Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS MÁRTÁSOK 4.

2020.03.20

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Fehér bormártás
Hozzávalók:
2 db alma, 5 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 1 teáskanál kristálycukor

Elkészítése:
Az almát felkarikázzuk és megpirítjuk.
A vajból, borral és tejszínnel mártást készítünk, majd megpároljuk benne a pirított almaszeleteket.
Sóval, pici cukorral és citromlével ízesítjük.
Forrón a sült húsra öntjük és így tálaljuk.

Fehérboros mártás
Hozzávalók:
3 dl halvelouté, 1 dl hallé, 1 dl tejszín, 2 dl fehérbor, 2 dkg vöröshagyma, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, só, törött bors, citrom.

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát borssal, fehérborral és a hallével felére főzzük be.
Hozzáadjuk a halveloutét, néhány percig forraljuk, azután hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a vajat apró darabonként.
Sóval, citromlével ízesítjük, és finom szűrőruhán átszűrjük.
A mártásnak szép simának, könnyűnek kell lennie, se sűrű, se híg ne legyen.
Főtt halételekhez, tojásételekhez adjuk.

Francia mártás
Hozzávalók:
3 dl majonéz, 2 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 evőkanál mus¬tár, 1/2 dl tejszín, 1/2 dl fehérbor, 3 dkg szarvasgomba, citrom, cukor, só, bors.
Elkészítése:
A majonézmártásba belekeverjük a paradicsompürét, mustárt, megízesítjük sóval, cukorral, borssal, citromlével, a tejszínnel és a fehérborral hígítjuk, végül hozzákeverjük a finomra vágott szarvasgombát.
Alapmártás.

Gratin mártás
Hozzávalók: 20 dkg Champignon gomba, 3 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 1,5 dl fehérbor, 2 dl barna mártás, só, bors, petrezselyem zöldje. Elkészítése:
A gombát apróra vagdaljuk, és finomra vágott vöröshagymával vajban megpirítjuk, felöntjük fehérborral, a barna mártással, vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal megízesítve jól beforraljuk. Halak csőben sütéséhez használjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁSOK KÖNYVE - ALKOHOLOS MÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.