Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMAMÁRTÁSOK 3.

2020.01.03

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Almamártás 11.
Hozzávalók:
2-3 db alma, kb. 3-6 evőkanál cukor (ízléstől függően), 1-1 kiskanál szegfűszeg és fahéj (lehetőleg mindkettőből őrölt), 3 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítés:
Az alma héját hámozd le, majd a húsát vágd fel apró kockára.
Annyi vízben, hogy éppen ellepje főzd puhára, közben ízesítsd a cukorral, és a fűszerekkel.
Amikor már puha az alma, add hozzá a bort is.
Az étkezési keményítőt kevés tejszínnel keverd csomómentesre, és ezzel sűrítsd be az alma levét, az első „rottyanásig”.
Nagyon jól illik párolt, vagy roston sült húsokhoz.

Almamártás 12.
***Almásgombóc mellé
Hozzávalók:
1 kg alma, 10 dkg cukor, 1 dl bodza szörp, 2 dl tejszín, 5-6 levél citromfű, szegfűszeg, fahéj, borsmenta

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.
Megcukrozzuk, fűszerezzük, majd nagyon kevés vízzel felrakjuk főni.
(Zepterben víz nélkül)
Addig főzzük, míg az alma szét nem fő.
Félidőben hozzáadjuk a bodzaszörpöt.
Miután felforrt, hozzákeverjük a tejszínt és rövid ideig forraljuk.

***Almásgombóc:
Hozzávalók:
1kg alma, 8 dkg margarin, 2 db tojás, 20 dkg búzadara, 2 dl tej, cukor ízlés szerint, csipet só, zsemlemorzsa, fahéjas cukor.

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, magházat kivágva apróra vágjuk.
Összekeverjük a margarinnal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal,sóval és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócot formálhassunk.
Fél órát állni hagyjuk, majd forró vízben megfőzzük.
Pirított morzsába forgatjuk és fahéjas cukorral tálaljuk, de tejföllel is isteni.

Almamártás Klemi módra
A "Mazsolás csirke almaszósszal" recept alapján.

Hozzávalók:
2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítés:
Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd.
Sült húsok mellé tálalhatod.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁSOK - ALMAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.