Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - ALMAMÁRTÁSOK 1.

2019.02.05

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Alma-birsmártás
Hozzávalók:
fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítése:
A gyümölcsöt a borban a fűszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk.
Libasülthöz, sült csirkéhez illő, könnyű mártás.

Almamártás 01.
Egy literes cserép vagy porcelán fazékba tegyünk forrni vizet.
(Zománcát - porcelánját - elveszített vasedényben nem szabad mártásokat főzni, mert megbarnul és rossz íze is lesz.)

Elkészítése:
Minden személyre fél almát tisztítsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró vízbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél kávés kanálnyit apróra vágva. Ha az alma puhára megfőtt, készitsünk bele habarást, így: minden személyre számítsunk egy bádog-kanál tejfelt és egy kávés kanál lisztet; ezeket keverjük jól össze, ha simára elkevertük, a forró almát levével együtt lassanként keverjük fel a habarással, ügyelve, hogy kicsi edénybe ne készítsük a habarást, mert akkor csomós marad és rossz lesz a mártás.
Ha felvegyítettük, tegyük újra forrni; ha felforrt, vegyük el a tűztől, mert ha igen melegen áll, meghígul és elbarnul.
Tálalásig gyenge meleg helyen álljon.

Almamártás 02.
Hozzávalók:
30 dkg alma, 3 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 1/2 db citromhéj, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 5 cl tejszín, 3 dkg vaj, 1/2 db citrom, só

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, maghéját, magházát eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. 8 dl vizet forralunk, amelybe cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat teszünk. Körülbelül 20 percnyi forralás után egy másik edénybe szűrjük, és beletesszük az almát. Amikor az alma már kissé puhára főtt, liszttel elkevert tejföllel sűrítjük, és hozzáöntjük a fehérbort.
Kevés tejszínnel és vajjal feljavítjuk, szűrt citromlével ízesítjük, és még 1-2 percig gyenge tűzön forraljuk.

Almamártás 03.
Hozzávalók:
50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt gyömbér, csipetnyi só.

Elkészítése:
A meghámozott és kicsumázott almát, vékony szeletekre vágom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Rászórom a fűszereket, a cukrot és a sót, majd felforralom. Pépesre főzöm, és addig forralom, amíg felére fő.
A tejfölben simára keverem a lisztet, és állandó keverés közben beleöntve, sűrűre főzöm.
Főtt húsok mellé illik.

Almamártás 04.
Hozzávalók:
1 kg alma, 5 dkg vaj, liszt, cukor, só, citromlé, 2 dl tejföl, 5 dl húsleves (kockából is lehet).

A meghámozott, feldarabolt almát vajon puhára pároljuk, megszórjuk 1-2 kanál liszttel, felöntjük húslevessel, és simára kikeverjük.
Tejföllel, cukorral és citromlével ízesítjük.
Ha szükséges, turmixoljuk.

Almamártás 05.
Hozzávalók:
45 dkg alma, 1,5 dl édes almabor, 0,5 kk almaecet, 2 ek vaj, 2 db szegfűszeg néhány ágacska friss kakukkfű, 1 ek világos méz, 2 kk. Dijoni mustár.

Elkészítése:
A meghámozott almákat felszeleteljük. Az almaborral, ecettel, szegfűszeggel, kakukkfűvel együtt alacsony hőfokon 10 percig pároljuk, majd addig főzzük, míg a lé elpárolog.
Eltávolítjuk a szegfűszeget, kakukkfüvet.
Belekeverjük a mézet és a mustárt.
Akkor jó, ha kissé fanyar.
(Ha teljesen simán szeretjük, akkor turmixoljuk át.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁSOK - ALMAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.