Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZERMÁRTÁSOK 1

2019.05.05

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

FŰSZERMÁRTÁSOK
Curry mártás

Hozzávalók:
5 evőkanál olaj, 2 közepes hagyma összetörve, 2 evőkanál currypor, 1/2 evőkanál összetört fokhagyma, 1 evőkanál ketchup

Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy nagy edénybe, és fedetlenül süssük a sütőben erős fokozaton 6 percig. Félidőben keverjük meg.
Végül a csirkékhez adhatjuk.

Curry mártás
Hozzávalók:
3 dl Velouté mártás***, 1, 5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 10 dkg alma, 5 dkg vöröshagyma, Curry bors, törött bors, só.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzátesszük a meghámozott, kockára vágott almát és fedő alatt pároljuk. A curry-port hozzákeverjük, felöntjük kevés levessel, és puhára főzzük. Ezután hozzátesszük a Velouté mártást, a tejszínt, és ha kellő sűrűségűre beforrt, finom szitán áttörjük, simára keverjük, utána ízesítjük és belemorzsolt vajjal feljavítjuk.
Tojásételekhez, főtt halakhoz, szárnyasokhoz, borjúhúshoz stb. tálalhatjuk.
***Velouté mártás gombával
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl húsleves, 5 dkg chanpignon gomba, só.

Elkészítés:
A felolvasztott vajon halvány sárgára pirítjuk a lisztet, állandó keverés közben felöntjük a húslevessel és felforraljuk.
Ezután takaréklángon a darabokra vágott gombával lassan főzzük és a képződő habot, leszedjük.
Amikor kb. 5 dl-re elforrt, leszűrjük.

Currymártás chutney-val
Hozzávalók,
1 hagyma, 2 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál currypor, 2 dl húsleves, 1 alma, só, 1 teáskanál étkezési keményítő, 6 evőkanál ananászlé, 1 evőkanál mangó chutney, 2-3 levél citromfű, 1 evőkanál konyak

Elkészítés:
A kockákra vágott hagymát a vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a curryt, elkeverjük és felöntjük 1 és 1/2 dl levessel. Az almát meghámozzuk, és finom lyukú reszelőn a mártásba reszeljük.
Tipp:
A Currymártás tetszés szerint variálhatjuk kókuszreszelékkel, almával, banánnal vagy akár tejszínnel, tejjel, joghurttal. A tejet a mártásba öntjük, és 30 percig gyenge tűzön főzzük. A keményítőt elkeverjük a maradék 1/2 dl levessel, majd besűrítjük vele a mártást. Végül ananászlével, mangó chutney-val, citromfűvel és esetleg konyakkal, sóval és borssal ízesítjük.

Jól illik hús és szárnyas ételekhez vagy főtt tojáshoz is.

Chilimártás 1.
Hozzávalók 4 személyre:
4 csípős, száraz, hegyes paprika, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2-3 evőkanál olaj, borecet, 3-4 dl víz, só, törött bors, porcukor

. Elkészítése:
A latin-amerikai kerti hússütések, a parázson, nyárson sült száraz húsok egyik elmaradhatatlan kelléke az a mártás, amelyhez a paprikákat kettétörjük, kiszórjuk magjaikat, s forró vízzel leöntve legalább egy órát állni hagyjuk. A hagymát és a paradicsomot (amelynek előzőleg lehúztuk a héját) összevágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, s a vízből kivett paprikával az egészet összeturmixoljuk. Egy lábasban az olajat felmelegítjük, beleöntjük a simára turmixolt pépet, vágott petrezselymet, őrölt borsot, sót és egy kevés cukrot, a paprika áztatóvizéből fél decit hozzáteszünk, és sűrűre pároljuk.
Ízlés szerint ecettel ízesítjük, és lehűtve adjuk a sültekhez.

Chilimártás 2.
Hozzávalók:
3 kg paradicsom átpasszírozva, 1 apróra vágott hagyma, 5 dkg cukor, 0,5 dl ecet, 5 dkg chilipor vagy Cayenne bors

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, kis üvegekbe töltjük, és egy órán át kigőzöljük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A FŰSZERMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.