Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁRTÁSOK KÖNYVE - GOMBAMÁRTÁSOK 1.

2018.09.26

MÁRTÁSOK KÖNYVE

Bakonyi gombamártás
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg sampinyongomba, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 0,5 dl tejszín, 3 dl húsleves (vagy 1 húsleveskocka), 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a gerezdekre vágott gombát, ezzel tovább pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, megsózzuk. Hozzáadjuk a köményt, az összezúzott fokhagymát, felöntjük a húslevessel (1 húsleveskockát 1 dl vízben feloldunk), és a liszttel összehabart tejföllel jól felforraljuk. Végül hozzátesszük a tejszínt. Vargányagombából ugyanilyen módon készítjük el.
A gombamártás kitűnő kiegészítője a natúr és enyhén fűszeres, sült és párolt húsoknak.
Külön (az elkészült mártással a húst leöntve) vagy együtt is készülhet a sülttel (a már majdnem puha húst néhány percre a kész mártásba tesszük és átforraljuk).

Bakonyi halas gombamártás, halételekhez
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg csiperke, 5 dkg vaj, 2 dl halászlé, kockából, 1 közepes hagyma, 1 db zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 1 kiskanál édesnemes pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1/2 dl fehérbor, 1/2 dl tejszín, só

Elkészítése:
Forró vajon félig megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a halászlé felével felöntjük, belekeverjük a pirospaprikát, megsózzuk, és a levet elfőzzük. Ekkor beletesszük a megtisztított, megmosott és felaprított gombát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a feldarabolt paprikát.
Felöntjük a maradék halászlével, hozzáadjuk a bort, és fedő alatt puhára pároljuk, végül liszttel kevert tejföllel besűrítjük.

Barna gombamártás
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 25 dkg gomba, 4 dl barna mártás, 1 dl fehérbor, só, bors, petrezselyem zöldje.

Elkészítése:
A fehérbort felére befőzzük, hozzáadjuk a spanyol mártást, felforraljuk és átszűrjük. A megmosott, megtisztított gombát szeletekre vágjuk, kevés vajban megpirítjuk, megsózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel, s belekeverjük a barna mártásba. Utánízesítjük sóval, borssal, majd jól felforraljuk.
Végül belemorzsolt vajjal feljavítjuk.
Főtt marhahúsokhoz, halételekhez, tojásételekhez adjuk.
A halételekhez hallével készítjük a mártást,

Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE - GOMBAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta