Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS MÁRTÁSOK, SODÓK, BORHABOK 3.

2019.07.09

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Burgundi mártás
Hozzávalók:
3 dl spanyol mártás, 8 dkg vaj, 2,5 dl vörösbor, 2 dkg vöröshagyma, 1/2 babérlevél, pár szem feketebors, 2 szál kakukkfű, 2 Champignon gomba szára, zöldpetrezselyem.

Elkészítése, mint a bordói mártásé.
Ha nem volna elég sűrű, kevés liszttel elkevert vajjal sűrítjük, jól kiforraljuk és leszűrjük.
Leszűrés után 8 dkg vajat keverünk hozzá.
Tojásételekhez és roston sült angolos húsokhoz tálaljuk.

Cumberland mártás 1.
Hozzávalók:
70 dkg ribizli-kocsonya, 1 db narancs, 1 db citrom, 2 dl vörösbor, 0,5 dl borpárlat, 0,5 dkg Cayenne-i bors, 1 dkg angol mustár.

Elkészítése:
A mártás alapja az áttört ribizli-kocsonya.
Ehhez keverjük a többi anyagot.
A narancs- és citromhéjat vékonyan lehámozzuk, finom metéltre vágjuk, és vörösborban bepároljuk.
Jól lehűtjük.
A borral együtt belekeverjük a mártásba.
Cayenne-i borsot, narancs- és citromlevet, egy kevés borpárlatot és angol mustárt adunk hozzá.
Ha sűrű lenne, vörösborral hígítjuk.

Cumberland mártás 2.
Elkészítése:
1 evőkanál mustárport elkeverünk 1 dl nehéz vörös borral, 1 dl könnyű vörös borral, 1 narancs és 1 citrom levével, 15 dkg ribiszkelekvárral, 1 késhegynyi Cayenni borssal, valamint a narancs puhára főzött, apróra vágott héjával.
Hozzáadunk egy kis konyakot, és az egészet jól elkeverjük.
Folyékonynak kell lennie.

Cumberland mártás 3.
Hozzávalók:
1 narancs, 1 kk. mustár, 2 kk. ribiszkedzsem, 2 dl vörösbor, egy kevés só, porcukor.

Elkészítése:
Vékonyan lehámozzuk a narancs, sárga héját, és finom laskásra vágjuk.
Vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
A főzővizet a mustárral, a ribiszkedzsemmel, a fűszerekkel és a narancs kifacsart levével simára keverjük.
Még egyszer felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, és a narancshéjat hozzákeverjük.

Cumberland mártás 4.
Elkészítése:
Egy-két narancsnak sárga, vékony héját finom metéltre vágjuk, forró vízben két-három percig főzzük, aztán leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hozzáadunk egy-két kanál befőtt piros áfonyát.
Egy-két késhegynyi angol mustárport, melyet hideg vízzel simára elkevertünk, egy kevés törött cukrot, egy kávéskanálnyi édes, nemes, pirospaprikát, három-négy narancs levét és fél citromlevet és annyi vörösborral hígítjuk, hogy megfelelő mártás sűrűségű legyen.
A mártást külön edényben adjuk, akár a hidegen vagy melegen tálalt vaddisznóhoz, de ép úgy adhatjuk őz- vagy szarvascomb mellé is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁS LEXIKON - ALKOHOLOS MÁRTÁSOK, SODÓK, BORHABOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.