Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZERMÁRTÁSOK 4

2020.08.01

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

FŰSZERMÁRTÁSOK
Kapros kefirmártás

Hozzávalók:
2 dl kefir, 1 nagy csokor friss kapor, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár

Elkészítése:
A kaprot megmosom, szárazra csorgatom, és nagyon finomra vágom, majd belekeverem a kefirbe.
Az olajat, a mustárt és a citromlevet simára keverem, hozzáadom a kefirhez, és ízlés szerint fűszerezem sóval és cukorral.
Paradicsomra, zöldbabra és burgonyára való salátamártás.

Mustáros burgonyamártás
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú burgonya, 2 evőkanál mustár, másfél dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál kristálycukor, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozom, és még melegen lereszelem.
A kristálycukrot az olajon barnára pirítom, majd két evőkanál vízzel felöntöm, és addig forralom, amíg a megszilárdult cukor fel nem oldódik a vízben.
Ezt hozzáöntöm a burgonyához, és a tejföllel, a mustárral, a citromhéjjal, a borssal meg a sóval együtt az egészet jól összekeverem.
Hagyom kihűlni.
Főtt marhahúshoz vagy marhanyelvhez való ízes, fűszeres mártás.
Elkészítési ideje: körülbelül 50 perc.

Pikáns borsmártás
Hozzávalók:
3 savanyú alma, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál csípős pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem.
1,5 dl vízzel tejfölsűrűségűre főzöm, majd hozzáadom a megtisztított, zúzott fokhagymát és az összes többi hozzávalót.
Még egyszer felforralom, és hagyom kihűlni.
Jól záródó üvegbe töltöm, és a hűtőszekrényben tárolom.
Sokáig elálló, pikáns, csípős ízű mártás, amelyből csak egy kevés szükséges natúrszelet vagy sült hús ízesítéséhez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A FŰSZERMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.