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál Cayenne bors

Előkészítés:
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magjait kivágjuk, és az almát még kettévágjuk. A hagymát meghámozzuk, feldaraboljuk.

Elkészítése:
Az almát és a hagymát lábosba tesszük, összekeverjük, a mazsolával, a kandis cukorral, az ecettel, a mustármaggal, a gyömbérrel és a borssal. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Erős lángra kapcsolunk, kevergetve sűrűre főzzük a masszát. Azonnal az üvegekbe szedjük, és lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Kitűnő körete sült májnak, illetve minden szárnyasnak.

GYÖMBÉRES KÖRTE CSATNI:
Hozzávalók:
1 kg körte meghámozva, apróra vágva, 25 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 3 citromkarika, 1 nagyobb darab friss gyömbér (6 dkg), 1 dl citromlé, 2 fahéjrúd, 1/4 kk kurkuma, 1/8 kk só, 2 kk olaj vagy vaj

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a fahéjat, az apróra vágott gyömbért, hozzáöntjük az összes hozzávalót, a cukor és a kurkuma kivételével. Készre főzzük. perccel a teljes befejezés előtt a cukrot és kurkumát is hozzáöntjük. Almából és birsből is finom, de az utóbbit tovább kell főzni.

GYÖMBÉRES MOGYORÓHAGYMA-CSATMI
Hozzávalók:
50 dkg tisztított mogyoróhagyma, 1 chilli paprika, 1 ujjnyi tisztított gyömbér, fehér balzsamecet, méz, só, bors, 1 csokor borsmenta, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítése:
A hagymát a reszelt gyömbérrel futtasd meg olívaolajon, oltsd le balzsamecettel, majd add hozzá a chilit, a mézet, az összezúzott fokhagymát, sózd és borsozd. Addig főzd tovább, míg a leve be nem sűrűsödik a felére, s ekkor szórd meg az apróra vágott borsmentával.

GYÖMBÉRES SZILVA CSATNI
Hozzávalók:
10 kg szilva, 60 dkg gyömbér, 1 dkg vegyes bors, 1,5 dkg őrölt fahéj, 1 dkg őrölt szegfűszeg, 0,5 dkg őrölt szerecsendió, 2 db őrölt csillagánizs

Elkészítése:
Főzzük össze a hozzávalókat lekvár sűrűségűre.

GYÖMBÉRES ÜNNEPI CSATNI (GINGERED HOLIDAY CHUTNEY)
Hozzávalók:
4,5 dl barna cukor, 1,8 dl borecet, fél teáskanál só, negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj és bors, 1 zöld citrom leve, 40 dkg érett körte, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db erős paprika por, 1 közepes gyömbérgumó, 5 dkg arany mazsola

Elkészítése:
Lábosban keverje össze a cukrot, az ecetet, a sót, a fahéjat és a pirospaprikát. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze 10 percet. Csavarja bele a citrom levét, és tegyen bele egy kisebb darabot a héjából is. Ekkor tegye bele a hámozott, kimagozott és elnegyedelt körtét, a finomra vagdalt paprikát és hagymát, valamint a mazsolát. Folyamatosan keverve főzze sűrűre.
Töltse üvegekbe a csatnit, majd azokat lezárva, 15 percre állítsa lobogó vízbe. Dunsztban hagyja kihűlni. Felbontás után hűtőben kell tárolni.

GYÜMÖLCSÖS CSATNI
Elkészítése:
50 deka sárgabarackot, megmosunk és kimagozunk. 50 deka nyári almát meghámozunk, és a barackkal együtt kis kockákra vágjuk. A gyümölcskockákat felváltva egy mély tűzálló tálba rétegezzük, a tetejére két gerezd zúzott fokhagymát, egy cső felaprított csípős paprikát szórunk, 25 dkg cukorral, egy kiskanál sóval meg késhegynyi gyömbérporral meghintjük és négy deci 10%-os ecettel leöntjük. A tálat lefedve, a készülékbe tesszük, és a legnagyobb teljesítménnyel 13-15 percig mikrohullámozzuk; közben néhányszor megkeverjük. Ha ez alatt nem fő teljesen pépesre a mikrohullámozást tovább folytatjuk. A teljesen szétfőtt gyümölcspépet fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, végül szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Ezt a különleges csípős mártást főleg hideg sültekhez ajánljuk.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:Mártások, szószok, öntetek könyve

vectra777 konyhája is ezt ajánlja, mert ezt használja

 
 
 
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.