Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - HAGYMAMÁRTÁS 2.

2017.03.30

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Hagymamártás 02.
Elkészítése:
Ha hat személyre akarunk mártást főzni, vegyünk elő egy kis kanál fagyos zsírt, tegyük azt lábasba forrni; ha forr, adjunk bele egy fakanál lisztet. Mikor jól megpirult a rántás, akkor tegyünk bele egy tojásnyi vereshagymát apró kockába vágva, a forró rántás közt kavarjuk el jól pár percig. Akkor néhány kanál egészen hideg vizet öntsünk reá és mindjárt utána több vizet is: annyit hogy jó sűrű, de azért lé maradjon.
Tegyünk bele 2 kanál erős ecetet; fél-kanálnyi czukrot és megfelelő sót. Ekkor újra tegyük a tűzhöz e vegyüléket főni néhány percig. Ha nem szép barna a színe, egy kocka czukrot perkeljünk meg lábasban barnára, oldjuk fel ezt igen kevés vízben, és ezzel a festőanyaggal szép barna szint kölcsönözhetünk a hagyma-mártásnak. Ha tálalni akarjuk, szűrjük át szitán, mert e nélkül csomós lesz mindég a hagyma daraboktól, de a jó izéért több ideig benne kell hagyni a hagymát; csak tálaláskor ajánlom az átszűrését.

Hagymamártás 03.
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 3 kanál liszt, só, cukor, ecet, kevés húsleves.

Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágjuk, az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a lisztet, felengedjük a húslevessel (lehet vízzel is), sózzuk, cukrozzuk, ecettel vagy citromlével savanyítjuk, majd simára keverve tálaljuk.

Hagymamártás 04.
Hozzávalók:
4 dkg zsír. 4 dkg liszt, 12 dkg vöröshagyma, 3 dl húsleves, 3 g fehér bors, 1/2 db citrom, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
Cukorral pirított barna rántást készítünk. Beletesszük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és addig kevergetjük, ameddig a hagymakarikák jól áthevülnek. Zsírtalanított húslevessel felengedjük, és sóval, őrölt fehér borssal, szűrt citromlével ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt, és jól kiforraljuk.
Végül finom szűrőn keresztül átszűrjük, és a tálalás előtt még egyszer felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
A MÁRTÁSOK LEXIKONJA - A HAGYMAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.