Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBAMÁRTÁSOK 4

2019.11.15

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Gombamártás 04.
Hozzávalók:
vöröshagyma 15 dkg, gomba 60 dkg, őrölt bors 2 dkg, ételízesítő 1 dkg, napraforgóolaj 8 dkg, 1 csokor francia petrezselyem, liszt 6 dkg, tejszín 1 dl Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük az apróra vágott gombát, ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal, petrezselyemzölddel, ételízesítővel, majd amikor elfőtte a levét, megszórjuk liszttel és felengedjük
tejszínnel.

Elkészítési idő: 20 perc

Gombamártás 05.
Hozzávalók:
15 dkg csiperkegomba, 1 hagyma, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2-3 teáskanálnyi szójamártás, só.

Elkészítése:
A margarinon vagy vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát is, és addig főzzük, míg a nedvesség elpárolog. Meghintjük liszttel, megkeverjük, majd felöntjük a tejjel és összefőzzük.
Végül belekeverjük a tejfölt, a szójamártást és a sót is.

Gombamártás 06.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg szegfűgomba, 2 dl tejszín vagy tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2-3 kanál zsiradék, 1 kis fej paradicsom, 1/2 zöldpaprika, 1 csapott kanál liszt, kevés bor, 2-3 szem borókabogyó, őrölt szerecsendió, pirospaprika, só

Elkészítése:
A kockára vágott gombából a hozzávalókkal pörköltet készítünk.
Amikor a gomba megpuhult, a darabos ízesítőket kivesszük, s a mártást liszttel és tejszínnel behabarjuk, majd az egészet összeforraljuk.
Húsételekhez kínáljuk, de párolt rizzsel vagy sós burgonyával, valamint párolt vegyes zöldséggel hús nélkül is fogyaszthatjuk.

Gombamártás 07.
Hozzávalók:
200 g friss vagy 20 g szárított gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál őrölt kömény, 1/2 l tejszín, 3 kanál finomliszt, só, bors

Elkészítése:
A szárított gombát 15 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük.
A wokban kevés olajon rózsaszínre sütjük az apróra vágott hagymát, beletesszük a gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, felöntjük egy kevés vízzel, és puhára főzzük.
A tejszínben kikeverjük a lisztet, a gombára öntjük és megvárjuk, míg besűrűsödik.

Gombamártás 08.
Hozzávalók:
15 dkg gomba, 1 csomó petrezselyem, 2.5 dl húsleves, 2 dl tejföl, 1 hagyma, 2 evőkanál liszt, só, bors, olaj Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szitán lecsurgatjuk, és apróra vágjuk.

Elkészítése:
A szintén apróra vágott vöröshagymát az olajon rózsaszínűre fonnyasztjuk, majd belekeverjük a gombát és a finomra vágott petrezselymet. Fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Meghintjük egy evőkanál liszttel, megsózzuk, borsozzuk és feleresztjük a húslevessel. Ezután behabarjuk a 2 dl tejfölben elkevert kanálnyi liszttel. Együtt néhány percig forraljuk.

Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - GOMBAMÁRTÁSOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta