Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZERMÁRTÁSOK 2.

2019.12.11

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

FŰSZERMÁRTÁSOK
Chilimártás mexikói módra

Hozzávalók:
6 csípős, hegyes száraz piros paprika, 6 nagy kimagozott paradicsom, 2 fej hagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma, 1 mk szurokfű, 2 ek finomra vágott petrezselyem, bors, só, csipetnyi porcukor, 2 ek salátaolaj, 1 ek olívaolaj, 2 ek borecet, 4 dl forró víz.

Elkészítése:
A kettévágott, csutkájától megszabadított paprikára öntsünk forró vizet és hagyjuk 1 napig állni.
Másnap keverőgépben keverjük simára a paradicsommal, hagymákkal együtt.
Öntsük a megforrósított salátaolajba, adjuk hozzá a szurokfüvet, petrezselymet, borsot, sót, cukrot és 0,5 dl-t a paprikás vízből.
Pároljuk, míg elforr róla a víz.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele az olívaolajat, ecetet. Hagyjuk kihűlni.

Chilis mártás halakhoz
Hozzávalók:
5 cl olaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg gyömbér, 2 g pirospaprika, 2 g kurkuma, 2 g chilipor, 15 dkg paradicsom, 1 db citrom, só.

Elkészítése:
Egy edényben olajat hevítünk, ebben a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lereszelt gyömbért.
A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kurkumával és a chiliporral.
Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, megsózzuk, és a tűzre visszatéve jól átpirítjuk, 4 dl forró vízzel felengedjük, citromlével ízesítjük, és jól kiforraljuk.

Chiliszósz
Hozzávalók:
(A) 12 piros, kimagozott chili, 3 gerezd fokhagyma, 1 csésze víz
Hozzávalók:
(B) 2 evőkanál paradicsomszósz, 1/2 evőkanál ecet, 1/2 evőkanál cukor, 1/4 evőkanál só, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

(A) hozzávalókat törjük finomra mozsárban vagy robotgéppel.
Elkészítése:

(B) hozzávalókat forraljuk fel, majd adjuk hozzá (A)-t és pároljuk 5 percig.
A chilis mártásokat húsételek mellé adjuk.

Édesköménymártás halakhoz
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 3 g fehér bors, 5 dkg liszt, 5 g édeskömény, 2 db tojássárga, 2 dl tejszín, só.

Elkészítése:
Vajban lisztet hevítünk, de nem pirítjuk meg, beletesszük az őrölt édesköményt, majd a hal párolólevével felengedjük és habverővel, állandó keverés mellett mártás sűrűségűre keverjük.
Az így elkészített mártást a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tojássárgájával elhabart tejszínt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A FŰSZERMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.