Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALKOHOLOS MÁRTÁSOK 5

2020.04.11

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Hentes-mártás
Hozzávalók:
3 dl barna mártás, 2 dkg vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 3 dkg mustár, 10 dkg ecetes uborka, só, törött bors.

Elkészítése:
A fehérbort kissé beforraljuk, hozzátesszük a barna mártást, simára keverjük, és jól felforraljuk.
A hámozott uborkát rövid metéltre vágjuk, hozzá¬tesszük a beforralt mártáshoz a mustárral együtt, jól elkeverjük, megízesítjük sóval, törött borssal.
Végül belemorzsolt vajjal feljavítjuk.
Ha a mártás sűrű volna, kevés levessel hígítjuk. Roston sült sertéshez, borjúhoz, szárnyasokhoz tálaljuk.

Hideg Cumberland mártás
Hozzávalók:
20 dkg ribizlizselé, 1 dl vörös bor, 1 dl portói bor, 2 dkg angol vagy francia mustár, 1 narancs, 1 citrom.

Elkészítése:
A narancs és a citrom külső vékony héját egészen finom metéltre vágjuk, és vízben puhára főzzük.
(A belső fehér rész ne maradjon rajta.)
A ribizlizseléhez hozzácsavarjuk a narancs és citrom levét, mustárt, Cayenne borsot adunk hozzá, felhígítjuk a vörös, és portói borral s habverővel simára keverjük.
Végül a megfőtt narancshéjat is belekeverjük. Hideg vagy meleg angolos őzgerinchez, nyúlgerinchez vagy más vadhúsokhoz külön tálaljuk.

Madeira mártás 1.
Elkészítése:
Egy fej hagymát, öt darab mandulát és két-három gombafejet apróra vágunk, olajon vagy vajon megpirítjuk, leöntjük egy pohár madeira borral, negyedóráig lassú tűzön főzzük, végül megsózzuk, megborsozzuk.

Madeira mártás 2.
Elkészítése:
Vajból jó barna rántást készítünk, erős húslével föleresztjük s egy egész hámozott hagymával, egy fél citrommal és három deka cukorral elfőzzük.
Két pohár madeirával még egyszer jól felfőzzük, egy csöppet megsózzuk és áttörjük.

Madeira mártás 3.
Hozzávalók:
4 dl barna mártás, 1/2 dl madeirabor, 4 dkg sárgarépa, 2 dkg vöröshagyma, 1/2 babérlevél, pár szem fekete bors.

Elkészítése:
A sárgarépát, hagymát apró kockára vágjuk, kevés vajban aranysárgára pirítjuk, hozzátesszük a barna mártást, a babérlevelet, pár szem borsot, kevés levessel hígítjuk, és jól kiforraljuk.
Utána átszűrjük, madeirával vagy konyakkal ízesítjük.
Kis vajdarabokat morzsolunk a tetejére.
A Madeira mártásokat tojásételekhez, angolos húsokhoz, vajas pástétomokhoz, libamájszeletekhez stb. tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁSOK KÖNYVE - ALKOHOLOS MÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.