Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A FŰSZERMÁRTÁSOK 3.

2020.03.10

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

FŰSZERMÁRTÁSOK
Édes-savanyú gyömbérmártás

Hozzávalók:
1,5 dl tejföl, 5 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 teáskanál gyömbérgyökér, 1 vanília rúd kikapart velője, 3 cl fehér portói bor, só, őrölt fehérbors, 1 teáskanál szőlőcukor, 2 evőkanál tejszín, habbá verve.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tejszínt is.
Jó kísérője a különböző nyers zöldségeknek, fondünek, valamint a rák- és kagylóételeknek.

Fehér tárkonyos mártás
Hozzávalók:
4 dl Velouté mártás, 1,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, tárkony, só, bors.

Elkészítése:
A fehérbort az összevágott tárkony szárával beforraljuk, hozzátesszük a ***Velouté mártást, és jól beforraljuk.
Tejszínnel legírozzuk, szűrőruhán átszűr¬jük, megízesítjük sóval és borssal.
Végül hozzátesszük a finomra vágott tárkonyt, és a vajat hozzákeverve feljavítjuk.
Tojásételekhez, borjúmirigyhez, főtt szárnyashúsokhoz tálaljuk.
***Veloute mártás:
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl hús- vagy csontleves (erőleves-, tyúkhúsleves- vagy marhahúsleves-kockából is készülhet) vagy 1 csapott kiskanál ételízesítő por
Elkészítése:
A vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve 2 perc alatt megfuttatjuk benne, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon.
Habverőre váltunk, az időközben megforrósított levest két-három részben ráöntjük, közben habverővel szorgalmasan keverjük, nehogy csomós legyen. 3-4 perc alatt sűrű mártás lesz belőle.
Fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz illik. Jó tanács – Ha szárnyashús kísérőjének kínáljuk, akkor szárnyashúslevessel, ha halhoz, akkor halalaplével (halcsontokból főzött lével) főzzük.

Finom fűszermártás
Hozzávalók:
3 dl barna mártás, 6 dkg vaj 5 dkg paradicsompüré, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 dl fehérbor, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 babérlevél, 2 szál kakukkfű.

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpirítjuk, hozzátesszük a finomra összevágott Champignon gombát, vágott petrezselyemzöldet, az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és az egészet lepirítjuk.
Utána felöntjük fehérborral, hozzáöntjük a barna mártást és a paradicsompürét.
Ha sűrű volna, kevés levessel hígítjuk, hozzátesszük a fűszercsomót, jól összekeverjük, és lassú forralással főzzük 1/2 óra hosszat.
Borjúérmékhez, bordákhoz, ürübordához tálaljuk.

Fodormentamártás
Elkészítése:
5 dkg megmosott fodormenta levelet finomra vágunk, porcelán tálba tesszük, hozzáadunk 2,5 dkg cukrot, sót, törött borsot, 1,5 dl gyenge borecetet, 4 evőkanál vizet és jól összekeverjük.
Meleg vagy hideg bárányhoz tálaljuk.

Gyömbérmártás
Thaiföld
Hozzávalók:
4 tk gyömbér, 3 ek szójamártás, 1 ek olaj összekeverve.

Elkészítése:
Kemény tojással, párolt zöldségekkel, sült halakkal és húsokkal mártogatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A FŰSZERMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.