Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBAMÁRTÁSOK 2.

2019.02.25

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Boros gombamártás, hidegen
Hozzávalók: 2 dl majonéz, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, só és törött bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma

A gombát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk, majd a bort ráöntve 5 percig forraljuk. Ha kihűlt, hozzáöntjük a majonézhez. Belekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet, a törött borsot, a pépesre zúzott fokhagymát. Egyórai hűtés után fogyasztható.

Cseh gombamártás
Hozzávalók:

250 g friss gomba, 30 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, egy kevés víz, só, köménymag.

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott gombát összevágjuk, és sós vízben, egy kevés köménymaggal puhára főzzük.

Hozzáöntjük a liszttel elhabart tejfölt, és folytonosan kevergetve átforraljuk.

Csíki gombamártás
Hozzávalók 6 személyre:

10 dkg csiperke, 10 dkg alma, 10 dkg főtt cékla, 8 dl tartármártás, 5 dkg makói hagyma, 1 citrom, só

Elkészítése:
A megtisztított gombát kis kockákra vágjuk, és enyhén sós citromos vízben megpároljuk. Szitára szedjük és hagyjuk kihűlni. Keverőedényben összekeverjük a tartárt a reszelt hagymával, a hámozott, kockára vágott almával, a céklával és a párolt gombával.

Bundázott vagy roston sült halhoz kínáljuk, előhűtött csészékben.

Fehér gombamártás
Hozzávalók:

10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl húsleves, 2 tojássárgája, 1 dl tej¬s2ín, 25 dkg gomba, só, bors, petrezselyem zöldje, 1/2 citrom.

Elkészítése:
5 dkg vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük húslevessel, simára keverjük, és jól felforraljuk. A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, s vaj¬ban megpároljuk. A mártást két tojássárgájával elkevert tejszínnel behabar¬juk, megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a megpárolt gombaszeleteket, a vágott petrezselyemzöldet, egyszer felforraljuk, és végül megízesítjük citrom¬lével, törött borssal, kis vajdarabokat morzsolunk a tetejére.

Tojásételekhez, húspudinghoz, ropogósokhoz, főtt szárnyashoz, főtt halakhoz tálaljuk.

A halételekhez hallével készítjük a mártást.

Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - GOMBAMÁRTÁSOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.